Drive-in kino na Ptuju: Doživetje filmske romantike šestdesetih

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.07.2020 01:15

Z razprodanima projekcijama drive-in kina ta konec tedna se je tudi Ptuj pridružil vnovičnemu razcvetu kina, v katerem je uživala odraščajoča ameriška "baby boom" generacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drive-in kino v času pandemije doživlja svetovni preporod.
Tadej Regent

Dobri stari rokenrol, črna in rdeča oblačila, pikice in karo, bujne pričeske s trakovi in živo rdeče obarvane ustnice ter postavna dekleta, ki se na kolescih prebijajo med parkiranimi avtomobili in dostavljajo tipično ameriško hrano - hamburgerje, pokovka, kolo in nepogrešljivo sladkorno peno. Zveni kot prizor iz ameriškega filma iz petdesetih ali šestdesetih let prejšnjega stoletja? To je čas, ko so drive-in kina, kina pod zvezdami, v katerih si je mogoče film ogledati kar iz udobja svojega avtomobila, čez lužo doživela največji razcvet, čas, ki so ga imeli včeraj priložnost premierno podoživeti tudi obiskovalci prvega drive-in kina na Ptuju. Tudi s projekcijo več kot 4 desetletja starega kultnega filma Briljantina, drive-in klasike, ki so jo v ptujskem kinu prav iz tega razloga preprosto morali uvrstiti na spored. "Briljantina je bil prvi film, ki sem ga gledala v kinu. Takrat smo bili mladi, željni nečesa, česar pri nas ni bilo. Vpijali smo kot gobe vse, kar je prišlo z zahoda," sta spomine na tiste čase obujala Renata Muršec in Jani Zavec, med tem ko sta si čakanje na začetek filma krajšala s počasnim plesom ob zvokih rockabilly benda na odru. V drive-in kino pač ne morejo priti vsi obiskovalci tik pred zdajci, saj je za dober ogled potrebno dobro razporediti vozila. "Super je. Gre za doživetje. Če bi se dalo, bi ta čas, ki je bil res lep, dala mojim otrokom in mojim vnukom. Res, da smo veliko delali, ampak smo se znali tudi družiti, šli smo plesat, v kino. Pogrešam te čase," je dogajanje v preteklost poneslo tudi starejšo Ptujčanko Ireno Mihalinec.

Na Ptuju ta konec tedna niso ponujali le ogleda filma temveč pravo doživetje romantičnih šestdesetih.
Tadej Regent

Pravi trenutek

Tako včerajšnja kot današnja, sicer precej drugačna projekcija novega filma režiserja Guya Ritchija Gospodje, sta bili že pred dnevi razprodani, kar je bilo po besedah vodje Mestnega kina Ptuj Nine Milošič pričakovano, saj da so jih Ptujčani že več let zapovrstjo "bombandirali" s predlogi za postavitev tovrstnega kina: "Naš tradicionalni poletni projekt je Kino brez stropa, se pravi letni kino, ki smo ga lani organizirali desetič. Nekako smo si po eni strani kot ekipa že želeli nek nov izziv, po drugi strani so priporočila NIJZ kar precej otežila delo organizatorjem prireditev. Tako, da so letos drive-in kina zaradi razmer ob pandemiji novega koronavirusa pravzaprav v vzponu po celem svetu. Zato je sedaj morda pravi trenutek. Tako dolgo smo si ga želeli organizirati in če ga ne bi sedaj, kdaj pa bi ga?"

Za dober razgled so se nekateri znašli tudi po svoje.
Tadej Regent

Finančni in organizacijski zalogaj

Premierna postavitev drive-in pa nikakor ni bila majhen zalogaj. Organizatorji so na desetine ur posvetili predvsem postavitvi avtomobilov, da bi zagotovili vsem obiskovalcem kar najboljši pogled na platno, ki prav tako ni običajno. Za priložnost so najeli štirinajstmetrsko, največje, kar so ga dobili za razpoložljivi denar. Posebna zgodba je predvajanje zvoka, ki ga obiskovalci spremljajo preko avtoradiev. "V ta namen smo morali pridobiti dovoljenje za radijsko frekvenco za to obdobje. Tako, da imamo rezervirano frekvenco, na katero potem vsi gledalci nastavijo svoje radijske sprejemnike," pojasnjuje Milošičeva. Opremo so v ptujskem kinu najeli. Zaradi visoke cene so lahko organizirali le dva večera, čeprav je povpraševanja po več. Iz istega razloga, pa tudi zaradi kompleksnosti organizacije, sicer ptujski drive-in kino za zdaj ostaja le enkraten dogodek, v katerem so uživali tako poznavalci obdobja, nekateri celo v starodobnikih, kot tudi mladi, ki jih je bilo prav tako kar nekaj opaziti med obiskovalci. Ti so se v okoli 100 avtomobilih v kino na parkirišču v nekdanji ptujski vojašnici na Vičavi pripeljali iz Ptuja in okolice, prenekateri pa tudi od dlje. "Gledamo filme in v številnih vidimo, kako so nekoč gledali filme kar iz avtomobilov. Rade imamo muzikale, rade imamo Briljantino. Film smo prvič skupaj gledale doma in danes prvič tudi v drive-in kinu. Vsekakor pa je to veliko bolje, kot da bi šle zdaj v navaden kino, saj smo tu vendarle zunaj," so bile navdušene tudi tri mladenke, med njimi Lana Levar in Špela Fras iz Maribora.

Manjkala ni niti strežba na kolescih.
Tadej Regent
Obiskovalce je pred kino predstavo zabavala rockabilly zasedba Joe and The Rhythm Boys.
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta