(INTERVJU) Nuška Gajšek: "Morali si bomo naliti čistega vina"

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.12.2019 16:12

S ptujsko županjo leto dni po lokalnih volitvah o zaključevanju preteklih zgodb in novih projektih - od arheološkega razstavišča do fakultete in EPK

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nuška Gajšek: "Korak za korakom sistematično zapiramo stare zgodbe."
Igor Napast

Ptujska županja Nuška Gajšek je pred letom dni kot prva ženska od osamosvojitve Slovenije prevzela vodenje najstarejšega mesta, katerega neprecenljiva kulturna dediščina predstavlja na eni strani neizmeren potencial, po drugi pa terja tudi izjemne finančne vložke. Gajškova je ob izvolitvi napovedala, da ne želi začeti megalomanskih projektov, ki ne bodo nikoli dokončani, temveč se želi lotiti nujno potrebnih, ki bodo prinesli dodano vrednost.
​Ob izvolitvi ste dejali, da mislite, da vam predhodnik občine ni zapustil v slabi kondiciji. Da pa seveda bodo izzivi. Kako gledate na to leto dni kasneje, tik pred sprejemanjem proračuna?
"Dejstvo je, da je bilo na strani države obljubljenih nekaj stvari, ki sedaj niso izvedene. To pomeni tudi svojevrsten udarec za proračun. Je pa tudi dejstvo, da smo prevzeli veliko zatečenih zgodb, ki so se izkazale šele v tem letu dni. Verjetno me še kakšna čaka in se je še niti ne zavedam, ker še do tega nismo prišli. Ampak nekako korak za korakom sistematično zapiramo stare zgodbe, na primer devet let staro zgodbo s Surovino, z razlastitvijo, zapiramo skoraj 15 let stare pogovore z ribiči in z novim igriščem na Rogoznici. Upam, da bomo v doglednem času zaprli tudi zgodbo z Biogradom na Moru. Ne govorim, da je zaradi tega občina v slabšem stanju, v slabši kondiciji, se pa moramo sedaj s tem ukvarjati in bo to pustilo še kakšne posledice. Kaj je zapuščina preteklega mandata? Tudi to, da je veliko popisanih obveznosti, ki niso nujno slabe. Kvečjemu nasprotno, so zelo dobre, ker pomenijo neko dodano vrednost Ptuju. So pa hkrati sedaj velik udarec za proračun, ker bi morda ene stvari lahko čakale, a so sedaj podpisane, v realizaciji. In tudi zato jemljemo kar 5,5 milijona evrov kredita."

Nuška Gajšek: Verjamem, da si lahko Ptuj od EPK obeta tudi spremembo neke miselnosti, tudi spremembo v pristopih, morda aktivacijo skritega kulturnega potenciala.
Igor Napast
Absolutno si prizadevam tudi za to, da pride k nam še kakšna institucija več.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta