Civilna iniciativa ob odlagališču Gajke ptujski občini grozi s protestom in tožbo zaradi položnic

Hojka Berlič
23.02.2021 15:55
Prebivalci ob odlagališču Gajke, združeni v civilno iniciativo, zaradi položnic za odvoz odpadkov občini grozijo s tožbo, protesti in drugimi oblikami državljanske nepokorščine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V CERO Gajke odpadkov ne odlagajo od leta 2015. 
Picasa

Prebivalci Spuhlje, ki so se povezali v civilno iniciativo, so na ptujsko občino naslovili protestno pismo, v katerem so izrazili ogorčenje zaradi položnic za odvoz odpadkov, ki so jih prejeli, kot pravijo, kljub temu da odlagališče Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke sploh še ni zaprto. Po pogodbi z občino so bili namreč v času delovanja odlagališča odpadkov opravičeni plačila položnic.

​Očitki o neizpolnjenih zavezah

V pismu občini tako očitajo med drugim, da se je s pogodbo zavezala, da bodo bale odpadkov sproti zasipavali, a od začetka obratovanja niso zasipali niti ene. Izpolnila naj ne bi bila tudi zaveze, da bo odstranila vse objekte v CERO Gajke. Po preverjanju na Agenciji RS za okolje (Arso) pa naj bi bili v civilni iniciativi ugotovili, da odlagališče še ni v zapiranju, a so kljub temu prejeli položnice in zneski na njih se jim zdijo absolutno previsoki. "Tudi ostale zaveze iz pogodbe še niso izpolnjene. Za pločnike ob glavni cesti ni denarja, po drugi strani pa je načrtovana gradnja ceste za zasebna zemljišča z občinskimi sredstvi," še očitajo občini in pri tem navajajo Ulico Jožefe Lacko. Občina prav tako še ni uredila pločnikov ob glavni cesti Spuhlja-Ptuj, čeprav je bilo to, še pišejo, določeno v pogodbi, pa tudi brez te bi pločniki ob tako prometni cesti morali biti, dodajajo. "V tej pogodbi niso določene neke nadstandardne investicije - same nujne infrastrukturne zadeve. Občina pa še tega ne želi izpolniti. Da bomo morali tožiti občino za nujno infrastrukturo, ki je zraven tega še določena v pogodbi - take sramote za občino si ne moremo niti predstavljati," so še zapisali v pismu. Zato napovedujejo proteste in druge oblike državljanske nepokorščine. Če bo treba, pravijo, bodo šli tudi v tožbo ali kar v izvršbo, s katero bodo zahtevali povrnitev odlagališča v prvotno stanje pred letom 2002.

​Občina očitke zavrača

Na občini odgovarjajo, da postopek zapiranja odlagališča začenjajo v tem letu na podlagi septembra sprejetega sklepa mestnega sveta, da pa se to ne more zgoditi čez noč, saj morajo spoštovati predpise. O aktivnostih za zapiranje odlagališča polja 1 na CERO Gajke naj bi se z Arsom dogovorili na sestanku v začetku aprila. Celoten postopek zapiranja skladno z uredbo sicer traja približno tri do največ pet let. Na omenjeno odlagalno polje pa so v skladu z zakonodajo mešane komunalne odpadke prenehali odlagati z začetkom leta 2015.

Kot še zatrjujejo na občini, leta 2002 sklenjena pogodba med ptujsko občino in takratno mestno četrtjo Jezero ne določa, da bodo bale sproti zasipavali. Nasprotno, prav zaradi preprečevanja raznašanja odpadkov v okolico naj bi bili izbrali tehnologijo baliranja odpadkov, ki je nadomestila potrebo po sprotnem zasipavanju. Na občini pojasnjujejo še, da je mestni svet sprejel le odločitev o začetku postopkov za zaprtje odlagališča, ob tem pa vsi objekti, se pravi sortirnica, kompostarna, balirnica in drugi, ostajajo v funkciji. Odgovarjajo tudi, da se je 15-letno obdobje po odškodninski pogodbi zaključilo junija 2018.

​Občina vložila 12 milijonov evrov

Na občini ob tem trdijo, da je iz poročila o realizaciji pogodbe razvidno, da so realizirali skoraj vse točke pogodbe. Odprti sta tako ostali še ureditev športnega igrišča v četrtni skupnosti (ČS) Jezero ob potoku Rogoznica, ki naj bi bila končana še letos, ter izvedba rekonstrukcije glavne ceste Ptuj-Spuhlja, ki je v teku. Rekonstrukcija se je sicer zavlekla tudi zaradi zahteve krajanov, ki so ustanovili civilno iniciativo, da pred ureditvijo Ormoške ceste zgradijo ptujsko obvoznico, na katero bi preusmerili tovorni promet. "Če ne bi prišlo do nasprotovanj CI in občanov, bi bila izvedba Ormoške predvidena v letu 2021, zdaj se zamika predvidoma v leto 2023. Direkcija za infrastrukturo se je odločila za izdelavo nove projektne dokumentacije z ožjimi površinami za pešce in kolesarje, da posege na privatna zemljišča v okviru rekonstrukcije zmanjšajo na minimum," so zapisali na občini. Projekt naj bi bil po podatkih projektanta pripravljen za predstavitev do začetka marca.

Od leta 2003 do lani je bilo sicer po podatkih občine v ureditev infrastrukture v ČS Spuhlja in Jezero vloženih nekaj manj kot dvanajst milijonov evrov.

​Manjši zabojnik, nižja cena

Odločitev o končanju oprostila plačila odvoza odpadkov, pravi ptujska županja Nuška Gajšek, pa so sprejeli svetniki: "Razprave so bile burne. Seveda je bilo ogromno pomislekov, ali oprostitve obdržati ali ne. Na koncu je prevladala ideja, da obdržimo bonitete za dvorane, ki so sedaj na proračunski postavki četrtnih skupnosti. V določenem deležu ostajajo individualne odškodnine za tiste, ki so dejansko neposredno prizadeti zaradi bližine odlagališča. Brezplačen odvoz odpadkov pa se je marsikomu že dlje časa zdel neupravičen. To ni zgodba tega mandata. To je tudi vedno pripeljalo na plano vprašanje, kdo drug bi še moral biti upravičen do tega, pa ni bil. Pa tudi, da se delajo razlike med ČS in krajani. In svetniki so se odločili, da ta gordijski vozel presekajo." Zneski na položnicah, pojasnjujejo na občini, so skladni s potrjeno ceno v mestnem svetu, ter poudarjajo, da na višino položnice bistveno vpliva predvsem prostornina posode za mešane komunalne odpadke. "Včasih se je odvoz odpadkov obračunaval po glavah, danes se obračunava po litrih. In morda ti, ki toliko let niso plačevali položnic, tega niso vedeli," o očitkih o visokih zneskih na položnicah še pravi Gajškova. Zato so vsem, ki so bili po pogodbi za CERO Gajke do sedaj upravičeni do brezplačnega odvoza odpadkov, omogočili brezplačno menjavo zabojnika z drugim, odvisno od njihovih potreb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta