Marko Šuler: "Rožman ni več trener NK Maribor, podal je odstop, klub pa je ustrezno reagiral"

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.09.2021 13:00
"Rožman ni več trener NK Maribor, podal je odstop, klub pa je ustrezno reagiral. Meni, da je z ekipo naredil, kar je lahko, ne vidi več drugih možnosti. Iz kluba odhaja tudi kondicijski trener Naglić. Tekme in treninge do nadaljnjega vodi Karanović," je na novinarski konferenci razkril športni direktor Marko Šuler.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na klopi vijoličastih je po številu osvojenih točk na tekmo izkupiček Simona Rožmana najstromnejši v trenerski karieri in znaša 1,43 točke, pred tem je 38-letnik vodil Rijeko (64 tekem in 1,7 točk), Domžale (134 tekem in 1,74 točke) ter Celje (58 tekem in 1,64 točke).
Saso Bizjak

"Simon Rožman je ponudil odstop, z razlogi, ki so legitimni in razumevajoči. Z utemeljitvijo, da ne more več pomagati ekipi. Odstop smo sprejeli, naše sodelovanje se zaključuje, pogodba je prekinjena. Simonu se zahvaljujemo za pripadnost, za opravljeno delo. Glede vloženega truda, prizadevnosti in strokovnosti ni pomislekov, toda to je Maribor, kjer je letvica postavljena zelo visoko. Nesoglasij ni bilo, trenerska avtonomija pri delu je zaznamovala skupno obdobje od prvega do zadnjega dne. Tudi ob vmesnem rezultatskem neuspehu smo ob izbranih smernicah novega projekta vztrajali na zastavljeni poti. Toda rezultati niso na nivoju NK Maribor in morali smo se odzvati," je za klubsko spletno stran pojasnil športni direktor Marko Šuler.

"Zahvaljujem se vsem v klubu za sodelovanje, klubu v prihodnje želim veliko uspehov in športne sreče. Ob tem pa bi rad še izrazil veliko zahvalo vsem navijačem, ki ta klub delajo posebnega," je ob slovesu dejal Simon Rožman.

"Svet se ne ustavlja, gremo naprej. Obrniti moramo nov list in vse misli usmeriti najprej k naslednjemu izzivu. Moštvo je na ponedeljkovem treningu in ga bo do nadaljnjega vodil Radovan Karanović, v vodstvu kluba pa bomo v najkrajšem času poiskali novo, dolgoročnejšo rešitev na klopi. Še vedno verjamem v ekipo, ki ima kvaliteto, in storili bomo vse, da rezultatsko krivuljo spet obrnemo navzgor. Da bi začeli novo zgodbo in dodali, kar Maribor v tem trenutku potrebuje," je še dodal Marko Šuler.

Dolgo čakali na izjavo

Po prvi četrtini prvenstva so Mariborčani na skromnem šestem mestu s po štirimi zmagami in porazi ter remijem, sinoči so v derbiju 9. kroga izgubili proti aktualnim državnim prvakom iz Murske Sobote. Na novinarski konferenci po tekmi z Muro, na izjavo Simona Rožmana smo čakali do 22.45 (tekme je bilo konec ob 22.05), je 38-letni strokovnjak iz Štor predstavil svoje videnje obračuna, ki so ga vijoličasti izgubili z 1:2, nato pa novinarje prosil za razumevanje, saj da ne bo odgovarjal na vprašanja. "S poročilom tekme bi to tiskovno konferenco zaključil. Glave so prevroče za vsa vaša vroča vprašanja, kaj je bilo in kaj bo. Prosim vas za razumevanje. Mislim, da glede tekme nimam kaj dodati. Zahvaljujem se vam in vas lepo pozdravljam," je izjavo zaključil Rožman in se odpravil iz medijskega središča.

V zgodnjih dopoldanskih urah so danes 15-kratni državni prvaki sporočili, da so zaradi poteze proti navijačem suspendirali Andreja Kotnika, Primorca bodo tudi finančno kaznovali. 

V soboto je v slovenskih medijih zaokrožila vest, da je Simon Rožman odstopil z mesta trenerja Maribora. Informacijo je za Večer neuradno potrdilo več zanesljivih virov blizu kluba, uradne potrditve vijoličastih pa ni bilo. V popoldanskih urah so iz Ljudskega vrta naposled sporočili, da bo Rožman vodil trening Maribora pred štajersko-prekmurskim derbijem, kot glavni trener pa da bo 15-kratne prvake vodil tudi na tekmi z Muro, kar se je tudi zgodilo, o njegovi usodi pa ni bilo komentarjev.

Spomnimo, športni direktor Marko Šuler je v sredo za spletno stran kluba dejal, da verjame v trenerja. Ni pa skrivnost, da so se odnosi med Korošcem in glavnim trenerjem v zadnjih mesecih skrhali. Pred desetimi dnevi so se Mariborčani razšli s pomočnikom trenerja Alešem Kačičnikom, najtesnejšim Rožmanovim sodelavcem minulih let, nekdanjega nogometaša Maribora je preteklo sredo zamenjal Radovan Karanović, o katerem Rožman v petek ni želel govoriti, saj da je to preuranjeno. Na tekmi z Muro v zapisniku ni bilo kondicijskega trenerja Arisa Naglića, ki ga je v mesto ob Dravi iz Rijeke zvabil Rožman.

V pol leta v Ljudskem vrtu je Simon Rožman na 23 tekmah vpisal deset zmag, tri remije in deset porazov. Na klopi vijoličastih je po številu osvojenih točk na tekmo njegov izkupiček najskromnejši v karieri in znaša 1,43 točke, pred tem je 38-letnik vodil Rijeko (64 tekem in 1,7 točk), Domžale (134 tekem in 1,74 točke) ter Celje (58 tekem in 1,64 točke).

Andrej Petelinšek

Kaj je na novinarski konferenci povedal Marko Šuler:

O odstopu Rožmana: "Bom kratek in direkten. Simon Rožman od danes ni več trener Maribora. Podal je odstop, klub je danes ustrezno reagiral. Meni, da je iz ekipe naredil, kar je bilo v njegovi moči, enostavno ne vidi več, kaj narediti. S Simonom iz kluba odhaja tudi kondicijski trener Aris Naglić, ki je dobil ponudbo iz tujine, ki se ji ni mogel odreči. Ostali ostajajo v klubu in do nadaljnjega tekme in treninge vodi Radovan Karanović. Naslednika nimamo, bomo pa videli, kaj bo prinesel čas."

Če je na odločitev vplivala včerajšnja tekma ali je to bilo nadaljevanje dogajanja v klubu minulih dni: "Vse skupaj. Tudi rezultati, kot Simon sam ve, enostavno niso bili takšni, kot smo si želeli."

Kaj se je dogajalo v petek zvečer in v soboto? "Nič takega. Simon je izrazil željo po odhodu, dogovorili smo se, da odvodi tekmo in se v ponedeljek usedemo. Posledica je prekinitev sodelovanja s trenerjem."

Bi bila odločitev drugačna, če ne bi bilo poraza z Muro? "Ne, mislim, da ne. Občutek sem dobil, da je Simon iztrošen, da je vložil vse. Ko ne gre, ne gre. Klub je potegnil potezo, ki je v tem trenutku najboljša."

Kje se je zalomilo? "Težko je reči. Maribor je specifična sredina. Ogromno stvari nam ni šlo na roko, vedeli smo, da smo šli v drugačno zgodbo, ki ne bo lahka. Do včeraj je bila podpora celega kluba, da to zadevo izpeljemo. Vse stvari so bile izvedene z dogovorom."

Je Rožman sledil Šulerjevi viziji? "Nesloglasij med nama ni bilo. Morda so bile katere izjave vam povedane drugače. Na koncu jaz postavljam hrbet, ker kadrujem, a nobena poteza ni bila izvedena enostransko. Projekt je imel podporo od prvega do zadnjega dne. Čarobna palčke nimamo, na koncu pa odgovarjamo. Maribor je nad nami. Posledic se ne bojim. Še vedno verjamem v to ekipo, je najboljša."

Andrej Petelinšek

Kako po številnih kadrovskih spremembah najti konstanto? "To je mislija, za katero pa ne bom rekel, da je nemogoča. Maribor je specifično okolje. Klub, ki deluje na zelo visokem niovju, a potrebuje delavce. V Evropi smo majhni, boriti se želiš s klubi, ki jim po financah ne moreš slediti, to želimo nadomestiti z delavnostjo. S predanimi ljudmi lahko konkuriraš. Pritisk je konstanten, tudi ko si v ligi prvakov, kar čutiš na vsakem koraku, tudi na kavi v mestu. Brez napak pa ne gre, tudi Zlatko jih je naredil nekaj, dokler ni našel prave kombinacije. Dokler bom tukaj, bom verjel."

Koliko je bil odstop Rožmana tudi klubska želja? "Ko nekdo ponudi odstop, za tem stoji. Rezultati niso bili na nivoju."

Kje je Maribor izgubil zmagovalno miselnost? "Ne vem, kdo bi si upal v zgodbo, ki se je gremo. Nadomestiti igralce, ki so odšli, je misija nemogoče. Najti novega Handanovića, Tavaresa, Mertlja, Filipovića, Ibraimija, nenazadnje Luko Zahovića. Ti nogometaši so ustvarjali zgodbo kar nekaj časa. Vedel sem, da bomo trpeli, ironično bi bilo pričakovati karkoli drugega. A ta ekipa je zame kakovostna in vredna Maribora. Mislim, da je ta ekipa lahko prvak. Atmosfero v klubu delajo rezultati."

Kakšen je bil razhod z Rožmanom? "Sporazumno smo se razšli, si podali roke in se konkretno pogovorili."

Zakaj Rožman po tekmi z Muro ni bil na voljo za vprašanja? "To je bil obojestranski dogovor."

Kdaj bo znan nov trener? "Do tega trenutka o novem trenerju nisem razmišljal. Verjel sem, da lahko zgodbo speljemo naprej. Imen nimam. Časa ni dovolj. Tu je stvar psihološkega momenta, fantje so taktično in fizično na primernem nivoju. Lahko bo trener znan čez dva dni ali čez en mesec. Nič ni bilo pripravljeno naprej."

Koliko je na odhod Rožmana vplival odhod Kačičnika? "Ne vem, koliko je vplivalo nanj, je bila pa odločitev sprejeta v dogovoru s trenerjem Rožmanom."

Je Radovan Karanović pripravljen na to, da kot trener vodi Maribor? "Da. V tej smeri so bili pogovori, da strokovnemu štabu pripeljemo pomoč, ki je na nivoju Maribora."

S kom se posvetujete o odločitvah? "Z veliko ljudmi se posvetujem. Več ljudi več ve. Zaenkrat sem v dobrem odnosu z ljudmi v in izven Maribora. Tudi ti pravijo, da je ekipa kvalitetna, da pa je potrebno vzbuditi željo v njih.

Športni del kluba je v zadnjem letu doživel številne spremembe. Bi na ekipo pozitivno vplivale tudi kakšne druge spremembe v klubu? "Čas bo pokazal, kaj je prav in kaj narobe. Smo v obdobju, ki ni lahko, vedeli smo, da bomo trpeli. Velike spremembe se v nogometu dogajajo, ko ne gre, zato upam, da jih bo čim manj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta