Kvaliteta je, odgovornosti ni

Marko Kovačevič
27.02.2021 00:05
Saša Gajser ne razmišlja o službi prvega trenerja, prepričan pa je, da bodo vijoličasti proti večnemu rivalu iz Ljubljane igrali dobro.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Gajser je vsaj začasno zbudil vijoličaste. 
Igor Napast

Pomembni dnevi čakajo vijoličaste. Najprej večni derbi, nato ustoličenje novega trenerja. Na vrhu (kratkega) seznama kandidatov, med katerimi bo izbiral novi športni direktor Marko Šuler, naj bi bil Krunoslav Jurčić, ki je Maribor vodil že jeseni 2015., posloviti pa se je moral na prestopni dan leta 2016 po porazu proti Celju v uvodnem spomladanskem krogu. No, morda bo odgovorno vlogo zagrabil kar trener, ki bo na klopi že nocoj (ob 17.15), ko se bodo 15-kratni prvaki udarili z najresnejšo konkurentko za vrh lestvice, Olimpijo. "Čisto iskreno povem, da od tekme v Sežani razmišljam samo o Olimpiji in pripravi na tekmo. Imam čast, da sem dolgo v klubu, tu sem se naučil ogromno. V tem trenutku me mesto trenerja ne zanima, fokus je le na tekmi," je zatrdil Saša Gajser, že celo desetletje pomočnik trenerjev v Ljudskem vrtu, ki se je po slovesu Maura Camoranesija spet znašel v vlogi začasne rešitve.

Začasna rešitev ali dolgoročna? Ni pomembno. Takega žara, energije, odločnosti in motiva, kot jih je ob sredini zmagi v Sežani in pred včerajšnjim treningom v Ljudskem vrtu pokazal Gajser, že dolgo nismo videli. "Zame je voditi Maribor velika čast in odgovornost. V tem trenutku je najbolj pomembno, da fantje razumejo, za kaj gre. In to dobro. V ekipi želim videti borbeni duh, ki je zame vrednota. Nogometno znanje pa fantje imajo. Če bomo kot ekipa izgledali, kot moramo, se tekme proti Olimpiji sploh ne bojim. Prepričan sem, da bomo odigrali dobro. Pričakujem pa še nekaj več: da fantje še bolje izrazijo kvaliteto v napadu," je odločen nekdanji reprezentant Slovenije, udeleženec Eura 2000 in SP 2002.

​Šiba za Kotnika in prepovedano malodušje

Rezultata ni želel napovedovati, a je jasno namignil, da bo po sežanskem padel še en urok. Olimpija se je porazu v Ljudskem vrtu izognila na šestih zaporednih derbijih, zadnja mariborska zmaga pod Kalvarijo se je zgodila, ko je v mestu gostoval elitni del lige prvakov, novembra 2017. "Navijačem obljubljam, da bo Maribor na derbiju pravi, razigran, odgovoren, borben. Od tega ne bomo odstopali. Kdor tega ne bo delal, ne bo igral," je napovedal Gajser. Pa to ni bila edina obljuba. Andreju Kotniku, ki ima trenutno sicer nekaj težav zaradi bolečin v hrbtu, je obljubil, da se bo ukvarjal z njim, da bo "šiba pela", ker na igrišču ne pokaže vseh kvalitet, ki jih premore. Marcosu Tavaresu in Gregorju Bajdetu, ki ju je na Krasu prvič letos uvrstil v začetno enajsterico, je zatrdil, da še zdaleč nista odpisana. Še eno močno sporočilo je poslal slačilnici: "Malodušja, ko gre tvoj igralec v kazenski prostor, ti ga pa ne spremljaš, misleč, saj ne bo gola, tu ne bo. To bo prepovedano. Od fantov ne zahtevam ničesar, česar niso sposobni narediti."

Torkov pretres v pisarnah, po katerem se je ob Camoranesiju in njegovih pomočnikih moral posloviti tudi športni direktor Oliver Bogatinov, za zdaj kaže dober učinek. A vrnitev na zmagovalne tirnice še ni končana. "Ne bom rekel, da prej tega niso počeli, lahko pa rečem, da je bilo tega premalo. Fantje morajo imeti odgovornost. Kvalitetno branjenje v nekem trenutku ni greh, je nuja. Jana Repasa in Jana Mlakarja nisem naučil dajati takih golov, kot sta jih zabila v Sežani. Jaz jih lahko učim nekih principov v igri, kje mora kdo stati, ne morem pa biti zaslužen za Janov gol. Ne, to je njegova kvaliteta. Privilegij imam, da so v ekipi fantje s takšno kvaliteto, manjka pa še odgovornost v igri," opozarja Gajser.

Ni se izognil vprašanju o nekdanjem šefu Mauru Camoranesiju, ki je vijoličaste sicer odpeljal do jesenskega naslova, a spomladi zaman čakal na zmago. "Ni bil tako velik problem, ker bi bila komunikacija neuspešna, saj smo vseeno nogometni ljudje, ki smo se znali pogovarjati in smo sodelovali. Drugih stvari pa ne bom komentiral, ker je nekatere stvari iz slačilnice neprimerno razkrivati," je dejal 47-letnik. Pa je Argentinec upošteval njegove nasvete? "Vsak trener ima svoj način dela. Tudi Mauro ga je imel. Maribor je skozi leta postal uspešen model sodelovanja, kjer se te poti niso nikoli križale. Kot pomočnik ne morem iti preko svojih kompetenc. Piramida je postavljena, vsak je delal svoje delo in zanj tudi odgovarjal. V sodelovanju z njim ni bilo nobenega problema, kolikokrat pa je upošteval moj nasvet, morate vprašati njega."

​Raztrgana srajca, drugi del

Na zadnjih derbijih je blestel Đorđe Ivanović, prva violina Olimpijinega napada, a tehnično podkovani Srb stratega vijoličastih ne skrbi. "Ivanovića in ostale igralce Olimpije spoštujem, a vseeno mislim, da imam na voljo dosti večjo kvaliteto kot trener nasprotnika. Tudi oni se bodo morali ukvarjati z nami, mi se bomo z njimi, kolikor bo treba, ne vidim pa razloga za spreminjanje našega sistema ali principov v igri, da bi ustavili nasprotnikove napadalce," je še dejal Saša Gajser, ki bo tudi danes trenirko zamenjal za srajco in kravato. "Drugo srajco bom moral kupiti, ker so me fanti po zmagi malo potrgali," je sprožil smeh, ko je govoril o svoji (elegantni) garderobi. Morda ne bo šel zadnjič po nakupih. Nagrado za zmago na derbiju so mu nogometaši že obljubili. Če pade Olimpija, bo spet ostal brez srajce.

Pari 24. kroga I. SNL - danes ob 15. uri: Celje - Tabor, ob 17.15: Maribor - Olimpija; jutri ob 14.30: Mura - Bravo, ob 16.30: Domžale - Gorica, ob 16. uri: Aluminij - Koper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta