Družina Divjak: Z jaslicami je v vas prišlo tudi druženje

Hojka Berlič
29.11.2020 10:40
Adventni čas je za Divjakove iz Zgornje Senarske tudi čas postavljanja jaslic pred družinsko hišo, ki so zadnja leta postale središče prazničnega druženja v vasi, privabljajo pa tudi vse več obiskovalcev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakonca Divjak številne figure za jaslice čez leto skrbno zavite hranita v silosu in garaži. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Z začetkom adventnega časa se zadnja leta začne za družino iz Zgornje Senarske prav posebno opravilo. Kljub precej neprijaznemu vremenu sta zato tudi ta konec tedna zakonca Pavla in Srečko Divjak hitela pripravljati vse za njihove jaslice na prostem, ki so skozi leta postale pravi magnet za številne bližnje, vse bolj pa tudi nekoliko bolj daljne obiskovalce. "Na vasi je bilo za praznike mrtvilo, pa smo se odločili, da bomo mi nekaj naredili," se spominjata začetkov postavljanja jaslic pred hišo: "Sami smo izdelali leseno hiško in trojiško cerkev s tremi stolpi, pa hlev, tudi vodnjak iz opeke. Prvo leto je bila le hišica in nekaj figur. Figure sva namreč kupila in so precej drage. Do letos pa se jih je nabralo že okoli trideset. Vse ostalo pa postaviva iz naravnih materialov, iz kamenja in tistega, kar nabereva v gozdu. Na pomoč pa pri delu priskočijo tudi otroci, pri nekaterih stvareh, na primer električni napeljavi, celo sosedje." Letos jaslic sicer sprva niso nameravali postaviti, saj so do pred nekaj dnevi v njihovi vasi na novo urejali komunalno infrastrukturo in je bilo pred hišo še gradbišče, pri tema pa so odstranili tudi del stalne zasaditve, ki je dopolnjevala jaslice. A so se na koncu odločili, da se vendarle tudi letos lotijo dela, saj so bili ljudje v vasi kar malo razočarani. Jaslice bodo dokončno postavili kak teden pred božičem. Takrat bodo, naj je zaupala Pavla, najlepše ponoči, ko cerkev in veliko naslikano zastekljeno podobo Jeruzalema v ozadju razsvetljujejo še luči.

Ker čez teden delata, zakonca Divjak izdelovanju jaslic posvetita konce tedna. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Ljudje so prišli od vsepovsod

Do postavljanja jaslic na prostem je, kot pravita zakonca Divjak, prišlo povsem spontano, predvsem zato, kar so verna družina in je božič eden izmed največjih družinskih praznikov. Prej, ko so bili njuni trije otroci še manjši in vsi doma, je bil še toliko bolj poseben. A so domače jaslice že takrat vse bolj so rasle in so jih na koncu postavljali že po celem hodniku v hiši. Zdaj, pravita, so pač te manjše, postavita jih pa vnukinji: "Ideja za postavitev velikih jaslic na prostem pa je zrasla tudi zato, ker so začeli organizirati razstavo jaslic v samostanski kleti v Sveti Trojici. In sva rekla, da bi rada imela tudi midva tu doli nekaj, da bi se malo podružili." Tudi naprej sicer v okviru turističnega društva pomagata pri postavitvi zdaj že tradicionalne razstave , ki pa je letos zaradi epidemije novega koronavirusa žal ne bo. Postavitev domačih jaslic pa v prvi vrsti Srečka izpolnjuje, ki rad vedno kaj ustvarja in ga, kot pravi, na koncu veseli, ko vse lepo izpade in je zadovoljen, da je nekaj naredil. Če pa ga še kdo pohvali, je toliko lepše. "Na vasi se nikoli nismo kaj dosti družili, razen z bližnjimi sosedi. Od kar postavljamo jaslice, pa se je to spremenilo. Za novo leto imamo tako skupno zabavo. Razveseljujejo nas jaslice, vsak prinese nekaj hrane s seboj, organiziramo tudi ognjemet. Na to na začetku nismo niti pomislili - da bomo postali nek center druženja ob praznikih. In vedno več nas je, saj je zraven zraslo novo naselje," pravita. Ljudje so tako prišli lani pogledat njihove jaslice od vsepovsod, gostili so tri avtobuse izletnikov, ki so se spotoma zaustavili tudi pri njih, obiskovalci so se pripeljali celo iz Avstrije, pa iz Zagreba.

Ker je izgradnja infrastrukture delno posegla tudi na dvorišče, so morali letos načrte za jaslice Divjakovi nekoliko spremeniti. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Še veliko dela do božiča

Koliko denarja so v teh letih vložili v jaslice na prostem, niso nikoli seštevali, saj elemente za jaslice dokupujejo ves časi, skozi leta, ko pač vidijo kaj primernega. "Zadaj so sestavni del jaslic ovčke, koze, sloni, osla, krava, kamele, gamsi, srnjak, pes, slon, ptički, gobice. Zame so sicer najlepši trije kralji, ki so tako barviti. Vsako leto imamo kaj novega in z leti se so se nabrali vsi osnovni elementi. Zdaj bomo pač uresničili še kakšne nove ideje, malo drugače postavili," pravi Pavla. Do božiča jih tako čaka še veliko dela. Za ograjo bosta letos namestila staro vinsko trto, ki sta jo pripeljala z občasnega dela v Avstriji, po mah se bosta kot običajno podala v gozd. Letos sicer otroci, ki so se odselili, zaradi omejitev gibanja zaradi epidemije ne bodo mogli pomagati toliko, kot so pretekla leta. Pri Divjakoviih pa vendarle upajo, da bodo ukrepe nekoliko sprostili vsaj za praznike in vabijo, da pridemo k njim treba znova pogledat čez dobra dva tedna, ko bodo jaslice zaživele: "Drugače pa bodo v jaslicah letos lahko uživali vsaj sprehajalci, ki jih tudi v teh dneh kar precej pride mimo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta