Govedoreja: prazen hlev pomeni propad

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
22.01.2020 16:20

Kmetje in strokovnjaki bijejo plat zvona zaradi drastičnega upada srednje velikih živinorejskih kmetij na območjih z oteženimi pogoji za pridelavo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Haloška kmetija Vindiš je ena redkih, ki še vztrajajo pri govedoreji.
Darja Lukman Žunec

Svetovalca, specialista za področje govedoreje Andrej Toplak iz ptujskega kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) in Tadej Virk iz celjskega, sta na torkovi okrogli mizi o težavah govedorejskih kmetij s podatki nazorno pokazala, da se je položaj kmetij, predvsem srednje velikih, med katere štejejo tiste z do 30 glav govedi, v zadnjih petih letih drastično poslabšal.

Omizje, ki je iskalo rešitve za slovenske govedorejske kmetije
Darja Lukman Žunec

Slabe napovedi, če ...

"Vemo, da kmetije pričnejo usihati, ko opustijo rejo živine. In le majhen korak je od praznih hlevov do opuščene kmetije," je poudaril Andrej Rebernišek, direktor ptujskega KGZ. Zastrašujoč podatek je, da je število čred s kravami dojiljami v preteklih letih upadlo in da imamo na leto v povprečju 627 kmetij manj. To pomeni, da v Sloveniji vsak dan preneha z delom 1,7 kmetije. Če kmetijska politika ne bo ničesar ukrenila, lahko na območjih s težjimi obdelovalnimi razmerami zanesljivo pričakujemo še nadaljnje opuščanje kmetovanja in zaraščanje površin. Na okrogli mizi, ki so jo družno pripravili KGZ Ptuj, Celje in Slovenj Gradec in nanjo povabili tudi ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, so predlagali vrsto ukrepov, s katerimi bi bilo mogoče izboljšati položaj.

​Manj birokracije

Pri vlaganjih bi kmetom prišlo prav, če bi kmetijam s 30 kravami molznicami izboljšali pogoje na razpisih za nepovratna sredstva. To bi bilo mogoče, če bi bolje točkovali število kmečko zavarovanih, nižje prihodke in manjše ekonomske kazalnike. Kmetijsko-okoljski ukrepi ne bi smeli kmetij še dodatno obremenjevati z birokracijo in tudi pri njih bi morali zagotoviti spodbude za rejo živali. Pri razpisih si kmetje želijo, da bi bili ti prej najavljeni, saj bi se lahko nanje bolje pripravili, da na obravnavo vlog ne bi tako dolgo čakali in da bi število dokazil zmanjšali na razumno mero.

Goveje živine je v slovenskih hlevih vse manj.
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta