Devetošolci so se seznanjali z zgodbami iz zgodovinske časovnice Lenarta

MT
12.11.2022 04:40

Časovnica zgodovine Lenarta pri lenarški tržnici v besedi in sliki prikazuje pomembne dogodke, osebnosti, dokumente, zanimivosti, zgodovino Lenarta od prve pisne omembe leta 1196 do leta 2021.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Devetošolci ob lenarški časovnici
Občina Lenart

Časovnica ni le estetska pridobitev, pač pa na zanimiv in pregleden način nudi vrsto informacij in zgodovinskih dejstev o nekdanjem majhnem trgu Sveti Lenart in tudi o današnjem mestu Lenart, ki je postalo pomembno upravno-politično, kulturno, trgovsko-oskrbovalno in gospodarsko-zaposlitveno središče Slovenskih goric. Avtorji časovnice so profesor Aleš Arih, dr. Marjan Toš, profesor Igor Zemljič, dr. Maja Toš in Darja Ornik. Idejno zasnovo je pripravil arhitekt Črtomir Čuček, oblikoval in izdelal jo je Dekor Haložan Gorazd Haložan. Učenci 9. c OŠ Lenart s profesorjem Bernardom Petkom pa so pri časovnici ob pripovedi Aleša Ariha spoznavali zgodbe, dogodke in ljudi, ki so soustvarjali zgodovino Lenarta skozi stoletja.

"Medtem ko so spomeniki običajno usmerjeni predvsem k obeležitvi enega zgodovinskega dogodka ali krajšega procesa iz neke zgodovine, skuša časovnica lenarške zgodovine predstaviti precej daljše časovno obdobje in se hkrati s svojo objektivnostjo in vsestranskostjo umakniti od površinske, dogodkovne zgodovine ter se spustiti k njenim globljim ravnem in opozoriti na številne dolgotrajne procese (modernizacija, razvoj šolstva, gospodarski razvoj, demokratizacija), ki so prav tako zelo pomembni za razvoj neke skupnosti in ki nas hkrati opozarjajo, da so v bistvu večne le spremembe," je o lenarški časovnici zapisal Igor Zemljič, eden od njenih soavtorjev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta