Marko Šuler: Do tega trenutka o novem trenerju nisem razmišljal. Lahko bi bil znan čez dva dni ali čez en mesec

20.09.2021 21:16
Kar se je napovedovalo od odhoda Aleša Kačičnika, se je včeraj zgodilo - Simon Rožman je postal nekdanji trener vijoličastih
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Šuler: "Brez napak ne gre, tudi Zlatko Zahovič jih je naredil nekaj, dokler ni našel prave kombinacije."
Andrej Petelinšek

Športni direktor NK Maribor Marko Šuler je v iskanju novega glavnega trenerja, drugega od prevzema funkcije, tretjega v tem letu - Saša Gajser v to ni vštet -, četrtega od odhoda dvojca Zlatko Zahovič-Darko Milanič marca 2020. Začasno bo 15-kratne državne prvake vodil Radovan Karanović, ki je v strokovnem štabu v sredo nasledil Aleš Kačičnika.

Prvo četrtino prvenstva so Mariborčani v nedeljo sklenili s porazom proti aktualnim državnim prvakom iz Murske Sobote ter na lestvici zdrsnili na šesto mesto, danes je postalo uradno, da je Simon Rožman odstopil z mesta glavnega trenerja. Po sezoni 2005/06, ko prva liga poteka po istem sistemu, je šesto mesto na tej točki izenačenje najslabšega položaja (2009/10). Vijoličasti imajo najslabšo gol razliko v zadnjih 17 sezonah, le enkrat so doživeli poraz več (pet leta 2009) ter prejeli več golov (16 leta 2007), dvakrat so osvojili manj točk (11 točk 2006, 10 točk 2009).

Da bo Rožman kmalu bivši, je bilo jasno že pred derbijem z Muro. V soboto je zaokrožila vest, da je odstopil, informacijo je za Večer neuradno potrdilo več zanesljivih virov blizu kluba, toda uradne potrditve ni bilo. V popoldanskih urah so iz Ljudskega vrta sporočili, da bo Rožman v nedeljo na klopi, kar se je tudi zgodilo, o njegovi usodi pa ni bilo komentarjev.

Glave prevroče za odgovore

Na tiskovni konferenci po tekmi je 38-letni strokovnjak iz Štor predstavil le svoje videnje obračuna, nato pa dodal naslednje besede in se odpravil iz medijskega središča: "S poročilom tekme bi to tiskovno konferenco zaključil. Glede na mojo dostopnost in izčrpne odgovore v preteklosti bi vas v tem trenutku prosil za razumevanje. Glave so prevroče za vsa vaša vroča vprašanja, kaj je bilo in kaj bo. Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam."

Saso Bizjak

Dan zatem je vse drugo na novi tiskovni konferenci pojasnjeval Marko Šuler. "Simon Rožman ni več trener Maribora. Podal je odstop, klub je ustrezno reagiral. Meni, da je iz ekipe izvlekel, kar je bilo v njegovi moči, enostavno ne vidi več, kaj narediti. S Simonom iz kluba odhaja tudi kondicijski trener Aris Naglić, ker je dobil ponudbo iz tujine, ki se ji ni mogel odreči. Drugi ostajajo in do nadaljnjega tekme in treninge vodi Radovan Karanović," je povedal športni direktor Maribora.

Aplavz kljub slabi statistiki

"Zahvaljujem se vsem za sodelovanje, klubu v prihodnje želim veliko uspehov in športne sreče. Ob tem bi rad še izrazil veliko zahvalo vsem navijačem, ki ta klub delajo posebnega," je ob slovesu le za klubsko spletno stran dejal Simon Rožman. Še v nedeljo pred tekmo je bil deležen aplavza navijačev, čeprav njegova statistika v Mariboru ni zavidljiva. V pol leta je na 23 tekmah vpisal deset zmag, tri remije in deset porazov. Njegov izkupiček je najskromnejši v karieri in znaša 1,43 točke. Pred tem je 38-letnik vodil Rijeko (64 tekem in 1,70 točke), Domžale (134 tekem in 1,74 točke) ter Celje (58 tekem in 1,64 točke).

Saso Bizjak

Šuler je še v sredo, ko je strokovnjaku iz Štor v strokovni štab pripeljal novega pomočnika, dejal, da mu zaupa. Toda že nekaj časa je bilo znano, da so se odnosi med njima skrhali. Na razhod po besedah nekdanjega branilca Maribora in reprezentance ni vplivalo le dogajanje zadnjih dni, temveč tudi rezultati, saj da se je Rožman zavedal, da niso bili takšni, kot si jih v Mariboru želijo. Tudi če bi Muro premagali, odločitev ne bi bila drugačna, je dejal Šuler: "Občutek sem dobil, da je Simon iztrošen, da je vložil vse. Ko ne gre, ne gre. Klub je v tem trenutku potegnil najboljšo potezo."

Je pa še vedno neizkušeni športni direktor priznal, da težko pojasni, kaj je šlo narobe: "Maribor je specifična sredina. Ogromno stvari nam ni šlo na roko. Vedeli smo, da smo šli v drugačno zgodbo, ki ne bo lahka. Do včeraj je bila podpora celega kluba, da to zadevo izpeljemo. Nesoglasij med nama ni bilo. Morda so bile katere izjave vam povedane drugače. Na koncu jaz nastavljam hrbet, ker kadrujem, a nobena poteza ni bila izvedena enostransko. Projekt je imel podporo od prvega do zadnjega dne. Čarobne palčke nimamo, na koncu pa odgovarjamo. Maribor je nad nami. Posledic se ne bojim. Še vedno verjamem v to ekipo, je najboljša."

Imen novih trenerjev še ni

V Mariboru se je v zadnjem letu in pol veliko sprememb zgodilo v športnem delu kluba. "Čas bo pokazal, kaj je prav in kaj narobe. Nismo v lahkem obdobju, vedeli smo, da bomo trpeli. Velike spremembe se v nogometu dogajajo, ko ne gre, zato upam, da jih bo čim manj," meni Šuler. Klub se bo moral konsolidirati. "To je misija, za katero pa ne bom rekel, da je nemogoča. Maribor deluje na zelo visokem nivoju. V Evropi smo majhni, boriti se želiš s klubi, ki jim po financah ne moreš slediti, kar želimo nadomestiti z delavnostjo. S predanimi ljudmi lahko konkuriraš. Pritisk je konstanten, tudi ko si v ligi prvakov, kar čutiš na vsakem koraku, tudi na kavi v mestu. Brez napak pa ne gre, tudi Zlatko Zahovič jih je naredil nekaj, dokler ni našel prave kombinacije. Dokler bom tukaj, bom verjel."

Korošec še vedno verjame v ekipo, ki je že pred časom izgubila zmagovalno miselnost. "Ne vem, kdo bi si upal v zgodbo, ki se jo gremo. Nadomestiti igralce, ki so odšli, je misija nemogoče. Najti nove Handanovića, Tavaresa, Mertlja, Filipovića, Ibraimija, ne nazadnje Luko Zahovića ... Ti nogometaši so ustvarjali zgodbo kar nekaj časa. A ta ekipa je zame kakovostna in vredna Maribora. Mislim, da je lahko prvak," pravi Šuler. ​Ne ve še, kdaj bo znan novi trener: "Do tega trenutka o njem nisem razmišljal. Imen nimam. Trener bi lahko bil znan čez dva dni ali čez en mesec." Želi si avtoritativnega, pragmatičnega in delavnega snovalca taktike. Pa je Karanovič, ki je bil v članskem nogometu pomočnik v Krškem in glavni trener drugoligaša iz Beltincev, primeren za vodenje prve ekipe? "Da. V tej smeri so bili pogovori - da strokovnemu štabu pripeljemo pomoč, ki je na nivoju Maribora."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta