Drevored pri dvorcu Dornava napoved drugih časov

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
27.11.2018 15:47

Dornavčanom ni vseeno, kaj se dogaja z njihovim dvorcem, ki je v državni lasti. S prostovoljnimi akcijami pomagajo domačemu vzdrževalcu in verjamejo v oživitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mirko Cigula pred Neptunovim vodnjakom dvorca Dornava
Slavica PIČERKO PEKLAR

Vitezi pesničarji, ki so pred dobrimi štirimi leti pri baročnem dvorcu Dornava posadili 54 mladih češnjevih dreves, so preteklo soboto lepo rastoči sadovnjak presadili severno od nekdanje oranžerije, tja proti reki Pesnici, kjer je nekdaj že rasel sadovnjak visokodebelnih jablan in hrušk.

Mirko Cigula pred Neptunovim vodnjakom dvorca Dornava
Slavica PIČERKO PEKLAR

Posege odobrijo strokovnjaki

Presaditev češnjevih dreves je tokrat potekala pod skrbnim očesom sokrajana Mirka Cigule: "V Dornavi imamo cvetličarno in bolj kot ne po naključju smo se pred tremi leti odzvali povabilu ministrstva za kulturo, ki je iskalo upravnika tega našega dvorca. Zadolženi smo za upravniške storitve in vzdrževanje parkovnih površin. Izziv je velik, saj dvorec obsega kar 21 hektarjev zemljišč, od tega je 4,5 hektarja zelenic z nekdaj zelo lepo urejenim angleškim parkom. Zdaj je na nas, da skrbimo za vzdrževanje tega. In ker želimo, da dvorec s svojo okolico zasije v nekdanji lepoti, se vseh posegov v okolico lotevamo v dogovoru s strokovnjaki. Vedeti je treba, da je dvorec eden od dvanajstih najbolj zaščitenih v državi, pred časom je bil izdelan konservatorski načrt bodočega urejanja in mi ga pri načrtovanju svojega dela tudi spoštujemo. Tako smo hitro ugotovili, da omenjeni sadovnjak ni zasajen, kjer bi moral biti, in s prostovoljno akcijo smo ga zdaj v zadovoljstvo vseh presadili. Bomo pa tam v prihodnje posadili še druga sadna drevesa," napoveduje Cigula, ki je pred časom poskrbel tudi za geodetske meritve, da se zdaj končno ve, kakšen je obseg posesti dvorca.

Marjan Cigula, ki s soprogo Ireno skrbi za vzdrževanje dvorca in parka
Slavica Pičerko Peklar

Sodelovanje so podaljšali

Dvorec Dornava je v upravljanju ministrstva za kulturo. Za vzdrževanje parka in upravniške storitve zadnja leta, potem ko je občina ministrstvu za kulturo vrnila ključe dvorca, skrbi Cvetličarna Narcisa iz Dornave, s katero ministrstvo za kulturo vsako leto od leta 2016 sklene letno pogodbo.

Prostovoljna akcija Vitezov pesničarjev
Slavica PIČERKO PEKLAR
Mirko Cigula: "Skupaj z domačini želimo narediti kaj dobrega za naš dvorec."
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta