(FOTO) Pomembna pridobitev za večjo varnost plovbe na Ptujskem jezeru

Hojka Berlič Hojka Berlič
07.06.2020 15:10

Brodarsko društvo Ranca Ptuj bo z novo pridobitvijo, ladjico Rancarka 2, lažje zagotavljalo varno plovbo na Ptujskem jezeru in delu Drave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova ladjica je pomembna pridobitev za Brodarsko društvo Ranca Ptuj.
Hojka Berlič

Vseh 80 članov Brodarskega društva Ranca Ptuj je zavezanih k izvajanju skrbništva nad plovbnim območjem na Ptujskem jezeru in delu Dravi, kar pomeni izjemno odgovorno nalogo zagotavljanja varnosti v dolžini devetih kilometrov skozi vse leto. Do sedaj so skrbništvo izvajali s krone jezera in z osmimi plovili članov. Nova ladjica društva, Rancarka 2, ki so jo krstili danes, pa bo poslej v ta namen na voljo 365 dni v letu.

Ladjico Rancarka 2 je krstila ptujska županja Nuška Gajšek
Hojka Berlič

Pomembno takojšnje nudenje pomoči

Kot je pojasnil predsednik društva Emil Mesarič, so morali predhodnico sedanje ladjice zaradi slabega stanja prodati. V popolno prenovo in dodelavo sicer že januarja kupljene naslednice, pa so člani društva vložili okoli 1200 ur prostovoljnega dela, veliko od tega Jelko Veldin, ki je poskrbel za brušenje, laminiranje in barvanje rabljene barke, da je lahko danes zasijala v novi podobi.
V mesecih, ko je plovba dovoljena, bo Rancarka 2 tako venomer prisotna na Dravi, sicer pa jo bodo hranili v klubskih prostorih, pripravljeno za morebitne intervencije. "Barka je opremljena z reševalnim obročem, jopiči, lestvijo, prvo pomočjo, skratka vsem, kar je potrebno za morebitno reševanje iz vode ali v primeru nesreče. Včasih se navtikom zgodijo tudi nesreče, se porežejo in pride lahko tudi do močnih krvavitev. Če si takrat s takim plovilom že na licu mesta, lahko takoj nudiš neko prvo pomoč. In to je velik plus," pojasnjuje Darko Skok, vodja motonavtične sekcije društva ter vodja skrbništva nad plovbnim območjem in skrbnik Rancarke 2. Še posebej, ker kot skrbniki v zadnjem obdobju opažajo veliko desk za vožnjo po jezeru, na katerih uporabniki nimajo reševalne opreme. Zato so, pojasnjuje, že lani dali tudi upravljavcu navodilo, da še posebej budno bdi nad tem, da vsi suparji in kajtarji, ki se v vodo podajo, iz nje tudi vrnejo. "Ob sedmih zvečer, ko se zapira plovbno območje, mi tudi z barko še naredimo pregled, če so res vsi na varnem," še pravi Skok. Novo plovilo pa bo pripomoglo tudi k lažji izvedbi tečajev za voditelja čolna na morju in na celinskih vodah. Pri slednjih so, poudarjajo, imeli in še vedno imajo primat v državi. V veliko pomoč pa bo nova ladjica tudi pri izvedbi tekmovanj na Ptujskem jezeru.

Člana društva Jelko Veld in Darko Skok sta v največji meri zaslužna za novo pridobitev.
Hojka Berlič
Ta konec tedna se je na Ptujskem jezeru odvijalo Odprto ekipno državno prvenstvo v jadranju razreda Optimist.
Hojka Berlič
Na ekipnem državnem prvenstvu so se ta konec tednapomerili mladi jadralci od 8 do 15 let.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta