Dnevi poezije in vina na Ptuju: osrednje vodilo ostaja kakovost, tudi tokrat vrhunski gostje

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.08.2022 06:30

Med 22. in 27. avgustom na Ptuju in v drugih krajih. Na številnih prizoriščih se bo zvrstilo več kot 60 dogodkov in nastopilo 18 pesnikov in pesnic iz desetih držav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavitev 26. festivala Dnevi poezije in vina
Hojka Berlič

Glavnina dogajanja letošnjega 26. festivala Dnevi poezije in vina, na katerem sodeluje 18 pesnikov iz desetih držav sveta, bo znova na Ptuju. Nekatere dogodke, skupno se jih bo zvrstilo več kot 60, bo gostilo še 14 drugih krajev po Sloveniji pa tudi Avstriji.

Pismo Evropi

Avtorica tokratnega, šestega odprtega pisma Evropi, ki ga bo na otvoritveni slovesnosti festivala na ptujski tržnici v četrtek, 25. avgusta, ob 20.30 tudi prvič javno prebrala, je svetovno znana galicijska pesnica in aktivistka Chus Pato. Letos so, kot je ob včerajšnji predstavitvi letošnje izdaje festivala povedal programski vodja Aleš Šteger, dobili posebno financiranje za odprto pismo Evropi, kar pomeni, da bo izšlo v še več jezikih kot v preteklih letih. Za zdaj imajo zagotovljenih že 13 objav, zagotovo pa bo število še naraščalo. "Letošnje odprto pismo Evropi seveda ne more zaobiti trenutnih dogajanj, se pravi vojne agresije Rusije v Ukrajini in seveda premisleka, kaj lahko pesniki v političnem smislu v tem času prispevamo ali pa na kak način smo nemočni," je izpostavil Šteger.

Festival prežame najstarejše mesto s poezijo na vsakem koraku.
Marko Vanovšek

Kaj lahko pesniki prispevajo v situacijah krize, nekih ekstremnih družbenih situacijah, državljanskih vojnah, različnih političnih pritiskih, cenzuri in podobno, je po Štagerjevih besedah osrednja, tudi politološka tema ameriške pesnice Carolyn Forché, katere izbor pesmi so izdali v knjigi Kamnolom duš. Zelo drugačen je drugi častni gost tokratne izdaje festivala, poljski pesnik Tomasz Różycki, "mlajši sodobni klasik, metafizični pesnik, ki se sprašuje po nekih ultimativnih vprašanjih, ampak skozi jezik vsakdana". Knjiga Teorije praznine v sklopu festivala je njegova prva knjižna izdaja pri nas.

Med slovenskimi avtorji, gosti festivala, bo letos v središču Vinko Möderndorfer, ki bo nastopil na več dogodkih, med drugim na pogovoru v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, ko bodo odprli tudi razstavo njegovih literarnih del. Obiskovalci pa si bodo v sklopu sodelovanja festivala z Mestnim kinom Ptuj lahko ogledali projekcijo nagrajenega filma Zastoj v njegovi režiji.

Vlogo selektorice festivala je letos prevzela pesnica Kristina Kočan: "Ključnega pomena pri tem, ko izbiraš avtorje, je seveda vselej kakovost. Pri izbiri se mi je zdelo bistveno, da gre za vrhunske avtorje in je plejada izbranih pesnikov čim bolj raznovrstna tako generacijsko kot kulturno pa seveda tudi politično in družbeno - od kod prihajajo, kakšno je njihovo ozadje. In da so potem tudi njihove poetike kar se da raznorodne." Tudi letos so v sklopu festivala za vse povabljene pesnike in pesnice natisnili večjezične knjižice.

Osrednje prizorišče ostaja tržnica

Letošnji Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Pomurju s pesniškimi branji in vrnitvijo literarne prevajalske delavnice, ki bo v središče postavila sodobno katalonsko poezijo. Na ptujski Mestni tržnici, ki tudi letos ostaja glavno prizorišče festivala, bodo ob večerih med 25. in 27. avgustom gostili velika večerna pesniška branja, na katerih bodo svojo poezijo občinstvu predajali gostje festivala. Branjem bodo sledili večerni koncerti z glasbenimi skupinami Elis Noa, Hamo & Tribute 2 Love, Moveknowledgement in Masayah.

Dnevi poezije in vina so lani osrednje prizorišče preselili na ptujsko tržnico.
Slavica Pičerko Peklar

V sredo, 24. avgusta, bo sicer na ptujski tržnici prvi dogodek, multidisciplinarni pesniški performans koprskega umetniškega kolektiva Pêro Sŕce, ki mu bo sledil večer uporniške poezije, ko bosta nastopila Igor Saksida in glasbenica Masayah. Izvršna producentka Sabina Tavčar je še poudarila, da letošnji festival uvaja dve novosti, sklopa dogodkov Poet to poet in Poet to impro & wine. Poet to poet prinaša soočenja pesniških parov, na katerih bodo pesniki razpravljali o vprašanjih, povezanih s pesniško umetnostjo in njenim izvorom ter kreativnim pisanjem, na dogodkih Poet to impro & wine se bosta dvema pesnikoma pridružila dva glasbenika, skupaj pa bodo ob vzorcih izbranih vin raziskovali improvizacijo v poeziji in glasbi.

Predstavitev 26. festivala Dnevi poezije in vina
Hojka Berlič

Zadnje festivalsko popoldne, 27. avgusta, bo v znamenju družabnega vinsko-kulinaričnega dogodka Poezija vina v starem mestnem jedru Ptuja. Na Mestnem trgu se bo predstavilo več kot 20 slovenskih vinarjev, brbončice bodo razvajali najrazličnejši ponudniki hrane, dogajanje pa bo pospremil tudi kulturni program. V sklopu festivala bodo izvedli tudi tri Hude pokušine, ki so del festivala že od leta 2013. V otroškem delu pa se bodo najmlajši lahko udeležili treh pravljično-poetičnih uric v ptujski knjižnici, ki jih bo vodila ptujska pravljičarka Liljana Klemenčič. Najmlajšim namenjajo tudi sobotno projekcijo v sklopu Kino vrtička ptujskega kina in dve ustvarjalni delavnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta