Bar, ki gre iz roda v rod. Tukaj naj bi prenočil tudi Ivan Cankar

Aleksandra Papež
17.05.2020 04:00

Tradicija lokala Rola v Vitomarcih v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah sega že v 18. stoletje. Sedanja lastnica, praprapravnukinja ustanovitelja, ga vodi dobrih 20 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Papež

Tatjana Kocmut, lastnica bara Rola v Vitomarcih, je zelo ponosna, da nadaljuje družinsko tradicijo ter da se je gostilna s krajšimi prekinitvami obdržala pod njihovim okriljem, prenašala iz roda v rod in ohranila ime. "Lani smo obeležili 20-letnico, odkar gostilno vodim jaz," je povedala Tatjana, ki je gostinsko dejavnost prevzela od svoje mame Lidije Kocbek, stara le nekaj več kot 20 let. Bar Rola se sicer ponaša z zgodovino, ki sega v 18. stoletje. Gostilna je ime dobila po potujočem lončarju Marku Roli, ki se je z gostinstvom ukvarjal poleg kmetovanja in lončarije. Ponujal je tudi prenočišča in eden izmed popotnikov, ki so se tukaj radi ustavili, naj bi bil pisatelj Ivan Cankar.

Tatjana Kocmut vodi lokal zadnjih dvajset let.
Aleksandra Papež

Lokal postavili na glavo

Markova praprapravnukinja Tatjana je povedala, da so ob lanski obletnici notranjost gostilne v samo štirinajstih dneh s pomočjo izvajalcev in z lastnim delom dobesedno postavili na glavo. "Odločili smo se za bolj sodoben videz, čeprav nas je bilo nekoliko strah, kako bodo naši redni gostje tako veliko spremembo sprejeli, a so bili pomisleki odveč," razloži Kocmutova ter ponosno pokaže slike in ogromen relief Ptujskega gradu na steni v notranjosti, oboje delo njenega očeta Franca Čučka. "Oče je bil voznik avtobusa, ob tem pa se je ves čas ljubiteljsko spogledoval z umetnostjo. Tudi prejšnji leseni šank je bil njegovo delo."

Lani so notranjost lokala povsem prenovili.
Aleksandra Papež
Maruša Kocmut, hči lastnice, prav tako že pomaga pri delu.
Aleksandra Papež

Gostom všeč domačnost

Ob tem je pohvalila tudi goste, ki se sedaj, ko so lahko odprli prenovljeno teraso, držijo predpisanih ukrepov in se, kljub tako dolgemu zaprtju, še zmeraj radi ustavijo pri njih. "Pri nas se najraje ustavijo domačini in tisti, ki hitijo mimo z bližnje avtoceste. Imamo svoje domače vino, ki ga prideluje moj brat Borut Ornik, in ta domačnost jim je všeč." Upa, da bodo kmalu spet lahko sodelovali na lokalni ravni, v svojih prostorih pripravili degustacije vin, seminarje ter se pri njih še bolj brezskrbno družili in veselili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta