29. Rancarija: V vetru je bilo treba pošteno poprijeti za vesla, a šteje predvsem druženje

Hojka Berlič Hojka Berlič
06.08.2022 16:37

Rancarije so se znova udeležile tudi ekipe ptujske občine, Skupne občinske uprave Spodnjega Podravja ter podjetij in društev s Ptujskega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
29. Rancarija na Ptuju
Hojka Berlič

Že kar devetindvajsetič so se danes na Ptuju ob občinskem prazniku pomerile ekipe v veslanju z "rancami", dolgimi ploščatimi čolni, ki so jih prvotno uporabljali splavarji na Dravi. V nekoliko bolj oblačnem in precej vetrovnem dnevu se je na športno – rekreativnem, predvsem pa družabnem dogodku Rancarija letos pomerilo 13 ekip, tokrat drugič zapovrstjo na progi, ki poteka le znotraj pristanišča na Ptujskem jezeru. "Proga je zelo prikupna za obiskovalce in tekmovalce, saj lahko gledalci neposredno spodbujajo svoje ekipe. Je pa seveda nekoliko bolj ovinkasta, kot je bila tradicionalno, od restavracije Ribič do Rance, zato je pomembnejša tudi vloga krmarjev. Zato so tudi ekipe na treningu največ časa posvetile prav obratom," je pojasnil Emil Mesarič, dolgoletni predsednik Brodarskega društva Ranca Ptuj, ki je organizator tradicionalnega dogodka.

Tudi letošnja Rancarijo sta z vožnjo otvorili ekipi ptujske občine in Brodarskega društva Puj
Hojka Berlič

Tekmovanja se je, kot vsako leto doslej, udeležila tudi ekipa ptujske občine. "Za nekatere člane ekipe je to prva tovrstna izkušnja, nekateri pa so se Rancarije udeležili že večkrat. Vsekakor pa se trudimo nadaljevati tradicijo," je dejal vodja ekipe, direktor ptujske občinske uprave Alen Jevtović, ki je priznal, da so pred dogodkom opravili ekipni trening. Na Rancariji pa so letos nastopile tudi tri ženske ekipe, med njimi prvič ekipa Kobre iz Ptuja. "Ena članica ekipe nas je v to potegnila in ker smo dovolj nore, smo se dale prepričati. Izkušenj z veslanjem sicer nimamo, imamo pa zato toliko več volje. Predaje vsekakor ne bo," so na zaupale pred startom.

Ekipa Drzne ribice
Hojka Berlič

Nova proga, ki so jo po besedah Mesariča za svojo sprejeli tudi tekmovalci, ostaja tudi v prihodnjih letih, ni pa izključeno, da ne bodo v prihodnosti dodali še kakšnega, za čoln ranca tipičnega elementa, morda postankov za pobiranje sena. V društvu se namreč že pripravljajo na okroglo, trideseto izvedbo Rancarije, ki bo, ker so bili zaradi epidemije prisiljeni predlani prireditev odpovedati, potekala prihodnje leto, ko društvo hkrati praznuje tudi 50. obletnico delovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta