Bložakovo domačijo bodo preselili

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.05.2020 06:00

Sredi Cirkulan, pri cerkvi sv. Katarine, bodo uredili park dediščine. Ohranitev nekdanje stavbne dediščine bodo povezali s kulturnim dogajanjem in prenosom starih rokodelskih veščin na mlajše rodove in obiskovalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bložakova domačija v strmem Gruškovcu 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Tri leta bo že, kar so društva v haloški občini Cirkulane na takratno vodstvo občine naslovila pobudo o ohranjanju stavbne dediščine in takrat predlagala, da se občina odloči za nakup tipične haloške cimprane hiše, v kateri bi nastal lokalni etnografski muzej. Leto kasneje, 2018, so občinski svetniki sprejel sklep o odkupu Bložakove hiše v Gruškovcu 67, ene od redkih še ohranjenih starih haloških hišk. To bodo, so sklenili, razstavili in preselili v bližino cerkve sv. Katarine v Cirkulanah, kjer bodo v prihodnjih letih postavili Park dediščine Cirkulane.

Pri sv. Katarini bo kot nekoč

Projekt so, razlaga županja Antonija Žumbar, prijavili na enega od razpisov programov LAS v okviru razvoja podeželja. Na odgovor in pričakovano sofinanciranje z evropskimi sredstvi še čakajo: "Cimprano hišo bomo najprej razstavili, dotrajane lesene dele nadomestili z novimi in objekt preselili v krajevno središče, saj bo tako bolj dostopna tudi obiskovalcem iz drugih krajev. To bo za vse nas velik zalogaj, nadvse pomemben tako za ohranjanje stavbne dediščine, ki je nimamo prav veliko, obenem pa je zelo pomemben za našo turistično prihodnost. V originalni podobi se je ohranilo bore malo avtohtone arhitekture, saj so stare lesene hiše skozi desetletja nadomeščale nove, sodobnejše zidane zgradbe. V Občini Cirkulane imamo tako le malo objektov, ki so zaščiteni in vpisani v seznam spomeniško zaščitenih objektov. Na ravni občine še nimamo sprejetega odloka o kulturnih spomenikih lokalnega pomena. Da bi ohranili vsaj del dediščine, ki hitro izginja, je bila že pred leti oblikovana pobuda za oblikovanje etnološke zbirke oziroma etnološkega muzeja, žal pa se to do zdaj še ni zgodilo."

Slavica Pičerko Peklar

Pod pod noge pa v svet Belanov

Pred dobrimi tremi leti so v Cirkulanah predstavili izredno zanimivo in za ohranitev krajevnega narečja pomembno knjigo Belanski narečni govor, ki je eden največjih in najobsežnejših projektov Društva za oživitev gradu Borl. Pred poldrugim letom so v Cirkulanah izdali še vodnik po svoji občini, saj, kot pravijo, je svet Belanov - Belica in Belana se imenujeta potoka, ki tečeta po občini in se kot potok Bela zlivata v Dravo pod gradom Borl - s svojo dediščino in kulturo vreden ogleda in obiska. Tako se je mogoče z Borla mimo romarske cerkve sv. Ane sprehoditi po s kapelami in križi pa seveda tudi z vinogradi bogatem podeželju. V samih Cirkulanah je od lanske jeseni mogoče obiskati spominsko sobo rojaka dr. Vladimirja Bračiča, prvega rektorja Univerze v Mariboru.
Po občini vodi več pohodnih poti, poleg haloške in turistične pešpoti modre kavčine še evropska pešpot E-7 ter viničarska pešpot in Bračičeva planinska in Mustrova tematska pot, ki vodi mimo domačije očeta akademskega slikarja in znamenitega karikaturista Mikija Mustra. V začetku decembra, ko goduje sv. Barbara, vaška cerkvena zavetnica, vabijo domačini na Barbarno, vse bolj odmevno krajevno prireditev, ko sejmarsko dogajanje bogatijo tudi številna kulturna dogajanja in strokovni pogovori.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta