Haloze: Dejavni študijski krožki

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
16.08.2023 16:00

Letos so se v študijskem krožku kluba Halonga lotili digitalne vključenosti in spletnih nevarnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanislav Golc

Člani kluba Halonga, kar je staro ime za Haloze, iz Cirkulan, ki ga vodi Stanislav Golc, so se pred 27 leti na pobudo Andragoškega centra Slovenije vključili v organiziran sistem študijskih krožkov Sloveniji. V klubu sicer delujejo prebivalci Haloz, ki imajo bogate izkušnje na področju gospodarskega in družbenega življenja. Na osnovi usposabljanja so prve licence za njihove mentorje z območja Haloz ob predsedniku Golcu prejeli Danica Ranfl, Marija Pulko in Miran Reberc. Krožki se pogosto vključujejo tudi v razvojne projekte za haloško območje. Kot nam je povedal Golc, predvsem uporabljajo orodja, kot so socialno-kulturna animacija, metode timskega dela, učenje drug do drugega, projektni pristop, modeli poslovne odličnosti, družbene odgovornosti in pristope za čim večjo vključenost starejših v izboljšanje socialnega položaja ter v razvojna prizadevanja svojih krajev.

V več kot 25 letih so izvedli kakih sto študijskih krožkov

Študijski krožki delujejo v okviru Podeželskega razvojnega jedra Halo in Kluba podjetniških svetovalcev in strokovnih delavcev Halonga v Cirkulanah. V več kot 25 letih so izvedli kakih sto študijskih krožkov. Za udeležence so brezplačni, v skupini mora biti najmanj deset udeležencev, izpeljati pa morajo vsaj deset predavanj po tri šolske ure. "Vsa ta leta smo izmenjali bogata medgeneracijska znanja in izkušnje udeležencev in se vzajemno učili ter s pomočjo mentorjev in zunanjih sodelavcev pridobivali nova znanja. Predvsem smo obravnavali probleme in priložnosti razvoja na področju podjetništva in turizma v Halozah, ohranjanja dediščine, ekološke teme, socialne teme in teme digitalne vključenosti," doda Golc.​

Izobraževanje so pravkar končali

Letos so organizirali krožek o digitalni vključenosti starejših in o spletnih nevarnostih. Vanj so vključili deset članov društva upokojencev iz Cirkulan, ki so delavnice pričeli obiskovati v marcu in izobraževanje pravkar končali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta