Grad Turnišče: Po peščenih poteh skozi park

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
06.02.2021 06:00
Pot je odslej opremljena tudi z informativnimi tablami o drevesnih vrstah. Ali je urejanje parka že napoved obnove gradu, si ne upa napovedati nihče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grajski kompleks Turnišče
Slavica PIČERKO PEKLAR

​ZRS Bistra Ptuj je v okviru projekta Hicaps in skupaj z delavci Javnih služb Ptuj v preteklosti že poskrbela za ureditev utrjenih peščenih poti, ob te pa postavila dobrodošlo urbano opremo, kot so klopi, koši za smeti in stojala za kolesa, postavili pa so po parku, ob mogočnih drevesih tudi informativne table. Vrednost omenjene investicije v parku Turnišče je znašala 50 tisoč evrov. Poleg vsem videnega in uporabnega so v okviru projekta pripravili tudi veliko dokumentov, ki so podlaga za pripravo revitalizacijskega načrta kompleksa Turnišče, opis zunanje učne poti, projekt za izvedbo del v parku Turnišče in elaborat za zasaditev dreves v parku Turnišče.

Informativne table opisujejo znamenita drevesa v parku gradu Turnišče.
Slavica Pičerko Peklar

Obiskovalci tako zdaj med sprehodom spoznajo še botanične znamenitosti parka, predvsem dreves, ki se tod ponašajo z veliko starostjo in so bogastvo, ki ga je treba ohraniti.

Posadili pa so v preteklem letu v parku tudi nekaj novih dreves in tako nadomestili tista, ki so v preteklosti padla, odmrla, ali jih je bilo treba nadomestiti z mladimi sadikami. Nekaj dragocenih dreves so v parku posadili tudi sodelavci mariborske enote Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine, ki tudi sicer budno spremljajo dogajanje na območju turniškega gradu. V lepotah parka bodo lahko uživali tako lokalni prebivalci kot turisti, z obnovitvijo pa je postal dostopen vsem, saj so se odstranile arhitekturne ovire.​

V hišah na posesti gradu Turnišče ljudje še živijo.
Slavica Pičerko Peklar

​Ali je urejanje in pomlajevanje grajskega parka že tudi napoved desetletja pričakovane obnove gradu, si tačas ne upa napovedati nihče. Dvorec za zdaj ostaja zaklenjen, čeprav je že več projektov, tudi mednarodnih, pokazalo, da je grad Turnišče znamenitost, ki bi jo kazalo kar takoj obnoviti in mu vrniti življenje. Renesančni dvorec v baročni preobleki obkrožata park in gozd, skozi katerega vodijo poti do ribnika in travnikov. V srednjem veku je na tem mestu stala lesena utrdba za obrambo pred Turki, pozneje pa je dobil reprezentančno vlogo. Baroni Lippiti so tukaj živeli do konca druge svetovne vojne. Še vedno v stanovanjskih hišah, ki stojijo na posesti gradu Turnišče, živijo ljudje, ki vedo obiskovalcem povedati marsikaj iz preteklosti dvorca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta