(FOTO) Čigava skrb je rimska cesta na ozemlju ptujske bolnišnice

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.05.2021 19:15
Arheološke raziskave na območju ptujske bolnišnice so vedno razkrile ostaline preteklosti. Žal ostajajo nezaščitene, čeprav bi jih bilo mogoče predstaviti in situ
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nezavarovani ostanki rimske ceste pred ptujsko bolnišnico Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Med arheološkimi raziskavami, ki so na območju ptujske bolnišnice pri izgradnji porodnišnice potekale pred že več kot 30 leti, so bili odkriti ostanki rimske ceste. A ti še vedno ostajajo neprimerno zaščiteni. V času Rimljanov je na tem območju obstajala pomembna obrtniška četrt, med delavnicami pa je vodila tudi rimska cesta Petovio-Savaria (današnji Sombotel na Madžarskem).

Prvotna streha je popustila

Ostanki ceste so vidni še danes, a je njihovo varovanje neprimerno, na kar opozarjajo tudi v ptujski bolnišnici, kjer pravijo, da bi bilo treba arheološko območje primerno zavarovati. Nujnosti primernega zavarovanja in obenem predstavitve se zavedajo tudi v ptujsko-ormoškem pokrajinskem muzeju, a denarja za primerno prezentacijo najdišča nima nihče.

Arheološka izkopavanja pred začetkom gradnje urgentnega centra Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Pred nekaj leti so takrat polomljeno, uničeno in dotrajano konstrukcijo, ki naj bi varovala najdišče, odstranili - in tako je tudi ostalo. Z zgodovinskega vidika gre za pomembno najdbo, na katero sicer opozarja tabla z osnovnimi podatki najdišča, a je to nezavarovano, na kar je pred časom opozoril tudi Matej Siebenreich, ptujski mestni svetnik, in odgovorne pozval, naj se končno pristopi k primerni predstavitvi tega rimskega arheološkega območja.

Nezavarovani ostanki rimske ceste pred ptujsko bolnišnico Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Siebenreich je tako ponovno pokazal na problematiko varovanja arheoloških najdb, ki mestu nikakor ni v ponos, saj bi bilo treba primerno zavarovati tudi najdbe, ki so bile odkrite ob zadnjih arheoloških izkopavanjih pri ptujski bolnišnici, torej na mestu, kjer naj bi v prihodnje zgradili urgentni center. Najdbe so bile odkrite na območju, ki je v državni lasti.

Zemljišča pa upravlja Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj, kjer na vprašanje, ali so pristojne opozorili na problematiko varovanja obeh najdišč, odgovarjajo, da jim nikakor ni vseeno, kaj se z odkritji arheologov dogaja: "Konstrukcija nad najdiščem pri porodnišnici ni bila primerna. Steklena streha je bila brez stranske zaščite in ni zdržala snega, konstrukcija je z leti popustila, obenem pa je bila tako nizka, da ni bilo mogoče posegati v območje najdbe, na katerem sta se z leti začela razraščati trava in plevel."

Nezavarovani ostanki rimske ceste pred ptujsko bolnišnico Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dotrajano konstrukcijo so zato pred tremi leti odstranili, arheološko najdišče pa zavarovali s folijo in na ta način preprečili propadanje zaradi vremenskih vplivov. Zdaj je ta popolnoma nezavarovana, da je ne bi prerasel plevel, jo delavci bolnišnice občasno očistijo.

Nezavarovani ostanki rimske ceste pred ptujsko bolnišnico Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Pred kakimi tremi leti se je pripravila idejna rešitev nove zaščite, ki pa nikoli ni bila izvedena, saj v bolnišnici nismo imeli denarja za tak poseg niti nismo mi strokovnjaki za taka dela," pravi Aleksander Voda iz ptujske bolnišnice, ki dodaja, da se najdišče sicer res nahaja na območju, ki ga upravljajo, a bolnišnica ni neposredno sama odgovorna za stanje najdišča, saj upraviteljstvo tega sploh ni jasno določeno. Da so pridobili dve ponudbi za ureditev, a denarja - potrebovali bi med devet in trinajst tisoč evri, če bi se odločili za dražje stekleno prekritje - nimajo. Takrat so predlog ureditve sicer potrdili tudi strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), a do primerne ureditve in želene prezentacije ostankov rimske ceste na kraju najdbe, torej in situ, doslej še ni prišlo.​

Tako ne gre (več)

Čeprav je pred dvema letoma že kazalo, da bodo nad razkritimi ostanki rimske ceste pri porodnišnici naposled postavili novo konstrukcijo, ki bi jo izvedli skupaj z ZVKDS, se za zdaj to ni zgodilo in najdišče ostaja nezavarovano in zato tudi propada, kar ni nikomur v ponos.

Nezavarovani ostanki rimske ceste pred ptujsko bolnišnico Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož: "Rimska cesta nima posebnega statusa, do zdaj tudi upraviteljstvo teh ostalin arheološkega najdišča ni bilo dorečeno, je pa bolnišnica v preteklosti želela, da se najdba predstavi na mestu samem, kar je z vidika predstavitve še ene od arheoloških najdb na območju Ptuja seveda dobrodošla odločitev. Zatečeno stanje nikomur ne more biti v ponos, na licu mesta smo pred časom na to temo imeli širši sestanek, tudi s predstavnikom ZVKDS in širšo zainteresirano javnostjo, kjer smo se strinjali, da smo vsi pripravljeni pomagati pri ureditvi, tudi pri čiščenju zarasti. Odstranila se je v tem času dotrajana zaščitna konstrukcija, nadalje pa bi bilo treba zagotoviti sredstva in ob soglasju ZVKDS urediti novo zaščitno konstrukcijo. Interes za to obstaja tudi na strani ptujske bolnišnice."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta