Dobre lokalne proizvode v agromatu na kmetiji Glažar v Hajdošah najdejo tudi turisti

21.10.2021 06:00
Na kmetiji Glažar se ukvarjajo s poljedelstvom, rejo kokoši nesnic in podjetništvom. Pred dobrega pol leta so na domačem dvorišču postavili agromat, da se ljudje z domačimi pridelki založijo kar sami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hajdoška korpa vabi na kmetijo Glažar
 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na kmetiji Glažar v Hajdošah so preteklo pomlad postavili agromat, na katerem se je mogoče oskrbeti z dobrotami z njihove kmetije in okoliških kmetij. "Hajdoška korpa smo poimenovali to našo ponudbo, ki so jo odkrili že mnogi, tudi turisti, tujci, ki dopustujejo v bližnjih ptujskih term in so nadvse zadovoljni, ker lahko okusijo naše dobrote," pravi Roman Glažar, lastnik kmetije, ki se je usmerila v poljedelstvo in rejo kokoši nesnic, ki so jim zadnje leto postavili tudi mobilni kokošnjak, da je tako njihova prehrana resnično domača. Pred tridesetimi leti so stopili tudi na pot podjetništva in se ukvarjajo s prehrano živali in oskrbo kmetij.

Po domače iz agromata

Da gre za samopostrežni način nakupa, razlaga pobudnik dobrodošle ponudbe, ki kupcem omogoča nakup zgolj s pritiskom na gumb. "Prednost take ponudbe se je še posebno izkazala v času, ko smo zaradi koronavirusa imeli omejeno gibanje, saj avtomatizirana prodaja poteka brez neposrednega stika. Ker je povpraševanja po doma pridelani hrani vse več, se nam je porodila ideja, da na naši kmetiji postavimo samopostrežni avtomat. Pri tem smo se zgledovali po krajih, kjer to prodajo že poznajo. Ker sami, ukvarjamo se tudi s prehrano živali, sodelujemo z mnogimi kmeti, težav s ponudbo nismo imeli. Zdaj je v tem našem avtomatu mogoče izbirati med različnimi domačimi proizvodi, bomo pa ponudbo še širili oziroma ta ne bo samo lokalna, pač pa tudi vezana na letne čase. Da bi našim kupcem približali domače, smo se odločili prodajo iz avtomata poimenovati kar hajdoška korpa. Naša vas je že od nekdaj najbolj poznana po pletarstvu in nekateri naši sovaščani to tradicijo še ohranjajo, še več, prirejajo tečaje pletarstva in svoja znanja in veščine prenašajo na mlade. Mi zdaj omogočamo, da te korpe iz šibja ne ostajajo prazne, pač pa jih ljudje napolnijo z domačimi pridelki," pravi Glažar in še dodaja, da so kupili rabljen avtomat in ga s pomočjo vaških mojstrov predelali v lično leseno hiško: "Uredili smo tudi okolico, za to, da je hajdoška korpa vselej dobro založena, pa skrbimo kar vsi na kmetiji, še posebno delo veseli oba sinova."

Mobilni kokošnjak kmetije Glažar v Hajdošah.
 
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Dobrodošla nova možnost prodaje

Ob avtomatu so Glažarjevi namestili še posebno tablico želja, na katero lahko obiskovalci zapišejo, katere izdelke bi še radi kupili, kaj pogrešajo. "Ponudbo spreminjamo, prilagajamo letnim časom, ponudbi na trgu, tako da ta odraža sezonsko ponudbo, prilagajamo pa se seveda tudi željam naših kupcev," pravi Glažar, ki je prepričan, da bi bilo dobro tovrstno ponudbo na kmetijah še okrepiti in iskati nove poti do kupcev. Nekaj je znati pridelati kvalitetno domačo hrano, drugo jo prodati. Prav s prodajo imajo mnogi težave, saj jim zaradi vsakdanjega dela na polju in v hlevu zmanjkuje časa še za prodajo. Zdaj tudi manjšim kmetijam, tistim, ki se ukvarjajo z dopolnilnimi dejavnostmi na svojih kmetijah, omogočamo prodajo. Da kmet svoje pridelke in izdelke lahko proda večjim trgovskim verigam, mora imeti veliko proizvodnjo, mi pa omogočamo možnost prodaje tudi manjšim pridelovalcem, kar so mnogi sprejeli odprtih rok.

Mobilni kokošnjak kmetije Glažar v Hajdošah
 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Hajdoško korpo je za zdaj mogoče napolniti z domači jajci, jogurti, skuto kmetije Hecl iz Orehove vasi, sokovi ptujske Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, marmeladami Sadjarstva Ficko iz Rogašovcev, Žumerjevim medom, bučnim oljem kmetije Svenšek iz Sel in z rezanci domače pekarne Metličar iz Zgornjih Jablan. "Korp pri nas sicer ne prodajamo, a jih je v vasi še mogoče kupiti. Tisti, ki prihajajo k nam po doma pridelano, pogosto stopijo tudi do naših pletarjev in sklenejo še kakšno kupčijo," pravi Roman Glažar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta