(FOTO) Rimske igre na Ptuju: Mesto bodo zavzeli gladiatorji, legionariji, vestalke ...

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.08.2024 12:00

Od jutri do nedelje bo na Ptuju srečati približno 800 gladiatorjev, legionarjev, senatorjev, vestalk in drugih Rimljanov. Novost letošnjih iger je Rimski kamp Poetovio na Štukih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastopajoči se bodo pomerili tudi v bojih. 
Saso Bizjak

Na Ptuj jutri, v petek, ponovno prihajajo Rimljani, tokrat kar iz sedmih držav, prvič tudi iz Bosne in Hercegovine. Kar približno 800 gladiatorjev, legionarjev, senatorjev, vestalk in drugih Rimljanov bo mogoče srečati vse do nedelje, 18. avgusta. Na svoj način bodo predstavili življenje in običaje v starem Rimu, ko je bil Poetovio mogočno mesto. Tradicionalne Rimske igre v najstarejšem mestu v Sloveniji v društvu Poetovio LXIX prirejajo že 17 let.

Z Rimljani na Ptuj pridejo tudi živali. 
Sanja Verovnik
Nastopajoči se bodo pomerili tudi v bojih. 
Saso Bizjak

Rimska oprava za 3000 evrov

Kot pojasnjujejo v društvu, jim kljub skromnim sredstvom, ki jih uspejo pridobiti na razpisih, uspeva prireditev iz leta v leto nadgrajevati. Ptujska občina je tudi letos kot leta prej Rimskim igram namenila 15.000 evrov proračunskega denarja. Glede na sredstva, ki jih dobijo drugi festivali, je to nizek znesek, opozarja predsednik društva Andrej Klasinc, ki pojasni, da že ena rimska oprava v povprečju stane 2000 do 3000 evrov, sami pa so jih v 17 letih pridobili približno 20, a bi jih seveda želeli imeti še več.

Oprava Rimljanov danes stane kar nekaj denarja. 
Saso Bizjak

Osrednje prizorišče na Štukih

Kot največjo pridobitev letošnjih iger Klasinc omeni Rimski kamp Poetovio na Štukih, kjer bo tudi osrednje prizorišče, tam bo jutri ob 19. uri tudi svečana otvoritev s posvetitvijo prostora in večerno zabavo. Kamp, v katerem bodo vse tri dni potekale ustvarjalne delavnice in igre za najmlajše ter predstavitve Rimljanov za odrasle, nameravajo v prihodnje še nadgraditi, zajeli so ga tudi v ptujski prostorski načrt. V spodnjem delu kampa naj bi sčasoma uredili postajališče za avtodome, to pa naj bi v nekaj letih preuredili v avtokamp. Na Ptuj namreč vedno več obiskovalcev, tako domačih kot iz tujine, pride tudi z avtodomi. Osrednja povorka po mestnih ulicah z vsemi udeleženci iger pa bo v soboto ob 11. uri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta