Cena 5,7 milijona za obnovo ptujske tržnice poraja dvome

Hojka Berlič Hojka Berlič
08.11.2019 16:22

Čez natanko tri tedne naj bi ptujska tržnica zasijala v novi podobi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenova tržnice v zadnjih tednih poteka s polno paro.
Hojka Berlič

Dela na ptujski tržnici so v zaključni fazi in v zadnjih tednih potekajo s polno paro. Delavci končujejo tlakovanje, fina dela znotraj objekta, manjka še ograja, čaka jih tudi še zasaditev dreves in namestitev urbane opreme. Županja Nuška Gajšek ob tem vztraja pri napovedi, da datum za dokončanje del in prevzem novega objekta na tržnici ostaja 30. november: "Verjamem in upam, da bo ta rok res zadnji in da bomo že v dneh po 2. decembru, po prižigu luči, lahko na tržnici tudi drsali." Drsališča občina sicer ne bo kupila, kot je bilo prvotno zamišljeno, temveč ga bo najela.

Paviljon ostaja zaseben

V prihodnjih treh tednih naj bi tako na tržnici med drugim zasadili še 15 novih, od šest do sedem metrov visokih dreves, in sicer tri lipovce, dva cigarovca in deset gledičij. Novo podobo bo dopolnjeval vodni element s pitniki, ki bo umeščen pod dve katalpi, zasajeni zahodno ob obstoječem paviljonu.

Prenova tržnice v zadnjih tednih poteka s polno paro.
Hojka Berlič

Nihče jih ni nič vprašal

Skorajšnjo selitev nazaj na prenovljeno tržnico pa z mešanimi občutki pričakuje tistih nekaj branjevk, ki zdaj svoje pridelke ponujajo na stojnicah v neposredni bližini. Pravijo, da ne vedo, kaj jih čaka, pa tudi, da jih - čeprav so one tiste, ki bodo tam iz dneva v dan - za mnenje nikoli ni vprašal nihče. Starosta ptujskih branjevk, že 92-letna Tilčka Vidovič, se sicer dokončanja obnove kljub vsemu veseli: "Tržnica je le tržnica. Lahko pa, da nam bo kasneje tudi žal. Saj niti ne vemo, kje pravzaprav bomo. Pravijo, da je ptujska tržnica, ampak bo za vse drugo prej kot za nas. Že zdaj nas je tu samo po šest. Če bodo vsaj kupci. Če se bo reklo, da je tržnica, bodo mogoče prišli vsaj iz radovednosti in kaj kupili."
Ida Esih, ki pridelke na tržnici prav tako prodaja že štiri desetletja, pa bi, če bi lahko, tudi po končani obnovi prodajala kar tam, kjer je zdaj, saj tam lahko nagovori mimoidoče, ko hitijo po svojih opravkih ali v trgovino: "Že tu je slabo, kupcev ni, tam bo pa še slabše. Zdaj bodo stojnice daleč, oddaljene od dogajanja v centru, v bližini ne bo mogoče parkirati. Sama sem v dvomih, ali bi po selitvi nazaj na tržnico sploh še hodila prodajat na Ptuj."

Branjevke pravijo, da lahko zdaj mimoidoče nagovorijo. Kako bo na novi tržnici, se ne ve.
Hojka Berlič
V novi stavbi na tržnici bodo med drugim trgovina z domačimi izdelki, manjši gostinski lokal in javna stranišča.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta