Čistilna akcija na Ptuju: Čas epidemije viden tudi v okolju

Hojka Berlič
17.04.2021 02:09
Na Ptuju so danes v okviru vseslovenske prostovoljske akcije "12. dan za spremembe" organizirali čistilno akcijo. Počistili so tudi "smetišče" ob poti proti termam.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliko prostovoljcev se je lotilo tudi čiščanja parka Ljudski vrt.  Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Preko 300 prostovoljcev se je na Ptuju prijavilo za sodelovanje v tradicionalni spomladanski čistilni akciji, a našteti jih je bilo seveda več, saj se akciji vsako leto pridružijo tudi številni neprijavljeni. "Čaka nas kar veliko čiščenja, saj je čas, ko so bili lokali zaprti in je bila vsa ponudba taka, da smo si jo odnesli s seboj, pustil svoj pečat tudi na okolju. Čeprav smo se res trudili, da bi dnevno in tedensko vse pobrali in počistili, enostavno ne gre. Še vedno je veliko ostalo. Tudi mask je zdaj ogromno odvrženih v okolju. Tako, da verjamem, da bo to zdaj glavni produkt v naših vrečkah za smeti," je na jutranjem zboru med drugim dejala ptujska županja Nuška Gajšek, ki se je akcije udeležila v svoji četrtni skupnosti Center. Ob tem pa je izrazila tudi bojazen, da bo odpadkov letos več kot lani, ko je bilo stanje precej dobro.

Kljub številnim košem za smeti je še vedno najti preveč odpadkov na tleh. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Odpadki tudi le meter od košev

Med udeleženci akcije so bili tradicionalno številni upokojenci, za katere je akcija, letos še posebno, poleg skrbi za okolje še priložnost za druženje. Pridružili so se ji tudi gimnazijci in dijaki Šolskega centra Ptuj, ki so poskrbeli za širšo okolico šol. Med prostovoljci pa je bilo opaziti tudi kar nekaj otrok. "Prišla sem, ker sem na televiziji videla, da se topijo ledene gore in bodo poplave. Zato me skrbi. Pa tudi zato, da ne bo več toliko odvečne plastike na tleh," je povedala ena od njih, osemletna Neža Plajnšek. "Na ta način lahko otroci sami vidijo, kako je onesnaženo. Da je nujno, da za sabo odpadke pospravijo. Sicer pa sem bila spomladi, ko so se pokazali prvi sončni žarki, precej zgrožena nad stanjem, ki se je pokazalo. S hčerko vsak dan hodiva peš v šolo čez mestni park in lepo je videti, kako ljudje ne pospravijo za seboj, čeprav je koš morda le kak meter stran. To je strašno žalostno," pa je dejala Nežina mama Anita Vertič. Čeprav na splošno udeleženci akcije vendarle ugotavljajo, da so njihove vrečke iz leta v leto manj polne, tako da bo morda nekoč le prišel čas, ko bodo lahko akcijo namesto vsakoletnemu čiščenju namenili čemu drugemu.

Otroci se tudi s sodelovanjem v čistilnih akcijah učijo o pomembnosti var ovanja okolja. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Vrtičkarji za seboj pustili smetišče

Na tokratni akciji je sicer po količini odpadkov izstopalo zemljišče na desnem bregu Drave, v bližini Term Ptuj, ki je sicer v zasebni lasti, a so lastniku pri čiščenju na pomoč priskočili člani Turističnega društva Ptuj. "Gradbeni material, raznovrstna embalaža, steklo, deli pohištva. Ogromno je tudi azbestnih plošč. Tu mimo vodi turistična pot od Ptuja do term. In ljudje na eni strani vidijo čudovit grad, ko se obrnejo okrog, pa smetišče. Zato smo se odločili, da priskočimo na pomoč in vsaj delno pospravimo, saj je odpadkov na celotnem zemljišču res ogromno. Tudi za vzor pred novo turistično sezono," je pojasnil eden od članov društva, Stojan Stijakovič, ko smo jih zmotili med čiščenjem zemljišča, ki so ga v preteklosti zasedali vrtičkarji, ko pa so morali vrtove zapustiti, so za seboj pustili številne odpadke. V prihodnje naj bi bilo zemljišče namenjeno stanovanjski gradnji.

Člani Turističnega društva Ptuj so se lotili čiščenja zemljišča tik ob sprehajalni poti ob Dravi. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič
Nekdanji vrtičkarji so ob odhodu za seboj pustili številne odpadke. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta