Fokus Hommage Stojanu Kerblerju

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
24.11.2018 09:15

Mojster fotografije se tudi na odprtja razstav svojih del podaja s fotoaparatom. Z njegovih fotografij so izginili ljudje, a ostajajo njih sledi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Galerija mesta Ptuj. Odprtje razstave Hommage Stojanu Kerblerju
Slavica Pičerko Peklar

V Galeriji mesta Ptuj si je do sredine januarja mogoče ogledati razstavo likovnih, kiparskih in fotografskih del, ki jih je kot poklon Stojanu Kerblerju, mojstru fotografije, ustvarilo kar 29 umetnikov. Svoje fotografije pa je dodal tudi jubilant sam, zdaj že osemdesetletnik Stojan Kerbler. Umetnike iz domovine in tujine je k sodelovanju povabil kurator razstave Dušan Fišer in nastala so prav zanimiva dela, ki odsevajo njihov odnos do mojstrovih fotografij. Postavljavci razstave so to poimenovali Fokus Hommage Stojanu Kerblerju. Njegova fotografska dela si je tačas mogoče ogledati tudi v ptujski Miheličevi galeriji, še posebej odmevna pa je seveda pred mesecem odprta razstava v Moderni galeriji v Ljubljani, ki razgrinja Kerblerjevo ustvarjalnost od 1959 do leta 2014, ko je umetnik že oblikoval najnovejši in še ne zaključeni seriji Prostori in Minljivost. Ob retrospektivi je avtor Moderni galeriji poklonil 180 fotografij in s tem bistveno dopolnil fundus osrednje slovenske galerije moderne in sodobne umetnosti, ki zdaj premore 217 Kerblerjevih del. Ta teden so na odprtje fotografij vabili tudi v Talumu, kjer na ogled postavljajo fotografije svojega upokojenega sodelavca iz cikla Ljudje. Ali kot pravi dr. Marjeta Ciglenečki: "Mojstru smo hvaležni za podobe Haloz iz sedemdesetih let 20. stoletja, za kroniko o tovarni aluminija v Kidričevem in za slike nam vsem dragega Ptuja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta