Iz gostinke v kmetovalko: Vonj po pečenem kruhu jo spominja na otroštvo in mamo

Mateja Bečan
18.01.2020 03:12

Ekološka kmetovalka in pekovka iz Lovrenca na Pohorju se je z možem pred sedemnajstimi leti podala v kmetovanje, peko kruha, izdelavo testenin, s čimer oskrbujeta tudi šole in vrtce ... Čeprav je to delo težko, pravi, da ima še veliko ciljev in poslovnih izzivov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olga Magdič Pavlič
Mateja Bečan

Na temeljih stare trške kmetije, po domače Sadonik, je pred sedemnajstimi leti Olga Magdič Pavlič s soprogom Marjanom, ki je kmetijo podedoval, začela novo poglavje življenja. Po izobrazbi gostinka je tudi uradno spremenila svoj status v kmetovalko. Nadaljevati tradicionalni način samooskrbnega kmetovanja pa je bilo v takratnih razmerah premalo za dostojno življenje družine, zato se je opogumila in novo priložnost našla v ekološkem kmetovanju.
"To kmetovanje zagotavlja pridelavo visokokakovostne hrane z bogato prehransko vrednostjo ter vsebnostjo vseh potrebnih vitaminov in mineralov," pojasni in ponosna pove, da ji kljub naporom pri zagotavljanju ustreznih pogojev, pridobivanju delovnega dovoljenja in vseh potrebnih certifikatov ni žal, da sta se z možem leta 2003 odločila za to. To je vplivalo tudi na spremembo razmišljanja in načina njihovega življenja. Hvaležna je za to prehojeno pot, saj sta pridobila novo znanje in dragocene življenjske izkušnje, pravi. "Prednost dajeva varni in zdravi hrani za živali in ljudi."
Iz pirine, pšenične in ajdove moke, ki je sicer ne pridelajo sami, ampak kupijo pri lokalnih ekoloških kmetih, dnevno nastajajo hlebci kruha, štručke, piškoti in testenine vseh vrst. Nekatere testenine so na voljo brez jajc, v jajčnih pa so jajca nesnic lastne ekološke reje. Marjan vsako jutro dostavi kruh in druge pekovske izdelke številnim mariborskim in okoliškim osnovnim šolam, vrtcem in trgovinam. Ob petkih popoldne in v soboto dopoldan pa obratuje tudi butična trgovinica, ki sta si jo Olga in Marjan uredila kar v veži kmečke hiše. V hladni polovici leta se v neposredni bližini kmetije prosto sprehaja govedo, ki ga na pomlad preselijo na pašnik ob domačiji Koh na Rdečem Bregu.

S hriba pri domačiji se odpirajo lepi razgledi na dolino.
Aljoša Šumer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta