Gorišnica: Juriji, vinarji iz roda v rod, radi pokažejo svojo posest in klet

Slavica Pičerko Peklar
14.02.2021 05:25
Na Zamušanskem vrhu, ki se dviga nad občino Gorišnica in leži na obrobju Slovenskih goric, pohodnike prav rad nagovori Jurij Cvitanič starejši, ki te dni v goricah družinske posesti že obrezuje vinsko trto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jurij Cvitanič v družinskih goricah Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

"Nekaj več kot hektar vinogradov s pet tisoč trsi obdeluje že četrti rod naše družine. Posest z vinogradom in zidanico je pred zdaj že 84 leti kupil moj dedek, Jurij Cvitanič, kar bi ne bilo nič posebnega, če bi ne bil doma z otoka Brača, a ga je življenjska pot vodila v Slovenijo, kjer se je na Ravnah na Koroškem poročil in imel gostišče. Za potrebe gostišča je kupil vinograd v Zamušanih. Grozdje stiskamo v stari klasični hrastovi preši, mošt in vino pa zorita v leseni hrastovi posodi," razlaga med delom. 

Slavica Pičerko Peklar

Da je Cvitaničevo vino kakovostno, pričajo številna priznanja, v zidanici radi pripravijo degustacijska srečanja, svoj vinski pridelek pa promovirajo tudi tako, da ga ponujajo na številnih prireditvah, športnih in kulturnih, saj, kot pravi gospodar, radi prisluhnejo organizatorjem dogodkov, tudi mednarodnih, in jim pomagajo z donacijami svojih večkrat nagrajenih vin. Ob srečanju v vinogradu, ko je s Ptujskega polja pošteno pihalo, je Jurij Cvitanič izdal še eno družinsko tradicijo, ki se lepo sliši: "Dedek je bil Jurij, Jurij je bil tudi moj oče, tako je ime našemu prvemu sinu in prvemu vnuku. V našem rodu je, da se prvi v novi družini rodi sin in da ga poimenujemo Jurij." Če vas bo pot kdaj zanesla na vinorodne obronke Slovenskih goric, se ozrite naokoli in kaj lahko se zgodi, da vam bo Jurij Cvitanič, degustator z evropsko licenco za ocenjevanje vin, izdal še kakšno družinsko skrivnost, morda tisto, ki je povezana z glasbenim ustvarjanjem žene Slavice in sina Dominika, zagotovo pa vam ne uide ogled njihove posesti, ki se lahko hitro konča v vinski kleti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta