Mateja Zver: Rekorderka iz prekmurske vasice, za katero se je zanimal tudi Arsenal

Zmago Gomzi
05.05.2021 09:04
Kapetanka ženske nogometne reprezentance, ki si že vrsto let služi kruh v tujini, se še ne namerava vrniti v domovino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je pred kratkim v prijateljski tekmi na Čatežu ob Savi s 5:0 premagala izbrano vrsto Slovaške. Dosežek v slovenski športni javnosti ni bil deležen večje pozornosti, bo pa zagotovo ostal v spominu kapetanki naše izbrane vrste, Mateji Zver. Prekmurka je tekmicam po vodstvu z 2:0 - gola sta dali Pamela Begić in Lara Prašnikar - zabila tretji, četrti in peti gol, s čimer ima brhka reprezentantka, ki na hrbtu nosi številko 8, v statistiki zapisano, da je na 67 reprezentančnih tekmah dosegla kar 37 zadetkov. Spomnimo: legendarni Zlatko Zahovič je s 35 zadetki v 80 reprezentančnih tekmah še vedno slovenski rekorder.

Zanjo se je zanimal tudi Arsenal

Zverova je doslej že večkrat dosegla tako imenovani hat-trick bodisi na klubskih bodisi na reprezentančnih tekmah. "Dati tri zadetke na tekmi je veliko zadovoljstvo. Občutki, ko se zatrese mreža, so vselej prijetni, ko pa se trikrat na eni tekmi, še toliko bolj. Kolikokrat sem na tekmi po trikrat zatresla mrežo, ne vem, se mi pa zdi, da večkrat," pojasni 33-letna in 166 centimetrov visoka nogometašica, ki ji je en zadetek ostal še posebno v spominu. "To je bilo na reprezentančni tekmi na Nizozemskem, ko sem vratarko gostiteljic matirala s strelom s sredine igrišča."

Mateja Zver je doma iz vasice Gornja Bistrica v občini Črenšovci. Že kot mladenka je rada brcala žogo, nato je nogomet začela resno trenirati v Odrancih in za tamkajšnji klub je tudi igrala prve tekme. Potem ko so njeno nadarjenost za igro z okroglim usnjem opazili v nogometnem klubu Pomurje, je zaigrala zanj. Po odličnih igrah so zanimanje zanjo pokazali nekateri ugledni klubi iz tujine, med njimi tudi sloviti angleški Arsenal. "Leta 2006, ko mi je bilo 19 let, sem ob pomoči našega nekdanjega reprezentanta Mirana Pavlina dobila ponudbo za prestop v Arsenal, toda imela sem smolo, saj sem si natrgala vezi v gležnju in priložnost za odmevni prestop je splavala po vodi," se spominja Zverova, ki je leta 2008 vendarle prvič zaigrala za tuji klub.

​Igrala je v deželi gejzirov

Po petih letih igranja za Pomurje in končani srednji ekonomski šoli se je Zverova preselila na Islandijo in tamkaj tri leta igrala za Urvalsdeild, se vrnila v Pomurje, nato je ponovno za leto dni zamenjala Slovenijo za deželo gejzirov, se vrnila domov in od leta 2013 do 2015 igrala za Pomurje. "Nato me je spet zamikalo, da bi odšla v tujino, in podpisala sem pogodbo z avstrijskim klubom St. Pölten, za katerega igram še sedaj."

Pozneje je Zverova dobila še več ponudb za selitev v katerega od uglednih evropskih klubov, med drugim tudi od Sportinga iz Lizbone, vendar je ostala zvesta avstrijskemu klubu. "St. Pölten je serijski avstrijski prvak, v njem se počutim zelo dobro, je tudi bliže domu, kot če bi igrala denimo v Nemčiji ali Italiji, kjer igra nekaj reprezentančnih soigralk. Razmere za delo so odlične, vadimo v istem centru kot nogometaši. Tam imam tudi stanovanje," razloži kapetanka slovenske reprezentance, ki je ponosna, da igra zanjo. "Prijateljska tekma proti Slovaški, ki je sodila v sklop priprav na jesenske kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Avstraliji in na Novi Zelandiji, je potrdila, da iz leta v leto igramo kakovostnejši nogomet. Tudi ozračje v ekipi je imenitno, kar še povečuje naš optimizem pred kvalifikacijami. Morda nam uspe podvig," je optimistična Zverova, ki je letos s klubom St. Pölten že dosegla enega od vrhuncev. Klub se je marca potegoval za uvrstitev v četrtfinale lige prvakinj. "V osmini finala smo se spoprijele s švedskim klubom Rosengard. Tekma na Švedskem se je končala z 2:2, zabila sem oba gola. Vodile smo z 2:0 in sredi drugega polčasa so gostiteljice dosegle prvi gol, v sodnikovem dodatku pa drugega. Neodločen rezultat je bil dober obet za razmišljanje o napredovanju v četrtfinale, toda na povratni tekmi v Avstriji je bilo 2:0 za švedski klub in ostali smo brez podviga," se spominja Zverova.

Morda bo osebna trenerka

Prekmurska nogometašica je v Avstriji zelo zadovoljna, tako da ne razmišlja o selitvi v kak drug klub in tudi ne o koncu aktivne nogometne poti. "Nerada načrtujem stvari, je pa jasno, da se v domovino še ne nameravam vrniti. Pogodba s klubom mi poteče poleti, morda jo bom podaljšala, sicer pa menim, da bi lahko, če mi bo zdravje naklonjeno in če ne bo poškodb, v tujini igrala še nekaj let. Nekaj ponudb je na mizi, časa, da se odločim, je še dovolj," pojasni Zverova, ki je prebolela covid-19. O tem, kaj bo počela po koncu aktivne nogometne poti, pa ne razmišlja veliko. "Želim ostati v nogometu kot denimo osebna trenerka. Videli bomo, kaj bodo prinesla prihodnja leta. Za zdaj sem osredotočena na klubski in reprezentančni nogomet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta