Družinsko podjetje Ikema se je začelo z destilirano vodo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.06.2020 06:10

Iz garažnega podjetja ptujske družine Cenčič prerasli v Inštitut za kemijo, ekologijo, meritve in analitiko z desetimi visoko izobraženimi specialisti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kolektiv podjetja Cenčičevih je zrasel na kar deset zaposlenih strokovnjakov.
Darja Lukman Žunec

Podjetje Ikema, sprva družbo za inženiring, kemijo in marketing, sta ustanovila zakonca Matjaž in Majda Cenčič v juniju 1990. V ustanovitev sta, kot se spominjata, vložila vsak po tisoč takratnih dinarjev osnovnega kapitala in začela podjetniško družinsko zgodbo.
"Bili smo garažno podjetje v nekdanji Jugoslaviji, ki naj bi razvijalo bazensko tehniko in manjše tehnološke rešitve. Zaradi pomanjkanja dostopa do destilirane vode za potrebe likanja v naši družini je nastala zamisel o izdelavi lastne destilirane. To je bil prvi veliki korak našega podjetja in tako se je začela proizvodnja za širšo potrošnjo. Polnjenje destilirane vode se je razmahnilo tako zelo, da nam je na pomoč priskočila celotna soseščina naselja Vičava pri Ptuju," o začetkih skupaj s staršema pripoveduje Barbara Cenčič, ki zdaj v podjetju skrbi za marketing. V podjetju so se ob starših postopoma zaposlili tudi vsi njuni otroci, poleg Barbare še Andrej in Tjaša.​

Sodoben laboratorij

​Prve prave poslovne prostore so si uredili v opekarni v Žabjaku, kjer so šele dobili možnost, da razvijejo sodoben kemijski laboratorij. Postopoma se je zakoncema Matjažu in Majdi pridružilo pet strokovnjakov. Podjetje je z leti napredovalo in se do danes razvilo v visokotehnološko ter leta 2004 prejelo akreditacijsko listino. Po tem pomembnem koraku se je število zaposlenih povečalo na deset visoko izobraženih strokovnjakov s področja naravoslovja in povečal se je tudi nabor storitev, ki jih opravljajo. Avgusta leta 2008 je njihovim prostorom huda toča uničila streho nad glavo in v samo dveh tednih so uspeli laboratorij preseliti v nekdanjo osnovno šolo v Lovrencu na Dravskem polju.

Ikemini strokovnjaki tudi odvzemajo vzorce in izvajajo analize tal.
Darja Lukman Žunec

​Korona prestavila obletnico

Pri delu zelo radi sodelujejo z zunanjimi strokovnjaki, največ z mariborsko univerzo oziroma s tamkajšnjima Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteto za strojništvo. Ikema je v treh desetletjih postala pravo družinsko podjetje, vendar Cenčičevi vedno poudarjajo, da so ga z odličnim sodelovanjem ustvarili prav vsi zaposleni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta