Grad Borl pred obnovo: Viteška dvorana bo spet vabila

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.05.2020 06:00

Grad je bil dolga leta zaklenjen, zdaj se država s pomočjo evropskih sredstev loteva njegove obnove. Domačini, ponosni na svoj biser nad Dravo, so prepričani, da se ni treba več bati za prihodnost Borla

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na gradu so preteklo leto potekala obsežna arheološka raziskovanja.  
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ministrstvo za kulturo je pred dnevi sporočilo, da je podpisalo pogodbo o začetku obnovitvenih del na gradu Borl, kar pomeni, da bo izbrano koroško podjetje Kograd IGEM v prihodnjih tednih začelo dela, ki naj bi jih dokončalo v osmih mesecih. Kot pravi direktor Boris Hriberšek, se bodo na gradu Borl z vsemi odgovornimi za njegovo obnovo dobili že konec prihodnjega tedna, kar pomeni, da bodo dela prav kmalu tudi zares stekla.

Denar tudi iz sklada za regionalni razvoj

Dolga leta načrtovana obnovitvena dela bodo potekala v 195 kvadratnih metrov velikem delu kleti, obnovljeno bo pritličje, z znamenito kapelico in viteško dvorano, ki meri 538 kvadratnih metrov, nadstropje je še nekoliko večje, saj meri 560 kvadratnih metrov. Vrednost obnovitvenih del znaša 1,4 milijona evrov, obnova pa je del projekta, povezanega z oživljanjem gradu Borl. Kot so zapisali na kulturnem ministrstvu, sredstva namenjajo obnovi objekta kulturne dediščine državnega pomena ob sočasni interpretaciji kulturne dediščine, povezane z biotsko raznovrstnostjo. Projekt sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Na gradu so preteklo leto potekala obsežna arheološka raziskovanja.  
Slavica PIČERKO PEKLAR
Zaključuje se zahtevna sanacija grajskega pobočja.  
Slavica PIČERKO PEKLAR

Prirodoslovje povezano z domačo ponudbo

Po več letih, kar je grad Borl zaradi varnosti zaklenjen, se tako obeta, da bo ta čas prihodnje leto že vabil na svoje dvorišče in v obnovljeni del prostorov. Da se bo tam ob napovedanih vsebinah, povezanih z Naturo 2000 in reko Dravo, dogajalo še marsikaj, pa napovedujejo domačini, ki so v gradu radi prirejali kulturne dogodke. Ministrstvo za kulturo bo v sodelovanju z ministrstvom za okolje in prostor v delu borlskega gradu uredilo tako imenovani ​interpretacijski center Drava. V pritličje desnega grajskega trakta bo tako vabila predstavitev na temo Voda kot gonilo vsega, v nadstropju bodo prostori za delavnice in dogodke ter prostori za kustose, sanitarije in dvigalo. V obnovljenih grajskih prostorih bodo tudi informacijski center, kavarna in prodajalna z izdelki domače in umetne obrti ter kmetijskimi pridelki. V nadstropju naj bi uredili večnamensko dvorano za konference, koncerte, razstave in podobna dogajanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta