(FOTO) Zebra, ki med Ptujčani zagotovo pritegne pozornost

07.09.2021 17:00
Z nenavadnimi prehodi za pešce želijo na inovativen način prispevati k bolj umirjenemu prometu in večji pozornosti voznikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šolska pot za učence OŠ Ljudski vrt je zdaj še nekoliko varnejša. 
Hojka Berlič

Med Ptujčani je nedavno vzbudil pozornost nenavadno preurejen prehod za pešce pri OŠ Ljudski vrt, v Župančičevi ulici, glavni dovozni poti do šole, ki jo obiskuje 740 učencev. Ko se mu namreč voznik približa po cestišču, ima občutek, da črte zebre niso le narisane, temveč so na cestišču ležeči kvadri. 3D-zebra je nastala v sklopu projekta Varno ima vedno prav na pobudo zavarovalnice Generali, s podporo Zavoda Varna pot, k sodelovanju pa so povabili tudi občine. "Veseli smo pozitivnega odziva občin, saj verjamemo, da s tem resnično skrbimo za najranljivejše skupine v prometu," je ob predstavitvi projekta na Ptuju povedala Monika Povšič, vodja oddelka za tržno komuniciranje in upravljanje s sponzorstvi pri zavarovalnici Generali.

3d_zebra pred OŠ Ljudski vrt, predstavitev projekta Varno ima vedno prav, prehod za pešce (foto: Hojka Berlič)
Hojka Berlič

Ptujska občina se je projektu pridružila med prvimi. "Ta zebra se je izkazala za res inovativen produkt. Odziv občanov je po mojem mnenju dober. Do nas je namreč prišlo že kar veliko idej in želja po tovrstnem prehodu še kje. Tako da se bomo za to v prihodnje še odločali, seveda pa je to odvisno tudi od veljavne zakonodaje, ki določa, kje lahko kaj počnemo," je dejala ptujska županja Nuška Gajšek.

Čez 3D-zebro pred OŠ Ljudski vrt so se podali tudi predstavniki sodelujočih v projektu Varno ima vedno prav. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

"V slovenski navadi je, da nam avto veliko pomeni. Dva milijona Slovencev, 1,2 milijona vozil. Pozabljamo pa, da smo na prehodih za pešce mi najbolj pomemben element. Na žalost statistika izkazuje, da so pešci najbolj ranljivi. Zato tako opozorilo, ki na eni strani spodbuja občino, da to infrastrukturo uredi prijazno pešcem in otrokom, na drugi strani pa spodbuda vsem nam voznikom, da razumemo, kaj je resnično ovira," je o tem, zakaj so se odločili za akcijo, povedal predsednik zavoda Varna pot Robert Štaba. Nanjo so se odzvale tri mestne občine - Velenje, Ptuj in Ljubljana. Zgodbo pa si želijo v prihodnjem letu razširiti še na druge. "Vedno je na področju varnosti v cestnem prometu treba iti korak dlje. In če vidimo, da je nekaj slabo, da ne funkcionira, so take 3D-zebre lahko spodbuda, da se infrastruktura spremeni. Prepričan pa sem, da se ne bodo vsi prehodi za pešce spremenili kot prometna signalizacija, ampak spodbujajo lokalna okolja, da naredijo nekaj za varnost udeležencev v cestnem prometu," je še pojasnil Štaba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta