Aplikacija #OstaniZdrav nič ne pomaga brez solidarnosti, če okuženi naprej hodijo okrog, pravijo župani

Darja Lukman Žunec
21.11.2020 06:17
Poslanci in župani iz občin Spodnjega Podravja o uporabi aplikacije za sledenje okuženim s koronavirusom in njeni (ne)učinkovitosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na nujo po resnejšem upoštevanju
varovalnih ukrepov ob vse hujši covid krizi opozarjajo podravski poslanci in župani. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Župane občin v Spodnjem Podravju in poslance tega območja smo povprašali, ali so si naložili aplikacijo #OstaniZdrav za prepoznavanje tveganih stikov z okuženimi s koronavirusom. Zanimalo nas je, zakaj in od kdaj jo uporabljajo ter kako ocenjujejo njeno uporabnost oziroma učinkovitost. Vprašani, ki so si v veliki večini aplikacijo naložili takoj, obžalujejo, da zaradi majhnega števila uporabnikov njena učinkovitost ni ustrezna. Ne razumejo, zakaj se zanjo ne odloči več uporabnikov, saj večinoma iskreno verjamejo, da je varna.

​Ptujska županja Nuška Gajšek: "Aplikacijo sem si namestila že na samem začetku. Pomembno je, da smo odgovorni in lahko pravočasno odreagiramo, zaščitimo sebe in druge. Prejela sem obvestilo o izpostavljenosti z majhnim tveganjem in sem postala še bolj pozorna, a tudi sicer upoštevam vse ukrepe."

Ormoški župan Danijel Vrbnjak opozarja, da bi lahko z aplikacijo dobili dodatno varovalko: "Naraščanje števila okuženih na našem območju kaže, da ljudje zadev niso vzeli resno. Še vedno srečaš koga brez maske na javnem kraju ali v trgovini, še vedno je bilo veliko zasebnih zabav ob martinovanju po garažah in kleteh, kar zlahka opaziš v objavah na družabnih omrežjih." Aplikacijo ima od začetka in vsakomur predlaga, naj si jo naloži. Vendar bi bilo bolj bistveno, pravi, da bi podatke o svoji okuženosti vnesli oboleli. Skrbi ga, ker se okužba na Ormoškem le še bolj širi.

​Nanjo se ne gre zanašati

​Lenarški župan Janez Kramberger si je aplikacijo naložil takoj in tudi v štabu civilne zaščite jo imajo vsi: "Sem dobil obvestilo o rizičnem stiku z majhnim tveganjem in sem zelo previden. Vendar se nanjo ne gre zanašati, če je okuženi ne uporabljajo in se sprehajajo naokoli. Ljudje so pogosto zmedeni, saj povprečen človek težko presodi, kaj je prav in kaj ne. Napaka je, da se zadeve politizirajo. Če bi bili v letu 1980, bi v takem primeru vsi ubogali navodila brez ugovora. Zdaj vsak ravna, kot ve in zna. Doma skupaj živimo tri generacije in zelo pazimo na taščo in tasta ter na hčerino družino z dvema majhnima otrokoma. Bolj kot aplikacija se mi zdi pomembno, da skrbimo za razkuževanje, maske in razdaljo."

Od vsega začetka jo ima, a brez obvestil o tveganju, nam pove kidričevski župan Anton Leskovar. In doda: "Več izkušenj s tem ima moj sin, ki je bil opozorjen na visokorizične stike. Ker živimo skupaj, smo postali še bolj previdni in smo ga doma izolirali. Zdi se mi pametna stvar, in če bi jo imeli vsi, bi lahko bolj svobodno živeli. Menim, da je šlo pri promociji tega orodja za komunikacijski kratki stik, zato so družbena omrežja in deloma mediji naredili svoje." Leskovar je prepričan, da aplikacija ni sporna: "Veliko bolj so nevarna sledenja, ki jih omogočajo druge aplikacije, s temi podatki se tudi trguje. Sam res ne vidim razloga, da si ljudje aplikacije #OstaniZdrav ne bi naložili." Zanjo je nagovoril svoje prijatelje in jim jo pogosto tudi naložil.

Destrniški župan Franc Pukšič ima aplikacijo od vsega začetka: "A nisem še dobil kakega opozorila. Res pa je, da si okuženi večinoma te aplikacije ne naložijo in zato se je težko sklicevati nanjo. Svoje je naredila negativna propaganda z neumnim strašenjem ljudi, da nam bodo sledili." Pukšič doda, da verjame v pomen telesne vadbe in zato vsak dan prehodi deset kilometrov.

Več poštenosti in spoštovanja sočloveka si ob covid krizi želijo poslanci in župani. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Majšperška županja Darinka Fakin uporablja aplikacijo od vsega začetka in še nima opozoril. Njeno neuporabo pa šteje za zelo neodgovorno.

Okuženi ne ostajajo doma

Markovski župan Milan Gabrovec: "Uporabljam jo od začetka in jo preverjam domala vsak dan. Težko sodim o učinkovitosti. Ko vidim statistične podatke o njeni slabi izrabi, si mislim, da smo Slovenci žal pač takšni. V občini imamo na srečo malo obolelih in za posledicami covida-19 je od spomladi umrl en naš občan. Nikakor ne razumem posameznikov, ki se ne osamijo, čeprav imajo znake bolezni, odrejeno karanteno ali so celo pozitivni. Ni pošteno do soljudi."

Župan Središče ob Dravi Jurij Borko uporablja aplikacijo, opozorila o rizičnem stiku doslej še ni prejel: "Smo pa dali na občinsko spletno stran navodila za njeno uporabo. Vsak se odloča po svoji vesti in pameti. Ni obvezno, tako pač je."

Hajdinskega župana Stanka Glažarja smo ujeli z nogometno reprezentanco v Grčiji. Meni, da je aplikacija smiselna, vendar je sam nima naložene: "Če sem iskren, se v njeno uporabo ali učinkovitost še nisem poglobil."

Cirkulanska županja Antonija Žumbar nam je povedala, da se je zaradi slabega počutja sama že izolirala za kake tri tedne, čeprav je test bil negativen: "Aplikacijo občasno vklopim. Vendar je bolj pomembno, da tisti, ki imajo potrjeno bolezen ali so v karanteni, ne bi hodili naokrog. Nobena aplikacija nas ne more zaščititi pred nepoštenjem in pomanjkanjem solidarnosti do drugih. Gre za spoštovanje sočloveka in odgovornost do družbe. Tu smo žal izgubili kompas."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta