Varčuješ, ko imaš kaj? Kradeš, ko imaš kaj!

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
01.04.2020 09:03

Juventus, Barcelona, Atletico in drugi nižajo plače nogometašem, zagrebški Dinamo pa je grešnega kozla našel v trenerju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Astronomsko plačo 48-letnega trenerja je na facebooku razkril kar razvpiti Zdravko Mamić
Epa

Večina slovenskih nogometnih klubov konkretnih ukrepov, kako prebroditi krizo, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa, še ni predstavila. Kdaj se bodo vrnili na igrišča, ne vedo, po najbolj optimističnem scenariju naj bi se prva liga nadaljevala v začetku maja. Zakrožile so prve informacije, da naj bi se, če sezone ne bo mogoče izpeljati do konca, liga v prihodnji sezoni širila na dvanajst klubov, a kot so nam zatrdili pri Nogometni zvezi Slovenije, o tem predlogu uradno niso bili obveščeni, nobena odločitev pa še ni sprejeta. Morda bo kaj več znanega danes, ko evropska nogometna zveza Uefa pripravlja videokonferenco z vsemi generalnimi sekretarji 55 nacionalnih zvez.

V Italiji s sezono slabo kaže

Lahko pa naši klubi pri pripravi kriznih ukrepov podrobno preučijo zglede iz najmočnejših (in najbogatejših) evropskih lig. Na različne načine se velikani evropskega nogometa spopadajo s tedni brez osnovne dejavnosti na igrišču. V Italiji, evropskem epicentru pandemije, že na glas govorijo, da sezone ne bo mogoče dokončati. Zaradi tega so predstavniki sindikata nogometašev preložili dokončne pogovore s klubi o znižanju plač.

​Messi se je uprl

Varčujejo tudi v Španiji. V Barceloni so plače nogometašem znižali za 70 odstotkov, a na način, ki zvezdnikom ni bil najbolj všeč. "Ne le, da pristajamo na znižanje plač za 70 odstotkov, dokler v Španiji traja izredno stanje, nogometaši Barcelone smo pripravljeni tudi na nadaljnje ukrepe in odrekanja, da bi zaposleni v klubu med krizo dobivali plačo v celotnem znesku," je na spletnih omrežjih zapisala prva violina katalonskega ponosa, Lionel Messi. "Zavedamo se, da moramo nogometaši prevzeti največje breme ekonomske krize, a ne razumemo potez kluba, ki so videti, kot da bi uprava želela javnost obrniti proti nam," je še dodal Argentinec, ki ga je zmotilo, da je vodstvo o ukrepu najprej obvestilo javnost. Na nižjo plačo se bo moral navaditi Jan Oblak, saj so se za podoben korak odločili v madridskem Atleticu. "Če želi klub preživeti, je ta korak nujen," je reze potrdil izvršni direktor kluba Miguel Angel Gil. Kako ostri bodo, rdeče-beli niso objavili, po poročanju španskih medijev naj bi plače znižali do 70 odstotkov.

Epa
Epa

​Mamić je stopil iz sence

Vroče pa je v naši soseščini. Tudi hrvaški klubi sprejemajo varčevalne ukrepe. Člani Rijeke, ki ima od jeseni slovenski strokovni štab s Simonom Rožmanom na čelu, so brez vika in krika sprejeli predlog uprave, da jim nakaže tretjino plače, drugo tretjino izplača junija, zadnji pa se odpovedo. Precej bolj burno je v Zagrebu. Trenerji mladinske šole in B-ekipe Dinama so pristali na znižanje plač, na to pa niso bili pripravljeni nogometaši in strokovno vodstvo prve ekipe serijskih hrvaških prvakov. Posledica? Klub je odpustil sedem članov trenerskega štaba. Na Maksimirju podoben ukrep pripravljajo tudi za glavnega trenerja Nenada Bjelico, a bi mu ob enostranski prekinitvi pogodbe morali izplačati visoko odškodnino.

Slovenec v Dinamu si želi to jesen znova zaigrati v ligi prvakov.
EPA

​Navijači odgovarjajo obsojencu

Klub, ki nogometašem ne dovoli pogovora z mediji, očitno želi (uspešnega) trenerja prikazati kot grešnega kozla, a pri tem pozablja na njegove zasluge. Hrvaški portal Index poudarja, da je Dinamo pod vodstvom Bjelice z uspešnimi nastopi v evropski ligi v prejšnji sezoni in z uvrstitvijo v ligo prvakov v aktualni dobil 30 milijonov evrov iz Uefinega nagradnega sklada. Pod trenerjevim vodstvom se je razvilo nekaj odličnih "prodajnih artiklov", v zimskem prestopnem roku so Zagrebčani samo s selitvijo Španca Danija Olma v Leipzig dobili 18,5 milijona evrov, znesek pa bi z vsemi dodatki lahko zrasel do 43 milijonov. "Varčuje se, ko imaš kaj, ne, ko nimaš," je ljudsko modrost na spletu delil Mamić. "Biti pripravljen pred nevihto včasih pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Dinamo bo pripravljen," je pripisal. No, navijači, združeni v skupini Dinamo – to smo mi, so šefu v senci hitro odgovorili. "Krade se, ko imaš kaj, ne, ko nimaš," so vrgli pod nos funkcionarju, obsojenem na šest let in pol zapora, ker je Dinamo oškodoval za dobrih 15 milijonov evrov, že skoraj dve leti pa se pred hrvaškimi organi skriva v Hercegovini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta