Do pisanja knjig z bujno domišljijo

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
06.03.2022 06:00

Gregor Slana je predstavil svoj literarni prvenec, kriminalni roman 4 vrste po 12 konzerv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtor romana Gregor Slana s knjigo 4 vrste po 12 konzerv
Anita Kirbiš

V Hramu kulture v Selnici ob Dravi, kjer se bodo kmalu začeli Dnevi Arnolda Tovornika, je pred kratkim svoj literarni prvenec predstavil domačin Gregor Slana, ki je kriminalni roman z naslovom 4 vrste po 12 konzerv postavil v domače okolje, kar naj bi bil poklon rodnemu kraju. Šestintridesetletni pisatelj se je po končani gimnaziji v Rušah vpisal na študij varstvoslovja na mariborski univerzi. Ob tem se mu je ponudila priložnost za zaposlitev in denar je pretehtal pred diplomo. Zadnja leta živi v Mariboru, nedavno pa si je ustvaril družinico in uživa v starševstvu; dobil je kar dva otroka - zvedavo deklico in prvo knjigo. V prostem času se ukvarja s pisanjem, rad si ogleda kak film, se sprehaja v naravi, dobro se znajde tudi za štedilnikom.

Povod v literarnem natečaju prvencev

Avtor romana Gregor Slana s knjigo 4 vrste po 12 konzerv
Anita Kirbiš

"Kdaj sem pričel pisati? Pravzaprav še sam ne vem. Pozno. V gimnaziji sem maturo iz slovenščine komaj zvozil. Sem pa imel bujno domišljijo in željo po pisanju. Iskal sem se. Prijavil sem se na literarni natečaj Zgodbe o dobrih ljudeh, kjer sem se dobro uvrstil tudi med uveljavljenimi avtorji in to je bila zame potrditev. Nastalo je še nekaj kratkih zgodb, z eno sem uspešno sodeloval in bil nagrajen na natečaju Literarne hiše Maribor za neuveljavljene avtorje. V tem obdobju sem imel napisani že tudi dve knjigi - znanstveno fantastiko, ki pa nista izšli. Navdih za mojo prvo tiskano knjigo je prišel z več smeri. Povod je bil literarni natečaj prvencev, v katerem sem se hotel predstaviti kot avtor. Časa sem imel šest mesecev. Odločil sem se, da napišem kriminalko, saj se mi je zdelo, da po njih slovenski bralci najraje posežejo. Mnogo navdiha sem dobil pri svoji partnerki, predvsem pri razvijanju glavne protagonistke v literarni pripovedi, delček je doprinesel študij varstvoslovja, sicer pa so ideje prihajale tudi ob sprehodih v naravi, ob poslušanju glasbe ... Prišel je čas korone in svet je obstal, natečaj je padel v vodo, z njim pa tudi tisk knjige. Poiskal sem založnika in tako je ob koncu preteklega leta knjiga le ugledala luč sveta," se spominja Gregor Slana.

Skoraj vsakdo je z nekom povezan

Knjiga je namenjena vsakomur, ki rad poseže po zanimivem in napetem čtivu. V njej je opisoval kraje, kjer je odraščal in preživel ogromno časa - Selnico ob Dravi in Maribor. "Za bralce, ki te kraje poznajo, bo knjiga posebej zanimivo bralno doživetje. Knjiga govori o ženski, ki ima zelo uspešno kariero, čeprav gre za tipično moški poklic. Poleg tega je tudi izjemno pogumna borka, ki včasih prekaša celo moške kolege. Zato ni nenavadno, da je nenehno soočena s šovinizmom, kar je problem slovenske družbe. Kljub napredku, ki smo ga dosegli, je ta še vedno prisoten. Knjiga ima tudi sporočilno vsebino, da je v tako majhni državi, kot je naša, skoraj vsakdo z nekom povezan," o nastanku literarnega prvenca pravi avtor Gregor Slana.

Roman z dinamično zgodbo, ki se hitro razvija, na trenutke je krvava, groteskna, obarvana s politično in koruptivno noto, je izšel na dvesto straneh pri založbi Primus v Brežicah, kjer ga je mogoče naročiti (kontakt 07 496 55 05, info@primus.si). Knjiga pa je že na voljo v spletnih knjigarnah Emka, Primus, Galarna in Cangura ter v knjižnicah. Avtor je že spisal nekaj strani nove zgodbe v nadaljevanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta