(FOTO) Iz Štajerca: Kako so v Svečini izbrali novo vinsko kraljico, ki napoveduje preobrazbo kraja

07.10.2021 05:30
Na 39. Kmečkem prazniku v Svečini okronali devetnajsto svečinsko vinsko kraljico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tri sestre Mukenauer, tri vina. Najstarejša Špela, poročena Jarc, najmlajša Maruša in srednja Lucija, ki je postala devetnajsta svečinska vinska kraljica. Foto: Roman Babakin
Roman Babakin

Po treh letih, prvič je zaradi koronavirusa mandat kraljice trajal več kot dve leti, je zadnji konec tedna v septembru Jožica Gornik krono in lento svečinske vinske kraljice predala Luciji Mukenauer. Kronanje je potekalo pri Svečinskem gradu, viničarji, možje dosedanjih kraljic, so tokrat v izboru zaobšli ustaljeno tradicijo, a zgodovina svečinskega kraljevanja uči, da se je tudi ta v 34 letih večkrat spremenila. S kronanjem Lucije Mukenauer je med Svečinske gorice zavel svež veter, ki obeta mladostnost, a tudi nadaljevanje tradicije, toda na sodoben način, poudarja pomen vključevanja mladih in povezovanja generacij ter vinarjev v celotni občini. Svečinska vinska kraljica ni samo simbol časti in oblasti, temveč naj bi predstavljala Svečino in njene vinogradnike navzven, torej promovirala vino in vinogradništvo, v kraju pa poskrbela za aktivnosti, ki bi pripomogle k hitrejšemu in kvalitetnejšemu razvoju vinarstva.

Prvo svečinsko vinsko kraljico so izbrali na šestem Kmečkem prazniku v Svečini, takrat v okviru kmečkih iger. Šest vinogradnic je predstavilo svoje spretnosti vinogradniških opravil, najbolj se je izkazala Anica Halič iz Ciringe. Na glavo so ji nadeli krono iz rozg vinske trte, šele kasneje je dobila skovano krono in sešit kraljičin plašč, ki so ga nato kraljice nosile ob protokolarnih priložnostih. Naslednje kraljice je imenoval odbor, kronali pa so jih pomembni Svečinčani in Slovenci. V devetdesetih letih je odbor pripravil nov pravilnik o izboru kraljic, to izberejo možje nekdanjih vladaric, dva tedna pred kmečkim praznikom se zberejo, izdelajo kandidatno listo, nato pa s tajnimi glasovanjem izberejo novo kraljico. Po izboru se odpravijo k njej domov, ji sporočijo novico, če izbrana ne sprejme mandata, ta čast doleti naslednjo kandidatko, o zgodovini svečinskih vinskih kraljic zapiše Peter Jamšek.

Svečinska vinska kraljica Lucija Mukenauer v vinogradu Foto: Marko Knehtl
Marko Knehtl

Primanjkuje poročenih vinogradnic

Lucija Mukenauer ima izbran okus, prisega na sivi pinot, prav to vino je med vini Vinogradništva Mukenauer najboljše, saj je posajen na najbolj ugodni legi za to sorto. Po celodnevni trgatvi se je pozno popoldne iz Svečine odpravila razvažat vino, v večernih urah smo se srečali v LeVinu v Poštni ulici, kjer rada pokuša različna vina. "Mislim, da je bil čas za preobrazbo Svečine, ki ji svežina ne bo škodila. Do zdaj so bile kraljice poročene ženske, ki so imele zaradi obilice dela doma manj časa. Hkrati pa je začelo zmanjkovati vinogradnic, ki so poročene. Tudi zato sem očitno pristala v izboru viničarjev," je zadnji izbor svečinske vinske kraljice komentirala 25-letnica, ki je prav tako vpletena v vinski svet, po letošnjem zagovoru magistrskega dela pa se je zaposlila v zavarovalništvu.

Mukenauerjeva nam je razkrila, da so se svečinski viničarji najprej odpravili do Jarčevih, da bi mandat predali njeni sestri, mladoporočenki Špeli. "Kot druga iz naše družine je sestra zavrnila mandat in morala sem rešiti čast Mukenauerc, zato sem rekla da," je nasmejana dejala Lucija. "Verjamem, da je dobro, da bosta ta sprememba in večje zaupanje mlajši generaciji pozitivno vplivala na razvoj turizma v kraju. Nekatere prepreke med starejšimi morda nikoli ne bodo razčiščene, mladi pa z veseljem sodelujemo," pravi diplomantka podjetništva ter magistra financ in bančništva na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, ki je v magistrskem delu raziskovala internacionalizacijo ene večjih slovenskih kleti.

Lucija Mukenauer
Igor Napast

V govoru ob kronanju je Lucija Mukenauer dejala, da na vse skupaj morda gleda drugače kot predhodnice, želi pa z isto vnemo ohraniti tradicijo kraja, a z novim pridihom. "Najprej sem to odgovorno funkcijo sprejela s strahom, kako bom zmogla, a zdaj mi je nekoliko lažje, saj vem, da imam okrog sebe ljudi, ki mi stojijo ob strani in mi bodo pomagali, da bo moje delo kar se da dobro opravljeno. Že kot majhno dekle sem s starejšo sestro rada zahajala v klet, najprej samo s sirom in kruhom v roki, predstavila sem se degustatorjem, kasneje sem s kozarcem v roki okušala, kaj nam je prinesla letina. Vino zame ne predstavlja le produkta, ki ga tržimo, temveč je močno vpeto v našo kulturo in slog življenja."

Devetnajsta vinska kraljica Lucija Mukenauer v družbi županje Kungote Tamare Šnofl Foto: Igor Napast
Igor Napast

Tri sestre, tri vina

​Mukenauerjeva si želi, da bi se ljudje v Svečini zavedali, na kako lepem kosu zemlje živijo in da pridelujejo vina visoke kakovosti, v kar jih silijo vedno večja in hkrati dobrodošla konkurenca med vinarji ter zahtevnejši kupci. "Želim si, da ostanemo povezani, sodelujemo in se dopolnjujemo, tudi z drugimi vinarji in turističnimi ponudniki v občini," pravi srednja od treh sester Mukenauer, ki bi rada videla, da v prihodnjih letih kot turistična ponudba oživi svečinski grad z vinoteko. Lucija Mukenauer napoveduje več vinskih dogodkov v kraju, tudi pod organizacijo in vključevanjem mladih v kraju, ki so v preteklih letih že organizirali dogodek VinoGrad. Med pozitivnimi novostmi v kraju šteje gala vinski večer Svičina. Novost 18. svečinske vinske kraljice bo tudi nova obleka, predtem so kraljice nosile nošo.

Lucija Mukenaruer, svečinska vinska kraljica, v družbi prijateljice Neže Jarc, mariborske vinske kraljice
Igor Napast

Z vinogradništvom so se pri Mukenauerjevih začeli ukvarjati leta 1903, v zadnjem času, ko obdelujejo šest hektarjev vinogradov, so poznani po sloganu "tri sestre, tri vina", ki predstavlja peto generacijo na kmetiji, po treh sestrah so poimenovali vina, po Špeli suho zvrst, po Luciji polsuho zvrst in po Maruši rose. "Idej, načrtov in želja imamo vedno veliko. Pogovarjamo se o tem, da bi nekoč imeli butični vinotoč. Ampak to je dolgoročni plan. Kletari oče Alojz, sem pa prisotna pri vseh opravilih, najbolj pri promoviranju, poznajo me gostilničarji, ki od nas odkupujejo vino," pove navihano in pokaže na etiketo na steklenici, na kateri so pod družinskim logotipom, ki so ga našli na domačih sodih v najgloblji svečinski kleti, izstopale tri marjetice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta