(KOMENTIRAMO) Kriza v vodenju

20.09.2021 22:00
Še nedavno najuspešnejši klubski športni kolektiv v državi je na točki, kjer ni bil že skoraj desetletje in pol, padcu pa ni videti konca.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Za vijoličastimi je rezultatsko najslabša prva četrtina sezone v tem obdobju, a niti zadnja v nizu (pre)številnih kadrovskih sprememb kratkoročno najbrž ne bo prinesla obrata na bolje. Na srečo Mariborčanov konkurenca ne beži pretirano. Saga okoli Simona Rožmana iz zadnjih tednov in suspenz Andreja Kotnika le preusmerjata pozornost od številnih drugih velikih problemov, ki so se nakopičili pri 15-kratnih državnih prvakih.

S prihodom Rožmana so v Ljudskem vrtu napovedovali dolgoročni projekt, a po prvih neuspehih prevetrene ekipe z nekaj nezadovoljnimi ali precenjenimi nogometaši je 38-letnik hitro izgubil zaupanje klubskih struktur, čeprav v javnosti tega nihče ni jasno povedal. Rožman sicer ni znal vzpostaviti avtoritete, na stranski tir je hitro postavil nogometaše, ki bi morali biti njegova desna roka v slačilnici, poteze Štorčana po nizu porazov na odločilnih tekmah pa so nizko samozavest še zbile. Soustvarjalec novega, pomlajenega Maribora je v neizkušenosti iskal razloge za neuspehe, moštvo pa se iz napak ni kaj dosti naučilo.

Novopečeni funkcionar Marko Šuler na mestu športnega direktorja samozavesten in odločen deluje v medijskih nastopih. Uhajanje različnih informacij iz pisarn Ljudskega vrta v prevetreno ekipo vnaša nemir. Javnost je ob slabših rezultatih začela iskati grešne kozle, klub pa se na to ni primerno odzval. Protislovja izpod Kalvarije si sledijo vseskozi, dokaz so zakulisne igrice ob odhajanju Simona Rožmana. Vijoličasti, v preteklosti nagrajeni za dobro komuniciranje in odlične marketinške akcije, kriznemu komuniciranju niso kos, zato najzvestejši navijači dvomijo tudi o uspešnem delovanju vodstva kluba, pri katerem v javnosti ni jasno, kdo ga sploh vodi.

Ker se po valu sprememb v športnem delu v zadnjem letu in pol stvari niso izboljšale in ker prihranki iz zlatih časov naglo kopnijo, so se med pristaši kluba pojavila pričakovanja tudi po prevetritvi (nedotakljivih) vodstvenih struktur, ki za razliko od športnega dela za neuspehe ne prevzemajo odgovornosti. A zdaj je čas za njihovo potezo, podporo si bo klub povrnil zgolj z jasnim delovanjem, komuniciranjem in samorefleksijo. Moštvo pa potrebuje mir in kredibilnega novega trenerja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta