Evropski denar za še eno dvorano ptujskega Mestnega kina

Slavica Pičerko Peklar
25.11.2020 06:28
Pred več kot 120 leti prva kinopredstava. Ohranjajo podobo starega prizorišča, kar obiskovalce navdaja z nostalgijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnova dvorane v Mestnem kinu Ptuj Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kinematografija na Ptuju ima dolgo zgodovino, saj je bila v prostorih današnjega Mestnega kina Ptuj že pred več kot 120 leti prva kinopredstava in mesto se danes ponaša z najstarejšim še aktivnim kinoprizoriščem v Sloveniji. Od leta 2008 je upravitelj Mestnega kina Ptuj Center interesnih dejavnosti (CID) Ptuj, ki je vrata v kino odprl vsem, ki si radi ogledajo kakovostne filme in jih pritegne tudi obfilmsko dogajanje, kot so pogovori s filmskimi ustvarjalci. Odmevni so programi za starejše, mlade, osnovnošolce in predšolske otroke, mlade družine. Mestni kino Ptuj je že leta aktiven član Art kino mreže Slovenije in mednarodne mreže Europa Cinemas.

Za ponudbo 130 tisočakov

Ta čas v pritličju kina, kjer je bil doslej prazen prostor, urejajo še eno manjšo kinodvorano in večnamenski prostor.

Grajski pogled na Vrazov trg z mestnim kinom Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej PETELINŠEK

"Ureditev dodatne kinodvorane je že desetletja stara želja in zelo smo veseli, da smo končno našli priložnost za njeno uresničitev. Prepričani smo, da gre za veliko pridobitev za mesto. Sredstva za novi komplet sodobne mobilne digitalne kinoopreme nam je uspelo pridobiti na razpisu Evropske komisije Kinematografi kot inovativna kulturna središča v lokalnih skupnostih z mednarodnim projektom Resonance Cinema. Vrednost ptujskega dela projekta je dobrih 129 tisoč evrov, od tega je 70 tisoč evrov namenjenih za tehnično opremo. Mestna občina Ptuj (MOP) pa je primaknila 20 tisoč evrov za gradbena dela," razlaga Nina Milošič, specialistka mladinskega dela CID in odgovorna za področje delovanja Mestnega kina.

Cvetkov trg in ptujski mestni kino Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar
Vhod v obnovljeni del ptujskega mestnega kina Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Da dve kinodvorani za kino pomenita predvsem še širšo in še bogatejšo filmsko ponudbo, saj bodo projekcije lahko potekale v dveh dvoranah sočasno, pravi sogovornica in dodaja: "Kot edini kino v mestu smo doslej ves čas lovili ravnovesje med projekcijami art filmov, prikazovanje katerih kot član Art kino mreže Slovenije in mreže Europa Cinemas razumemo kot naše temeljno poslanstvo, in projekcijami studijskih filmskih uspešnic, ki si jih občinstvo v mestu prav tako želi. Z dvema dvoranama bo teh dilem manj, saj se bo število za projekcije primernih terminov podvojilo."

Obnova še ene dvorane v Mestnem kinu Ptuj Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Z dvema kinodvoranama bo lažja tudi logistika glede šolskih kinopredstav, saj bodo lahko mlajši učenci, ki še ne berejo podnapisov, v eni dvorani gledali zanje primeren film, starejši pa v drugi dvorani drugega. Tako bodo lahko zaradi povečane kapacitete gostili celo šolo istočasno, kar je tudi za šole lažje zaradi avtobusnih prevozov.

Urejanje še ene dvorane v Mestnem kinu Ptuj Foto: CID
Arhiv CID-a

"Ker bo nova dvoranica manjša, v njej bo od 30 do 50 sedežev, in bo urejena v pisanem, neformalnem klubskem vzdušju, bo omogočala prijetnejšo izvedbo bolj nišnih, tudi intimnejših dogodkov. Zelo se veselimo na primer kina po izbiri, kjer bo lahko družba sama izbrala film, recimo ob rojstnih dnevih. Še veliko novih priložnosti se bo odprlo, vseh se zdaj morda niti še ne zavedamo," pravi Nina Milošič, ki je s svojim pogledom na film pripeljala v mesto nova doživetja, ki v nostalgično in retro okolje starega mestnega kina pogosto privabijo tudi obiskovalce iz sosednjih mest.

Odprtje bo v živo, ko bo

"Ko pa v prostoru ne bo filmskih projekcij in obfilmskih dogodkov, bo ta gostil CID-ove tečaje in delavnice, saj jih je iz leta v leto več in so dosedanje prostorske kapacitete že dodobra zasedene. Kinooprema v prostoru bo mobilna, torej jo bomo lahko prenesli tudi na prosto in na druge lokacije. Doslej smo morali opremo za takšne dogodke najemati pri komercialnih ponudnikih, zato smo si jih lahko privoščili le redko. S tem se nam bodo odprle številne nove možnosti in priložnosti za bogato filmsko in obfilmsko dogajanje na različnih zunanjih in notranjih prizoriščih na Ptuju in okrog njega ter nove možnosti sodelovanja z drugimi organizacijami," napoveduje Milošičeva.

V Mestnem kinu Ptuj poteka urejanje še ene prireditvene dvorane. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

Dodaja, da bodo novo dvorano uredili tako, da bodo v največji meri ohranili nostalgičen ambient najstarejšega še aktivnega kinoprizorišča v Sloveniji: "Ohranili bomo vse žlahtne značilnosti prostora, kot so veličastni oboki, originalna lesena tla, leseni stenski opaži in stavbno pohištvo. Je pa treba na novo napeljati vse inštalacije, urediti ogrevanje in prezračevanje, obnoviti stene in vse lesene dele, urediti dostop. Gradbena dela niso bila upravičen strošek na razpisu, zato nam je pri tem pokritju stroškov pomagala MOP."

Obnova dvorane v Mestnem kinu Ptuj Foto: CID
Arhiv CID-a
Urejanje še ene dvorane v Mestnem kinu Ptuj Foto: CID
Arhiv CID-a

Otvoritev nove dvorane je bila predvidena v času okrog novega leta, a zdajšnje razmere bodo verjetno prvo druženje prestavile nekam v prihodnje leto. Saj, kot dodaja Nina Milošič, novo kinodvorano namenjajo druženju in se zato za kakršnokoli virtualno otvoritev ne bodo odločili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta