Dilema in zapleti v Markovcih: Ustanovitev zavoda ali iskanje investitorja za dom za starejše

27.08.2021 06:00
Priprave na gradnjo doma upokojencev v občini Markovci spremljajo nenehni zapleti. Zdaj se je ustavilo pri vprašanju, ali ustanoviti javni zavod ali iskati investitorja, ki se bo prijavil na razpis za koncesijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Markovci. Na zemljišču, kjer naj bi zgradili dom upokojencev, raste koruza. (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Slavica Pičerko Peklar

Če se bo izšlo brez zapletov, bi dom za starejše v Markovcih najverjetneje že stal in bi v njem bivali starejši iz domačega okolja. Pa se tako lani občinski svetniki dolgo niso mogli zediniti glede lokacije doma, zdaj se ne ve, kdo bo investitor oziroma kdo naj se poteguje za koncesijo, da bi dom sploh lahko začeli graditi.

Lokacija je znana

"Dom bomo s soglasjem občinskega sveta - za kar pa smo potrebovali kar nekaj mesecev, čeprav so taisti svetniki pred tem soglašali z nakupom zemljišča ob šoli in pokopališču - gradili na omenjenem zemljišču. Že lani smo pridobili tudi gradbeno dovoljenje, zdaj še nadalje pridobivamo potrebno dokumentacijo, a ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nas je pred časom seznanilo, da razpisa, na katerega bi se lahko prijavili kot občina, ne bo. Svetovali so nam, da ustanovimo javni zavod, ki bi naprej vodil omenjeno investicijo. Sklical sem posebno tričlansko komisijo, ki so jo občinski svetniki imenovali pred meseci in člane seznanil z nastalimi razmerami in potjo, ki vodi do pridobitve potrebne koncesije, a večina članov občinskega sveta se je odločila, da ustanovitve zavoda ne podpira in da naj poiščemo investitorja, ki bi se prijavil na razpise. Sam sem v tem času že navezal nekaj stikov s potencialnimi partnerji, vendar odziva kar ni. S tem spet zavlačujemo začetek gradnje in čisto lahko se zgodi, da doma starejših v naši občini še nekaj let ne bo, saj je prijava na aktualni razpis za podelitev koncesije za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše mogoča le do letošnjega oktobra," ugotavlja Milan Gabrovec, župan občine Markovci, ki obenem poudarja, da bi občina z blizu 8 milijonov velikim proračunom gradnjo zmogla tudi sama. "Pri tem nas omejuje še sklep občinskega sveta, da se gradnja ne more začeti, preden ne zagotovimo vsaj 50 odstotkov nepovratnih sredstev. Ob tem pa isti svetniki nočejo razumeti, da bi na račun varčne gradnje, iz Eko sklada denimo, lahko pridobili vsaj 20 do 25 odstotkov nepovratnega denarja in bi se tako gradnja doma, ki jo ocenjujemo na kakih 10 milijonov evrov, za občino precej pocenila," dodaja Gabrovec.

Park med bodočim domom upokojencev in pokopališčem ter šolo. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Svetniški ne ustanovitvi javnega zavoda

Po lanskoletnem podpisu pisma o nameri z zdaj že upokojeno direktorico Doma upokojencev Ptuj Jožico Šemnički, da bo ta prevzel izvajanje varstva starejših, se je zdelo, da težav več ne bo, a se je zdaj zgodilo prav to. Ptujski dom upokojencev je namreč v tem času vendarle dobil odobritev za gradnjo nove domske enote v Žabjaku, kar pa pomeni, da je sicer prejšnji, v resnici nezavezujoči dogovor med občino Markovci in Domom upokojencev Ptuj padel v vodo. "Situacijo, v kateri se je znašel ptujski dom, ki z novogradnjo rešuje svojo problematiko večposteljnih sob, povsem razumemo. Šlo je le za dogovor, osebno pa ne razumem obnašanja naših svetnikov, ki se jim zdi ustanovitev javnega zavoda stran vrženi denar, čeprav gradnja 120-posteljnega doma pomeni boljšo kvaliteto življenja za naše starejše občane in nove zaposlitve za naše ljudi," pravi župan Gabrovec in še dodaja, da bi dom lahko ponudil tudi dnevno varstvo za starejše, ki bi sicer še bivali doma, postal pa bi tudi medgeneracijski center, saj sta v neposredni bližini načrtovanega doma šola in vrtec.

Milan Gabrovec, župan občine Markovci, meni, da bi bila ustanovitev javnega zavoda pot do pridobitve koncesije za izgradnjo doma starejših.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Predstavnik iz opozicijskih vrst, Uroš Meglič, SDS, zadnje dogajanje v markovskem občinskem svetu pojasnjuje: "Svetniki smo bili na usklajevalnem sestanku soglasni, da občina ne ustanovi javnega zavoda, in na korespondenčni seji je potem potekalo zgolj glasovanje o iskanju investitorja. Dvomimo, da bi do konca razpisa, do 1. oktobra, uspeli pripraviti vso potrebno dokumentacijo, ki jo razpis ministrstva zahteva. Tudi če bi jo, še to ni zagotovilo, da bi koncesijo tudi pridobili. Še vedno je veliko nejasnosti glede višine investicije. Prvotno število postelj se je medtem zmanjšalo in postavlja se vprašanje ekonomičnosti takšnega manjšega samostojnega zavoda. Narejena ni bila nobena analiza potreb po domskem varstvu v občini, ki bi govorila o številu čakajočih, številu tistih, ki so že uporabniki, pokritosti s kapacitetami, ki so tudi eden izmed kriterijev za dodelitev koncesije. Mi predlagamo iskanje investitorja, kot so to storile mnoge občine v regiji in širše po Sloveniji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta