Iščejo novega direktorja SVZ Hrastovec

26.08.2021 06:20
Ker zavod ta čas vodi vršilec dolžnosti, bodo z javnim razpisom poiskali direktorja za vodenje tega največjega socialnovarstvenega zavoda v državi s petletnim mandatom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pohod hrastovec dan prostovoljstva (foto: Svz Hrastovec)
Svz Hrastovec

Kot smo poročali, je v začetku julija vodenje Socialnovarstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel Aleksander Gungl. Gungla je na to mesto postavil novoizvoljeni svet zavoda, v katerem večino, sedem od trinajstih članov, imenuje vlada, saj je država ustanoviteljica zavoda.

​​Doslej je bil Gungl zaposlen v SVZ Hrastovec kot strokovni sodelavec za javna naročila in kakovost. Sprva je bil tam vodja vzdrževalne službe, ob delu pa se je dodatno izobraževal na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in si pridobil naziv diplomirani organizator -menedžer. Po končanem študiju je prevzel delovno mesto strokovnega sodelavca za javna naročila in kakovost in tu je bil zaposlen do letošnjega prevzema funkcije vršilca dolžnosti direktorja.

​​Ustvariti prijazno okolje

Kot je poudaril, so prioritete njegovega dela ustvariti za stanovalce prijazno okolje, "v katerem se bo tudi delovni kader zavedal, da smo tu zaradi stanovalcev in ne obratno. Uredili bomo še naše bivalne prostore, da bodo primerni in bodo ustrezali vsem merilom. Moja vizija je, da je zavod primerljiv z evropskimi standardi in sodobno usmerjen."

Aleksander Gungl Foto: Kreativna pika
Kreativna Pika

Zavzeto tudi delajo pri projektu, da bi v Lenartu s pomočjo denarja iz EU zgradili modernejšo enoto z devetimi manjšimi hišami, kjer bo v vsaki nastanjenih do dvanajst uporabnikov, kakor narekujejo sodobne smernice deinstitucionalizacije velikih zavodov s pomočjo manjših bivalnih skupnosti.

"Kar pomeni bolj domače, gospodinjske skupnosti in se torej večje enote, predvsem grajske, zapirajo. Zavzemam se za to, da bi zavod odpirali, gradili nove enote, kjer bodo v ospredju skupnostne storitve, tako imenovana gospodinjska skupnost," še pravi Gungl. Priložnost vidi v družbenem vključevanju ljudi z motnjami v duševnem zdravju in duševnem razvoju: "Želimo spremeniti odnos družbe do drugačnih, saj še vedno opažamo in čutimo, da niso primerno sprejeti."

​​Še kak kandidat SDS?

​Ker je mandat vršilca dolžnosti omejen na največ eno leto, je tako svet zavoda že objavil razpis za direktorja tega zavoda. Rok za prijavo se izteče čez en teden. Zahtevajo visoko strokovno ali univerzitetno izobrazbo in pet let delovnih izkušenj na področju socialnega varstva ali pa višjo strokovno izobrazbo in dvajset let izkušenj, od tega najmanj pet let na vodilnem položaju na področju socialnega varstva. Mandat direktorja traja pet let.

V Hrastovcu si prizadevajo za dobro počutje stanovalcev.
(FOTO: SVZ Hrastovec)
SVZ Hrastovec

Spomnimo, da je po odhodu dolgoletnega direktorja Josipa Lukača v pokoj en mandat zavod vodila magistrica pravnih znanosti Andreja Raduha. Ta je po nekaj zapletih v svetu zavoda in po ponovljenem razpisu še za drugi mandat konec leta 2019 dobila odločilno soglasje takratne ministrice za delo, družino in socialne zadeve Ksenije Klampfer.

Za dobro voljo v Hrastovcu poskrbijo tudi s Kinom pod zvezdami.
(FOTO: Arhiv SVZ Hrastovec)
Arhiv SVZ Hrastovec

​Vendar mandata ni dokončala, saj jo je svet v novi sestavi - večino članov je v njem imenovala sedanja vlada - nemudoma razrešil. Raduhova je prepričana, da je šlo za razrešitev iz političnih razlogov in ne za strokovne argumente, ki bi vzdržali realno presojo. Še posebno je bila razočarana zato, ker je vodenje zavoda v najtežjih časih koronavirusa uspešno izpeljala. ​Očitke, češ da ni pravilno prikazovala amortizacijskih sredstev in da projekt novih objektov v Lenartu ni bil zastavljen na realnih podatkih, pa je odločno zavrnila. Ko se je razmerje nagnilo v korist Gungla, ki je iz vrst NSi, kakor tudi resorni minister Janez Cigler Kralj, je bilo jasno, da bo svet kmalu po svojem imenovanju v aprilu izglasoval njeno nezaupnico.

Gungl je tudi že napovedal, da se bo prijavil na razpis za direktorja s polnim mandatom. ​Novi direktor bo imenovan, če bo zanj glasovala večina v svetu zavoda in ko bo podal sicer neobvezujoče mnenje še lenarški občinski svet. Končna odločitev pa je v rokah ministra Ciglerja Kralja. Kakšnih presenečenj najbrž ni pričakovati.

Zapletlo bi se lahko le, če bi svojega kandidata za direktorja imela tudi vodilna stranka koalicije, SDS, in bi se mnenja od vlade imenovanih članov sveta zavoda zato razdelila. ​SVZ Hrastovec je s 450 zaposlenimi, ki skrbijo za nekaj več kot 600 stanovalcev, največji tovrstni zavod v Sloveniji, zato bi bilo vsekakor dobro, da se razmere čim prej uredijo in se zaposleni lahko mirno posvetijo delu z zaupanimi jim stanovalci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta