EPK Ptuj 2025 med možnostmi in verodostojnostjo

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.07.2020 06:05

Vprašanje je, koliko "prilagajanja situaciji" lahko ptujska kandidatura za evropsko prestolnico kulture realno prenese. Časa pa je vse manj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pomisleki o ptujski kandidaturi so vseskozi povezani predvsem z denarjem.
Sašo Bizjak

O tem, da so ptujski mestni svetniki na majski seji po kar nekaj pomislekih in zadržkih vendarle sprejeli sklep, da Ptuj nadaljuje kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, a naj bi bila ta v končni različici tako vsebinsko kot finančno prilagojena trenutni situaciji, ki je posledica spopadanja z epidemijo novega koronavirusa, smo že obširno poročali.

Že zdaj na spodnji meji

Drugo, se pravi dokončno prijavno knjigo naj bi štiri mesta kandidati za EPK 2025, ki so se uvrstila v drugi krog - poleg Ptuja še Ljubljana, Nova Gorica in Piran - oddala novembra. Decembra naj bi Ptuj obiskala komisija, končna odločitev o EPK 2025 pa naj bi bila najverjetneje znana konec leta.

Aleš Šteger
Andrej Petelinsek

Dogovarjanja

Po pričakovanjih v prvem krogu prijave naj bi država za programski del, ki vključuje tudi organizacijo in marketing, namenila od 10 do 15 milijonov evrov, kar naj bi pomenilo polovico denarja za program. "Del teh sredstev bi se teoretično lahko namenil za investicije, ampak po mojem to ni modro," je prepričan Šteger.
Drugo polovico naj bi za EPK prispevali mesto, regija, prihodki, sponzorstva in evropska sredstva. In čeprav so vodstvo občine in svetniki očitno ocenili, da gre glede na trenutno situacijo za previsok vložek, pa bi po drugi strani glede na izkušnje po Štegerjevem mnenju manj kot 20 milijonov evrov zagotovljenih programskih sredstev močno zmanjšalo kredibilnost prijave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta