Bo Ptuj zanimiv za tuje študente?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
01.03.2020 05:02

Zakaj ne bi kadrov, ki jih Ptuj potrebuje, izšolali sami? Izobraževanje kot razvojna priložnost Ptuja in regije. Priprave na EPK 2025 v polnem teku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pripravah na EPK 2025
Slavica Pičerko Peklar

Nedavni posvet z naslovom Izobraževanje kot razvojna priložnost mesta Ptuj in regije, je projektna pisarna EPK pripravila v sodelovanju z Mestno občino Ptuj in tukajšnjo ljudsko univerzo. Povabljeni sogovorniki so odprli številna vprašanja, tudi to, ali bi lahko Ptuj postal izobraževalno središče regije. Udeleženci posveta so ugotovili, da se Ptuj sooča s pomanjkanjem določenih kadrov, tudi v kulturi in turizmu. Mesto bi si moralo prizadevati, da bi se mladi lahko šolali doma tudi po srednji šoli, za to pa potrebuje kakovostne višje in visokošolske programe.

Primanjkuje strežno osebje

Aleš Šteger, vodja kandidature za EPK 2025: "Izkušnje drugih kažejo, da so za izvedbo projekta EPK potrebna nekatera znanja in kadri, s katerimi Ptuj ne razpolaga. Gre za znanja, ki jih mesto, če želi biti razvojno naravnano, potrebuje vsak dan, kandidatura pa je lahko priložnost za pridobitev novih izobraževalnih programov." Sogovorniki so se strinjali, da bi si moralo mesto prizadevati, da bi bilo zanimivo za študente iz drugih okolij. Na pomanjkanje kadrov in izobraževalnih programov, s katerimi se srečujejo v turizmu, je spomnila Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj: "V turizmu nam primanjkuje predvsem strežno osebje. Razmisliti moramo tudi o tem, kako pomanjkanje preseči in najti možnost za ustanovitev višje- in visokošolskih ustanov ter specializiranih poklicnih programov."

Veliko odvisno od politike

Dr. Štefan Čelan, direktor ZRS Bistra Ptuj, je prepričan, da bi se moral Ptuj povezati z izobraževalnimi ustanovami, na primer z Univerzo v Mariboru in državnimi institucijami, ki pa jih je treba prepričati, da je Ptuj žarišče, kjer je vredno postaviti dislocirane enote izobraževalnih ustanov: "To pomeni, da je mnogo odvisno od politike in tega se moramo zavedati."Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, in Bojan Golčar, Stičišče NVO Podravja, poudarjata pomen neformalnega izobraževanja, ki gre vštric s formalnim: "Morali bi izkoristiti priložnost za raznovrstna neformalna izobraževanja, ki bi jih lahko ponudili na Ptuju. Še zlasti poleti, v času festivalov, je tovrstnih možnosti veliko, a jih ne izkoristimo." Martina Magdič, koordinatorka kandidature za EPK 2025, pa je sklenila: "Ptuj za uspešno izvedbo projekta EPK 2025 potrebuje nove kadre in za to moramo izobraziti domače ljudi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta