Druženje generacij na novi ptujski tržnici

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.01.2020 17:25

Decembrsko dogajanje je na Ptuj privabilo okoli sedem tisoč obiskovalcev, v Kidričevo rekordnih 12 tisoč. Najstarejše mesto je pridobilo z enotnim prizoriščem, a je še veliko prostora za nadgradnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klasične novoletne lučke, ki so po nekaj letih unikatne okrasitve znova razsvetlile Ptuj, so med obiskovalci požele veliko odobravanja.
Hojka Berlič

Decembrsko dogajanje na Ptuju, ki je že leta združeno po imenom Ptujska pravljica, je po ocenah Zavoda za turizem Ptuj pritegnilo skupno okoli pet tisoč obiskovalcev, še dodatnih dva tisoč naj bi se jih bilo udeležilo tradicionalnega silvestrovanja na prostem. Znova bolj klasična okrasitev mesta s prazničnimi lučkami je pri večini naletela na dober odziv. Najpomembnejša novost pa je bilo osrednje prizorišče decembrskega dogajanja, ki se je prvič odvijalo na prenovljeni ptujski tržnici. In prav združitev celotne ponudbe na enem prizorišču, torej gostinske ponudbe in ponudbe obrtnikov, drsališča, otroške animacije in glasbenega programa, se je po oceni direktorice Zavoda za turizem Ptuj Tanje Srečkovič Bolšec izkazala za odločilno: "Tako je postala tržnica stičišče druženja vseh generacij, kjer je lahko vsak zadovoljil svoj del pričakovanj." Po njenem mnenju pa je bila uspešna tudi povezava med vsemi vpletenimi, občino, Javnimi službami Ptuj in podjetjem Perutnino Ptuj, ki je zagotovilo drsališče. Za mesečni najem 200 kvadratnih metrov velikega drsališča so plačali tisoč evrov. Drsališče pa je bilo po pričakovanjih, čeprav je narava nekoliko ponagajala s temperaturami, ki ledeni površini niso bile naklonjene, velik magnet za obiskovalce.

Veliko idej, a vprašanje denarja

V ptujskem zavodu za turizem so bili zelo veseli tudi dokaj številnih obiskovalcev na prizorišču pred mestno hišo, kjer so prav tako zagotovili gostinsko ponudbo in božično glasbo. Med ljudmi so sicer nekaj negodovanja povzročile zaprte prodajne hiške na Mestnem trgu. "Najprej smo se odločili, da na Mestnem trgu brezplačno oddamo le eno hiško, saj je glavnina dogajanja vendarle bila na tržnici in smo želeli, da imajo tam dovolj prometa. Kasneje, ko se je pokazalo zanimanje tudi za tamkajšnjo ponudbo, smo dodali še dve hiški z gostinsko ponudbo," pojasnjuje Srečkovič Bolšečeva. Ob tem so na javnem razpisu oddali vseh 12 razpoložljivih hišk na tržnici, šestim gostincem in šestim obrtnikom. Nad nekaterimi, predvsem med slednjimi, ki so dobili hiške brezplačno v najem, pa so bili precej razočarani, saj niso prisostvovali v vseh terminih, ki so bili opredeljeni v razpisu, kar je nekoliko kvarilo vzdušje.

Ne načrtujejo večjih sprememb

V Kidričevem se trudijo koncept decembrskega dogajanja nadgrajevati že devet let zapored in obisk je po besedah direktorja tamkajšnje občinske uprave Damjana Napasta znova presegel vsa pričakovanja. Ocenjujejo namreč, da se je vseh dogodkov skupno udeležilo 12 tisoč ljudi, kar za pet tisoč več kot leto poprej. Obiskovalce so razveselili z vnovičnim podaljšanjem drsalne steze za 100 metrov. Za podaljšanje steze je občina namenila dobrih 30 tisoč evrov, za program še okoli 20 tisoč. Prvič so k sodelovanju v programu povabili tudi okoliške osnovne šole s predstavami, kar je naletelo na izjemen odziv, zato jih bodo povabili tudi v prihodnje. "Pri dogajanju je sodelovalo 12 društev, dvakrat več kot leta 2018. Prireditveni prostor nam je uspelo razširiti na celoten park tudi s tem, ko smo dodali še en prodajno mesto za hrano in pijačo," našteva Napast. Društva v Kidričevem prostor dobijo prejmejo v brezplačno uporabo, prav tako obdržijo ves zaslužek od prodane pijače. Po vseh letih pa tudi v Kidričevem še vedno ostaja vprašanje, kako za ves mesec zapolniti prodajne hiške. Napast: "Ob večjih prireditvah so sicer bile zapolnjene s ponudniki. Prodaja hrane in pijače gre dobro. Ne najdemo pa prave rešitve za boljšo prodajo druge ponudbe, na primer medu, različnih izdelkov, darilnega programa." Komercialni ponudniki so morali za najem hiške plačati deset evrov dnevno, a so oddali le tri. Preostale so dali v brezplačno uporabo različnim institucijam in zavodom.
Po Napastovem mnenju so v okviru zastavljenega koncepta tokrat dosegli največ, kar se da. Ob koncu tega leta zato načrtujejo le manjše dopolnitve, med drugim osvetlitev in okrasitev drsalne steze in drsališča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta