(POGOVOR) Simon Rožman: Smiljenje samemu sebi ne pride v poštev

Marko Kovačevič
04.05.2021 06:00
V Ljudskem vrtu pred današnjo tekmo s Taborom (ob 16.45) še verjamejo v preobrat, ki bi vijoličaste pripeljal na prvo mesto
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trener bi rad sprovociral igralce, da ponudijo več. 
Andrej Petelinšek

Kljub porazu na štajerskem derbiju se sanje o naslovu prvaka za nogometaše Maribora še niso razblinile. S pomočjo Aluminija, ki je iz Stožic odnesel remi 2:2, bodo 15-kratni prvaki v 32. krog prve lige krenili s petimi točkami zaostanka za Olimpijo. "Zelo mi je žal, da se po solidno odigrani tekmi, z mojega vidika morda celo najboljši, rezultatska krivulja ni obrnila navzgor. Imeli smo nit, ustvarjali smo si priložnosti, že v prvem polčasu bi lahko povedli, tudi pri rezultatu 1:1 smo imeli energijo, pobudo, dobili pa nespameten gol na odprtem prostoru. Žal mi je za individualne napake, ki pripeljejo do kolektivne škode. Smo pa še vedno živi, optimizem je v nas, rad bi le, da fantje stvari nadgrajujejo," se je prejšnjega kroga pred včerajšnjim treningom v Ljudskem vrtu spomnil Simon Rožman, trener vijoličastih.

Želje so eno, realnost je drugo, ste dejali, ko smo vas v Celju vprašali, ali je Maribor še v igri za naslov. Se je zdaj ta realnost kaj spremenila?

"Predvsem imam v glavi svojo ekipo. Realnost je, da je to, kar kažemo, premalo. Ko se bomo tega vsi skupaj zavedali, ko bodo igralci dodali še deset ali dvajset odstotkov, se lahko nadejamo česa boljšega. To je edino, kar želim v nadaljevanju sezone. Želim sprovocirati, da bi od vsakega fanta dobil te dodatne odstotke, kar bi moralo zadostovati za boljše rezultate."

Kaj je ekipi povedala reakcija viol, ki so v Celju dale vedeti, da to, kar ekipa kaže, ni dovolj?

"Fantje se tega absolutno zavedajo. Cela sezona je ob vseh menjavah in turbulencah takšna, da je njim najtežje. Moramo pa biti samokritični, od sebe zahtevati več in bolje. Kar se tiče treningov, nimam ene slabe besede, fantje se izjemno trudijo, želijo slediti skupnemu cilju, nas pa psihološki momenti na tekmah preveč pretresajo, nas iz dobrih emocij peljejo tudi v totalen kolaps na igrišču. Teh nihanj mora biti manj."

V Celju je bilo v kadru 16 nogometašev in dva vratarja. Bo razpoložljivih moči proti Taboru več?

"Uskoković se vrača po rumenih kartonih, sta pa kaznovana Klinar in Pihler. Milec se počasi vrača po poškodbi. Na zadnjem treningu bomo videli, ali lahko zdrži ta ritem v polni meri. Želja pri fantih, ki so na voljo, absolutno ni usahnila, moramo pa iz njih iztisniti več."

Tabor je že znal biti trn v peti Mariboru, je pa zadnja izkušnja iz Sežane zelo pozitivna.

"Pogledal sem celo statistiko medsebojnih tekem. Zanimiva je. Razen na zadnji tekmi je bil Tabor vedno blizu. So zelo neobremenjena ekipa z veliko individualne kvalitete. Ne smemo si dovoliti branjenja na širokem prostoru, saj ima Tabor dovolj hitrosti. Njihova neobremenjenost jih lahko včasih vodi do neravnovesja v igri, do nepredvidljivosti, jaz pa verjamem, da lahko z disciplino, agresijo v srednji coni, boljšo tranzicijo in več mirnosti v realizaciji priložnosti pridemo do ugodnega rezultata."

Rožman je zadovoljen z zrelo podobo najstnika Vida Kodermana. 
Andrej Petelinšek

Tabor je s pridom izkoriščal predvsem svoje igrišče v Sežani. Bo Ljudski vrt največja prednost za Maribor?

"Vse ekipe v Ljudski vrt prihajajo neobremenjene, z miselnostjo, da tu nimajo kaj izgubiti. Mi moramo to vlogo sprejeti, odigrati na ravni nekaterih segmentov z zadnjih dveh tekem, jih združiti v kompletno celoto. Ko bodo kontrola v obrambi, agresija in sodelovanje igralcev na maksimumu, temu pa bo dodana sproščenost v zaključkih, verjamem, da bo ekipa iz tekme v tekmo boljša."

Umetnost je ponavljati dobre stvari, rad poudari športni direktor Marko Šuler. Jih Gal Gorenak in Vid Koderman, ki ste jima dali priložnost v Ljubljani in Celju, že ponavljata?

"Pokazala sta potencial, imata dovolj kredita, potrpežljivosti z naše strani. Gre za mlada igralca, ki na vsakem treningu vpijata znanje, poslušata starejše mentorje. Na obeh tekmah sta pokazala dobri predstavi, zrelo podobo. Potencial je, absolutno pa se strinjam s športnim direktorjem, da bo te stvari treba ponavljati. Sta lepa prihodnost Maribora."

Že kaj razmišljate o nedelji in večnem derbiju v Stožicah? Boste proti Taboru koga spočili, da bi bil maksimalno pripravljen za Olimpijo?

"Na naši strani takšnega razmišljanja absolutno ne bo. Tekma je preveč pomembna za kakršnekoli kalkulacije. Že od prvega dneva se večinoma ukvarjamo sami s sabo, želim si, da se pošteno delo s treninga igralcem vrne na igrišču. To moramo sprovocirati, smiljenje samemu sebi ne pride v poštev, alibiji tudi ne. Ko greš na glavo in se boriš za vsak centimeter na igrišču, ti nogomet začne vračati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta