Hoče: Občina čaka gradbeno dovoljenje za dostopno cesto do industrijske cone

BEB
10.05.2020 04:00

V občini Hoče - Slivnica si prizadevajo, da bi naposled zagotovili ustreznejši dostop do industrijske cone v Spodnjih Hočah. V tem mesecu že pričakujejo izdajo gradbenega dovoljenja, in sicer za ureditev priključka s križišča z Mariborsko cesto na državni cesti. Industrijska cona, kjer domuje več kot 200 podjetij in zaposluje preko 3000 ljudi, ima zdaj samo en dostop.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potek ceste od križišča v Spodnjih Hočah z Mariborsko cesto v hoško industrijsko cono
Občina Hoče - Slivnica

"Žal ne bomo mogli sami izvesti nujno potrebne investicije v povezovalno cesto sama, zato upamo na kohezijska sredstva, ki bodo omogočala izvedbo," pravi župan Marko Soršak. In izpostavlja, da je državna stran že ob izgradnji državne ceste zasnovala tudi nastavek za dostopno cesto v industrijsko cono z južne strani. Zdaj pa torej, ker je dostop samo s severne smeri, po slepi cesti, ki je že preobremenjena in nevarna, prihaja tudi do zastojev prometa že v glavnem hoškem križišču in na regionalni cesti, kar dnevno hromi promet na relaciji Maribor-Ljubljana in Hoče-Miklavž na Dravskem polju. "Ne znam si predstavljati, kaj bi bilo, če bi prišlo do kakšne nesreče na tem delu," dodaja župan.
V sklopu dogovora za razvoj regij si je občina Hoče - Slivnica za novo povezovalno cesto izborila 615.505 evrov (od tega naj bi 153.876 evrov prispevalo gospodarsko ministrstvo, 461.629 evrov bi dobili na račun evropskih skladov), in sicer v sklopu ukrepa Spodbujanje podjetništva. "Trenutno sofinanciranje nam omogoča le izvedbo prve etape, to je izgradnjo ceste v dolžini 640 metrov. Toda tudi druga etapa (rekonstrukcija obstoječe ceste v industrijski coni v dolžini 1050 metrov in komunalnih vodov) ter tretja faza, gradnja križišča pri nekdanji Lesnini, sta prav tako nujno potrebni. Občina si želi dvig sofinanciranja, ki bi omogočil izvedbo vseh faz treh, in sicer v višini 3,4 milijona evrov, glede na dejstvo, da so investicije, ki prinašajo nova delovna mesta, v teku," izpostavlja Soršak. Dodaja, da s predstavniki pristojnega ministrstva in službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sodelujejo konstruktivno, in se jim zahvaljuje, da pomagajo iskati rešitve za ohranjanje gospodarstva in podpirajo nove investicije: "Upam, da najdemo rešitev ne le za našo industrijsko cono, ampak za štajersko industrijsko cono, saj tukaj dela veliko več ljudi iz drugih občin kot iz naše." Še v tem mesecu bodo v občini začeli javno naročilo za izgradnjo ceste z odložnim pogojem (glede na financiranje). V kakšnih sto dneh naj bi bilo potem vse pripravljeno. "Verjamem, da bo naš za občino in regijo izjemno pomembni projekt dobil ustrezno sofinanciranje ter bo eden to eden od projektov, ki bodo pomagali Štajersko, Slovenijo peljati iz krize, ki nas čaka," dodaja Soršak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta