Edinstvena božična zgodba v Sveti Trojici v Slovenskih goricah

Hojka Berlič
24.12.2021 06:15

Postavili nenavadne jaslice v ogromni božični krogli tik ob spomeniku NOB. Nekaterim se zdi umestitev neprimerna, župan pa izpostavlja njihov globlji pomen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Župan David Klobasa in Franc Ferlinc pred jaslicami v središču Svete Trojice
Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Sveta Trojica v Slovenskih goricah je leta ob božičnem času privabljala obiskovalce z razstavo jaslic v kleti tamkajšnji samostanski kleti, na kateri so svoje stvaritve na ogled postavili različna domača društva in prebivalci okoliških naselij, osnovnošolci in malčki pa tudi ljubiteljski rokodelci in umetniki iz vse Slovenije. Po lanski prekinitvi zaradi epidemioloških razmer, ki podobnim dogodkom tudi letos niso naklonjene, so se odločili, da razstavo na neki način preselijo na prosto.

Na hribu pod samostanom so občani postavili še druge slike božične zgodbe.
Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Na pobudo župana Davida Klobase so zato v središču kraja postavili božično zgodbo na prostem. Z nenavadnim osrednjim elementom: velikim božičnim okraskom, v katerega so postavljene figure svete družine s tremi živalmi.

Navdih iz preteklih stvaritev

Kot pravi Klobasa, so iskali način, da tudi v teh nenavadnih časih v občini ustvarijo božično vzdušje, ki je pomembno predvsem za najmlajše. Ob tem pa je pomembno najti vedno nov način, kako to narediti. Župan je idejo dobil pri preteklih stvaritvah domačega mizarja Franca Ferlinca, ki je med drugim izdelal miniaturne jaslice v leseni krogli. Zato si je želel tudi za njihov kraj podobnih, a seveda večjih.

Župan David Klobasa in Franc Ferlinc pred jaslicami v središču Svete Trojice Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Božična zgodba bo oživela to nedeljo. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

"V okrasku, krogli vidim več simbolike. Po eni strani gre za neskončnost, ki jo krog predstavlja. Gre za neskončno prepletenost nas občanov Svete Trojice, konec koncev sodelovanje. Po drugi strani pa je sveta družina letos ponovno ujeta v krog ukrepov. In mislim, da je tudi to ena od simbolik, ki jih s tem okrasjem ponazarjamo," je svojo zamisel pojasnil Klobasa. Kroglo premera treh metrov iz aluminijastih cevi ter podstavek iz nerjavnega jekla so sponzorsko izdelali v podjetju Klemont iz Lenarta.

Figure, ki so del jaslic, so ustvarili večinoma lokalni umetniki. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Trinajst figur za jaslice pa so Ferlinc z družino in somišljeniki izdelali že leta 2013, ko so bile na ogled na samostanskem hribu. "Po moji zamisli se nas je takrat povezalo kakšnih 30. Takih, za katere sem vedel, da bomo stvari izpeljali tako, kot je treba. Figure smo izdelali iz pur materiala, ki nam ga je podarilo podjetje Arcont. Gre za ostanek pri izrezih za vrata in okna iz zabojnikov. Pločevino smo odstranili, notranja polnila pa zlepili in z noži izrezali figure," je povedal Ferlinc. Barvo za figure, je še pojasnil, pa so izbrali, ker spominja na barvo kamna iz nekdanjega lokalnega kamnoloma, ki so ga uporabili tudi pri gradnji cerkve na Ptujski Gori, najti pa ga je tudi v Sveti Trojici.

Jaslice ob bok spomeniku

V preteklih dneh se je sicer po družbenih omrežjih hitro razširila novica, da je postavitev nenavadnih jaslic zmotila nekatere domačine. Sporna naj bi bila, kot je bilo mogoče razbrati iz jeznega dopisa na listu papirja, ki ga je nekdo pustil ob njih, predvsem njihova lokacija. Postavljene so namreč tik ob tamkajšnjem spomeniku žrtvam NOB.

Sveta Trojica v Slovenskih goricah, božična zgodba nenavadne jaslice razburjajo, Franc Ferlinc Župan David Klobasa (foto: Hojka Berlič)
Hojka Berlič

"Gre za božično inštalacijo, ki je bila mišljena predvsem pozitivno. Mislim, da je to konec koncev tudi znak, kako naša mlada generacija gleda na stvari. Da se ne ločujemo toliko po nekih političnih prepričanjih levo ali desno, osebnih interesih. Če je kdaj treba sodelovati in se povezovati, je to prav v času božiča, ko naj bi vladala mir in dobro vzdušje. Mislim, da je večina to tudi dobro sprejela. Seveda pa obstajajo ljudje, ki so vpeti v neke stare sisteme in te navezave ne vidijo," je prepričan Klobasa.

Franc Ferlinc je v svojem okolju znan po vsakoletnih božičnih stvaritvah, tudi maketi tamkajšnjega samostana. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Ob tem ne zanika, da so bile jaslice na prostem namensko postavljene tik ob spomeniku: "Mislim, da se tu ni zgodilo nič nespoštljivega. Instalacija ne zakriva spomenika, saj je odprta in je spomenik še vedno viden. Mislim tudi, da gre s krščanskega vidika za najbolj sveti del cerkve, se pravi sveto družino, ki je postavljena ob bok spomeniku NOB. In mislim, da je to lahko tudi neko globlje sporočilo. Da je čas, da se vse te razlike v prepričanjih končajo in da sodelujemo." Medtem sta sicer list z negativnim komentarjem zamenjali dve sporočili podpore ob vznožju okrasja.

Lesene jaslice v krogli Franca Ferlinca so bile navdih za letošnjo božično postavitev v Sveti Trojici. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Osrednje jaslice na prostem so sicer le del njihove letošnje božične zgodbe. Razstava v samostanski kleti je namreč bila vsako leto razdeljena glede na naselja, iz katerih so njihovi avtorji prihajali. Zato so se tudi tokrat odločili za podobno razdelitev na pobočju pod samostanom, vse skupaj pa naj bi se zlilo v skupno božično zgodbo. Vrhunec bo njihova zgodba doživela to nedeljo, 26. decembra, ko bodo ob 18. uri v središču kraja uprizorili žive jaslice v organizaciji občinskega turističnega društva in zavoda za turizem. Pri postavitvi živih jaslic naj bi sodelovali številni, zato vabijo na ogled tamkajšnjega dogajanja, ki bo sicer, kot zagotavlja župan, potekal ob upoštevanju vseh pogojev NIJZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta