Haloške občine za skupno turistično združenje, a občina Videm zdaj okleva

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
02.05.2019 17:56

Haloške občine od Zavrča do Makol so za ustanovitev interesnega združenja za turizem. Izjema je le občina Videm, kjer odloka o njegovi ustanovitvi (še) niso obravnavali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snovalci znamke Haloze. Dežela tisočerih gričev. vidijo turizem kot osnovni pogon razvoja Haloz. 
Slavica Pičerko Peklar

V šestih občinah so odloke o ustanovitvi Interesnega združenja Haloz (IZHA) za spodbujanje razvoja turizma že obravnavali in se odločili, da se mu pridružijo. Župani so se namreč po novem letu dogovorili, da dajo odlok o IZHI v odločanje občinskim svetom do maja. V maju naj bi združenje ustanovili in konkretno pričeli delo poleti.
Vendar se je Branko Marinč, župan občine Videm, kot edini od haloških županov odločil, da odloka v dogovorjenem roku ne bo dal na dnevni red. Na naše vprašanje, ali to pomeni, da ga sploh ne namerava dati pred svetnike, pa je odgovoril: "Nikoli nisem rekel, da ga ne bom dal v obravnavo." Zakaj ga potem ni in ali bodo odločali vsaj do poletja? Marinič: "Odločil sem se, da v tem trenutku o odloku še ne bomo odločali. Tudi do tega poletja zagotovo ne. Bomo počakali, kako bo zadeva delovala, in se bomo na tej osnovi odločili, ali se vključimo naknadno." Na vprašanje, ali se zaveda, kaj to pomeni za kako desetino ponudnikov, ki so že doslej sodelovali v projektih Haloze dežela tisočerih gričev in Kulinarične Haloze, odvrne, da so ti ponudniki dovolj "močni in se lahko združenju pridružijo sami, ne da bi se morala zato vključiti tudi občina". In ravno iz videmske občine je veliko ponudnikov, kot so denimo gostišči Svenšek in Majolka, ekološka kmetija Ajda, vinarstva Zavec, Kramer in Šmigoc ter kmetija Korpič. Večina jih je denimo nastopala tudi v dosedanjih promocijskih filmih ali aktivno delovala v skupnih projektih.

Nadejajo se sestanka z županom

Vinogradnik in vinar Aleksander Zavec pravi, da je pričakoval enotnost haloških občin: "Da je ta enotnost nujna, se vsi zavedamo in zato si tega tudi želimo. Nadejamo se sestanka pri našem županu, da bi dobili priložnost neposredno predstaviti razloge za vstop občine v združenje. Saj razumem, da ima župan veliko drugih načrtov, vendar smo prepričani, da dejavnosti, ki smo jih skupaj z drugimi v Halozah že izpeljali, govorijo v prid združenju, skupni blagovni znamki in promociji."

Gostoljubni domačini snujejo haloško turistično ponudbo.
Slavica Pičerko Peklar

Občina je ključna

Na dogovor z županom upa tudi ekološki kmet Peter Cafuta: "V bistvu smo ves čas pričakovali, da bo tudi naša občina oblikovala podporno okolje, saj je bila med pobudniki povezovanja. Projekt je preveč pomemben, da bi bil ujetnik kakih političnih zdrah ali, še slabše, osebnih zamer. Preseneča me, saj je novi župan na začetku izrazil podporo vsem, ki se trudimo, potem pa se je nekako ustavil. Ne gre pozabiti, da smo v razvoj blagovne znamke in oblikovanje kulinarične ponudbe vlagali svoj čas in denar. Zato bi bilo neprimerno, da v fazi, ko je za nami že več kot leto truda, občina kot ključna gonilna sila za razvoj turizma tukaj odpove." Cafuta si zelo želi, da bi župan prepoznal širši potencial združenja in v njem videl priložnost tudi za svoje občane.

Upajo na začasnost

Vendar odločitev videmskega župana, o kateri večina upa, da je le začasna, še ne pomeni, da združenja ne bodo ustanovili. Majšperška županja Darinka Fakin napoveduje, da ga bodo zagotovo zagnali: "Združenje od začetka podpiram in mi je všeč, da so se povsem haloškim občinam pridružili tudi Makole in Rogatec. Naš nedavni skupni nastop na Zelenem festivalu v Rogatcu nam je dal še več zagona in zamisli za dodatna povezovanja. Prvi glavni cilj združenja bo pripraviti nekaj turističnih programov za organizirano preživetje celotnega dneva v Halozah. Potem se bomo, ob razširitvi ponudbe prenočišč, lotili tudi večdnevnih programov." Kar zadeva videmsko občino, Fakinova upa, da si bo župan premislil: "Pomembno je, da je ponudnikov več in je ponudba pestra in celovita. Zato mi je zelo žal, saj imamo haloške občine le povezane večje možnosti. Seveda pa se zaradi Vidma nikakor ne bomo ustavljali."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta