Iz Štajerca: Da bo ambasadorka turizma, se je odločila že v otroštvu

Damijan Toplak Damijan Toplak
19.11.2020 05:00

Sonja Breznik, pobudnica in promotorka destinacije Ravno polje, je že več kot tri desetletja zapisana turizmu, zato ima občutek, kam se bo razvijal. In doslej se še ni zmotila, pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dravskemu polju skuša Sonja Breznik dati turistični zagon.
Igor Napast

Že zelo zgodaj odločila za turizem in to svojo otroško željo tudi izpolnila. "S starši smo živeli v Hotinji vasi in na dopuste nismo hodili. Kot otrok sem letovala zgolj s poletno kolonijo na morju ali ko sem bila na košarkarskih pripravah, saj sem sedem let trenirala košarko pri Košarkarskem klubu Slivnica in Košarkarskem klubu Branik. Sanjala sem o tem, da bom prodajala turistične aranžmaje in nekoč postala ambasadorka slovenskega turizma. Da bi lahko čim več potovala, sem se vpisala v Srednjo gostinsko in turistično šolo Maribor. Bila sem druga generacija dijakov te šole, med 120 prijavljenimi na sprejemni izpit sem bila med tridesetimi, ki so jih sprejeli," se spominja Sonja Breznik, ki je sedaj v javnosti znana predvsem po tem, da je lansirala turistično destinacijo Ravno polje, ki povezuje ponudnike v občinah Kidričevo, Starše in Miklavž na Dravskem polju.

Pred žal propadajočim dvorcem Ravno polje.
Igor Napast

Vozila je tudi (turistične) avtobuse

Z delom v turistični agenciji se je srečala že v drugem letniku srednje šole, ko je dobila priložnost opravljati obvezno prakso v agenciji Inex, ki je bila takrat med petimi največjimi v nekdanji Jugoslaviji. Od takrat, torej 32 let, ostaja zvesta turizmu. Največ let je delala v turističnih agencijah, kjer je prodajala potovanja, kasneje tudi v komerciali sestavljala potovalne programe. Vrsto let je delala kot turistična vodnica, sedemnajst let je imela lastno turistično agencijo Pontos. Takrat, leta 1998, je naredila še izpit za voznico avtobusa, da je z avtobusom ljudi vozila na različne turistične ture.

Ob delu je diplomirala na Fakulteti za turistične študije v Portorožu, nekaj let za tem pa študij še nadaljevala in postala magistrica turizma. Svoje znanje in izkušnje je lahko prenašala tudi na mlade, saj je pred desetimi leti dobila priložnost kot učiteljica praktičnega pouka na mariborski srednji šoli za gostinstvo in turizem, kjer je bila zaposlena za določen čas. Vedno jo je veselilo delati z mladimi na področju turizma, izpostavi. Dijake je želela tehnike in načina turističnega vodenja v največji meri naučiti v praksi. Tako so denimo skupaj pripravili tematsko vodenje po Mariboru skozi oči nadvojvode Janeza, pri čemer so se dijaki prelevili v nekdanje zgodovinske osebnosti in nato mestne znamenitosti predstavljali v prvi osebi ednine v različnih vlogah, ponazarja Sonja. Tudi sama je nabrala ogromno raznolikih vodenj. Spomni se let, ko je imela tudi po 160 dni in več turističnega vodenja v enem letu.

Med učiteljevanjem je spodbujala dijake k inovativni praksam. Tako so med drugim pripravili turistični sprehod po mestu z osebami iz življenja nadvojvode Janeza. 
Sonja Breznik

Turistične ponudnike je treba povezati

Ob učiteljevanju je začutila, da želi nadaljevati poklicno kariero v gospodarstvu. Želela je delati nekaj inovativnega in povezati ljudi. Tako je postala vodja marketinga pri podjetju Zlati grič iz Slovenskih Konjic in sodelovala pri oblikovanju nove strategije za turistično destinacijo Rogla - Pohorje. Tedaj je ugotovila, da je treba turistične ponudnike tudi v manjših krajih povezati, da postanejo širše prepoznavni, in to začela uveljavljati tudi v svojih domačih krajih. Po selitvi v Kungoto pri Ptuju, tik ob renesančni dvorec Ravno polje, je namreč z obžalovanjem opazovala, kako je ta ob dolgotrajnem denacionalizacijskem postopku propadel, kako ga ni uničil le zob časa, ampak so ga vmes tudi izropali. Leta 2015 je nato pripravila projekt, kako ohraniti to dediščino in vzpostaviti turistično destinacijo, ki jo je poimenovala prav Ravno polje. Leta 2018 je ideja padla na plodna tla in na Občini Kidričevo na čelu z županom Antonom Leskovarjem so dali zeleno luč, da se začne to območje, tudi v povezavi s projektom Green Lake oziroma Zeleno jezero, razvijati.

S psičko Lory skrbita za promocijo turizma na Dravskem polju.
Igor Napast

Ker novodobni turist, tako Sonja Breznik, želi na eni destinaciji več doživetij, so k projektu začeli vabiti številne ponudnike. Že istega leta, 2018., se je razvoju destinacije Ravno polje priključila Občina Starše, lani še Občina Miklavž na Dravskem polju. Veseli bi bili priključitve še katere občine, pa tudi drugih turističnih ponudnikov - projekt je bil predstavljen še drugim sosednjim občinam, pove turistična vodnica. Sama je za te tri omenjene občine zunanja koordinatorka, ki skrbi za marketinške aktivnosti in trženje. Skozi delavnice in inovativne idejne zasnove je povezala ponudnike in oblikovala vinsko ali drugo destinacijo tudi za Klet Krško in Občino Ivančna Gorica.

Sonja rada pove, da še kako drži slogan, da smo turizem ljudje, sama pa se drži načela, da v ljudeh vidi le dobro. Pravi še, da turizem že dolgo niso več veliki avtobusi, ampak prihaja v ospredje butičnost, in če veš, kako delujejo stvari, si odprt za vsakršno sodelovanje. Dolgo je bila del turistične industrije, del masovnega turizma. Zdaj želi ponuditi več in drugače. Zase pravi, da ima intuicijo o tem, kam gre turizem, in do zdaj še ni bila v zmoti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta