Iščejo izvajalca gradbenih del za ptujski urgentni center

22.10.2021 06:00
Gradnja bi lahko stekla že v začetku prihodnjega leta in bila končana do pomladi 2023. Ocenjena vrednost investicije je 6,8 milijona evrov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšen naj bi bil urgentni center pri ptujski bolnišnici. Vizualizacija: SBP
Arhiv Bolnišnice Ptuj

Če bo šlo brez zapletov, potem bi lahko urgentni center ob ptujski bolnišnici začeli graditi že v začetku prihodnjega leta. Ministrstvo za zdravje je namreč konec septembra objavilo razpis za izbiro izvajalca gradbenih del, ki se izteče 2. novembra.

V ptujski bolnišnici upajo, da težav pri izbiri gradbinca ne bo. Trenutna ocenjena vrednost projekta je 6,8 milijona evrov, končna vrednost naložbe pa bo odvisna od prispelih ponudb za izvajalca. Urgentni center na Ptuju naj bi bil končno zgrajen do pomladi 2023.

Spomladi prva lopata

"Obstoječo urgentno službo v Splošni bolnišnici Ptuj (SBP) še vedno izvajamo kar na štirih lokacijah v okviru internega, kirurškega, ginekološkega in pediatričnega oddelka. Za vse dejavnosti pa je organizirana še skupna intenzivna terapija, v zagotavljanju neprekinjenega zdravstvenega varstva sta v obravnavo naših pacientov vključena tudi diagnostika laboratorija in rentgena. Ključni problem obstoječega stanja je organizacijska razdrobljenost. To povzroča tudi motnje v izrabi razpoložljivih diagnostičnih in terapevtskih danosti. Urgentna medicina trenutno ne razpolaga z nujno potrebno enoto za opazovanje bolnikov oziroma za enodnevno hospitalizacijo. V obstoječih razmerah je otežena tudi zunanja dostopnost z urgentnimi vozili," opisuje zdajšnje delo urgentne službe v ptujski bolnišnici direktorica Anica Užmah.

Že nekaj let je minilo, kar so na mestu gradnje opravili arheološke raziskave. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Urgentni center bo prizidek k obstoječemu kirurškemu oddelku in vključuje tudi pripadajočo prometno in komunalno ureditev. "Novi objekt bo poleg pritličja imel tudi klet in pritličje, konstrukcija pa je dimenzionirana tako, da bo kasneje mogoča nadzidava še enega nadstropja. To je za nas zelo pomembno, saj tako načrtovana gradnja omogoča širitev in ureditev novih bolnišničnih prostorov, ki jih v bolnišnici močno potrebujemo," dodaja Užmahova. Pravi, da bodo novi prostori urgence umeščeni v pritličje, v kletni etaži pa bodo vsi potrebni tehnični prostori za delovanje urgentnega centra. "Tehnološka razporeditev prostorov v pritličju je zasnovana po sodobni metodologiji dela v urgentnem centru, ki omogoča tekoč pretok bolnikov in direktno povezavo z vsemi potrebnimi oddelki bolnišnice za nadaljnjo obravnavo. Skupna površina novega objekta je skoraj 1900 kvadratnih metrov, sami prostori urgence v pritličju pa zavzemajo 720 kvadratnih metrov. Še 850 kvadratnih metrov je velika klet, temu pa je treba dodati še 300 kvadratnih metrov zunanjih pokritih površin," predstavlja projekt ptujske urgence direktorica bolnišnice.

Poudarja, da bo urgentni center organiziran kot oddelek v sklopu bolnišnične dejavnosti, kot služba za izvajanje nujne medicinske pomoči: "V urgentnem centru so predvideni prostori za pregled in oskrbo urgentnih bolnikov ter prostori za 24-urno opazovanje bolnikov. Vključuje vse dejavnosti, ki so predvidene za prvo urgentno obravnavo in diagnostiko bolnikov, za nadaljnjo usmeritev in določitev potrebnih postopkov ter ustrezne terapije na specialističnem nivoju strok. V urgentnem centru bo na enem mestu pacientu zagotovljena zdravstvena obravnava in možnost diagnostične in terapevtske obravnave bo bistveno boljša."

Investicija s pomočjo regije

Celotna investicija je vredna - po zadnjih ocenah - 6,8 milijona evrov. Država za gradnjo zagotavlja 4,4 milijona, milijon bo prispevala sama bolnišnica, še slab milijon pa naj bi bil pridobljen iz prodaje bolnišniških nepremičnin, kot so stanovanja, garaže in tudi zemljišča v neposredni okolici bolnišnice.

V Bolnišnici Ptuj upajo, da bo prihodnje leto v znamenju gradnje urgerntnega centra. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Že nekaj let na začetek gradnje čaka tudi 300 tisoč evrov občin Spodnjega Podravja in približno enaka vsota donacij regijskih podjetij, ki so z dobrodelnimi akcijami zbirala denar za Spodnje Podravje in njegove prebivalce prepotrebni urgentni center.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta