Ekipno državno prvenstvo mladih jadralcev na Ptuju: Primorci so pobrali vse kolajne, a slavili so Štajerci

Uroš Gramc Uroš Gramc
04.06.2023 04:15

To prvenstvo v razredu optimist je le uvod v leto, ko ptujsko brodarsko društvo Ranca praznuje abrahama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od treh dni tekmovanja so jadrali le dva, enkrat pa na obali čakali na veter.
BD Ranca Ptuj

Brodarsko društvo Ranca Ptuj je v sodelovanju z Jadralno zvezo Slovenije enajstič pripravilo ekipno državno prvenstvo v jadranju v razredu optimist. To je vstopni razred v ta šport, namenjen otrokom od osmega do 15. leta. "Jadrnica je osnovna, najmnožičnejša v celem svetu. Vsi vrhunski tekmovalci so začeli v njej," je povedal predsednik kluba Emil Mesarič. V treh dneh se je na Ptujskem jezeru merilo 45 tekmovalcev iz desetih ekip in šestih klubov. Prvi dan so sicer le čakali na obali, da bo zapihalo, na vodo so se podali v naslednjih dveh. In to v prijetnem vetru, kot je dejal Mesarič, z močjo od štirih do enajstih vozlov.

BD Ranca Ptuj

Najprej so se pomerile vsaka ekipa z vsako, izpeljali so kar 45 tekem, zadnji dan so opravili finalne. Največ uspeha so imeli Primorci, ki so pobrali prav vse nagrade. Prvi dve mesti sta osvojili ekipi portoroškega Pirata, bronasto kolajno pa prva posadka Jadra Koper. Bolj pri repu so bili štajerski jadralci, gostitelji na devetem in člani mariborskega Sidra na desetem mestu. "To je edina večja tekma v Sloveniji na celinskem prostoru. S svojim delom smo od jadralne zveze pridobili zaupanje za organizacijo. Imamo štiri tekmovalce v razredu optimist in tri v laserju. V začetku počitnic še v juniju prirejamo jadralni tabor, ko tudi iščemo koga za tekmovalni proces. V jadranju in veslanju," je povedal Mesarič.

A to ne bo edino dogajanje na tako imenovanem ptujskem morju letos. Ob prazniku državnosti bo dvodnevna regata za vse jadrnice z manjšim ugrezom od 1,2 metra, 5. avgusta jubilejna 30. Rancarija, ko pričakujejo velik obisk, zadnjo soboto v avgustu spust po Dravi s kajaki in kanuji. Letošnjo 50-letnico delovanja društva bodo zaznamovali z rancarskim dnevom ob zaključku plovne sezone, 30. septembra, ko bodo obiskovalcem tudi ponudili, da se preizkusijo v njihovih športih, in s slavnostno akademijo 2. decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta