(FOTO in VIDEO) Največji plezalni center v Sloveniji odprt

Damijan Toplak Damijan Toplak
07.10.2023 11:30

Približno 5,2 milijona evrov je Občina Slovenska Bistrica odštela za nov športni plezalni center, od tega je bilo 2,4 milijona evrov evropskih sredstev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Danes dopoldne je oživel največji športni plezalni center v Sloveniji, ki se nahaja v Slovenski Bistrici, tik ob nogometnem igrišču, na katerem igra drugoligaš Bistrica in ob atletskem stadionu. Po sinočnji slovesni otvotitvi, katere se je udeležilo 400 do 500 gostov, pa so danes v športnem plezalnem centru že vadili najmlajši, tam pa so bile tudi družine z otroci.

Po besedah Ursule Pipenbaher, vodje slovenskobistriškega športnega plezalnega centra, je lastnica centra Občina Slovenska Bistrica, v Alpinističnem klubu Impol Slovenska Bistrica s 75-letno tradicijo športnega plezanja in alpinizma pa so najemniki prostorov in skrbijo za vsebine v centru.

Od kod ideja za nov športni plezalni center? "Ko se je obnavljala telovadnica v bližnji Osnovni šoli Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, kjer je bila naša plezalna stena, smo le-to želeli podaljšati, a za to nismo dobili ustreznega dovoljenja. Tako je prišlo do ideje, da v bližnjem športnem parku postavimo povsem nov športni plezalni center. Ta ima zdaj 3200 kvadratnih metrov povsem novih zunanjih in notranjih plezalnih površin, od tega je 2000 kvadratnih metrov visokih sten, ki v višino merijo od devet do 17 metrov, ter še 1200 kvadratnih metrov balvanov (v dveh balvanskih stenah do štirih metrov višine ni varovalne opreme, op.a.). Na zunanji steni nove stavbe sta tudi dve smeri za hitrostno plezanje, kot prvi v Sloveniji pa imamo tudi t.i. Kilter Board steno in pa še t.i. Moon Board steno," razloži Pipenbaherjeva in doda, da je v zahodnem delu Slovenije kar nekaj plezalnih centrov, ta pa bo zadostil potrebam za vzhodni del Slovenije, vse od Celja pa do Prekmurja, predprijave pa imajo tudi že iz Hrvaške in iz Avstrije.

Ursula Pipenbaher, vodja novoodprtega plezalnega centra v Slovenski Bistrici, optimistično zre v prihodnost centra in športnega plezanja v mestu in širše. 
Damijan Toplak

V omenjenem centru so trije zaposleni, v delo pa so vpeti še številni zunanji sodelavci, medtem ko za sam objekt skrbi Javni zavod za šport Slovenska Bistrica. "Ob športnih in rekreativnih plezalcih bo center na voljo še predstavnikom civilne zaščite in gasilcem. Že doslej je pri nas plezalo okrog 200 otrok, nekaj deset pa jih je zaradi prostorske stiske bilo 'na čakalni listi'. Sedaj teh prostorskih omejitev ne bo. Obenem bi poudarila, ker bo na voljo 165 smeri, da bodo v centru lahko plezali popolni začetniki, tudi takšni, ki imajo morda strah pred višino, kakor športni plezalci in alpinisti. Pripravljali bomo začetne tečaje, tudi tečaje skalnega plezanja (skupno bo na voljo 15 trenerjev), ter vodene oglede. Prav tako različne skupinske vadbe, tudi za različne organizacije, in pa druge (športne) dogodke. Pri tekmovanjih bomo sprva imeli predvsem različna državna prvenstva, kasneje bomo skušali pripraviti tudi mednarodna tekmovanja, saj imamo ustrezen standard mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC)," pove Ursula Pipenbaher, ki omeni, da bo med tednom center odprt od 9. do 22. ure, ob koncih tedna in za praznike pa med 9. in 21. uro. Plezanje priporoča vsem, ki jim veliko pomeni zdrav način življenja, in pa tistim, ki želijo preživeti prijeten dan v družinskem ali prijateljskem okolju.

Lucija Tarkuš, najboljša športna plezalka iz Slovenske Bistrice, bronasta z letošnjih evropskih iger na Poljskem, je včeraj že vadila v novem plezalnem centru. 
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta