Iz Štajerca: Leopold Methans v kamnu in drugih materialih odslikava svoj pogled na svet

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
17.03.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela na razstavi so bila skoraj vsa nagrajena.
Anita Kirbiš

Nemirnemu umetniškemu ustvarjalcu Leopoldu Methansu po desetletjih dela ne zmanjka idej, čeprav ne načrtuje vnaprej, temveč ustvarja po trenutnem navdihu. Spodbujajo ga dogodki in razmere doma, ga bodisi prizadenejo bodisi razvedrijo. Da so nekatere njegove skulpture celo preroške, je razvidno tudi njegove najnovejše obsežne razstave v galeriji večnamenskega centra ​KTP v Pesnici pri Mariboru. Naslovljena Zarjavela nostalgija pomeni tudi proslavitev njegovega osebnega jubileja. Septembra bo namreč praznoval 70 let. Na ogled je postavil predvsem nagrajena dela, za vsakim pa stoji globoka zgodba, kar bo avtor z veseljem predstavil na vodenem ogledu razstave 24. marca.

Leopold Methans s kipcem Rudolfa Maistra
Anita Kirbiš

Ustanovil svoje podjetje

Rojen pri Mariji Snežni (sedanji Zgornji Velki) je že pri osmih letih izgubil očeta in tako je še ob dveh starejših sestrah ostal sam z mamo. Po zaključku Srednje gradbene šole v Mariboru se je kot mnogi domačini zaposlil v Palomi v Sladkem Vrhu, nato pa si kmalu ustvaril družino. Dom so zapolnili štirje otroci, ki počasi odletavajo iz domačega gnezda in se danes vračajo domov s svojimi vnuki. "Ob redni zaposlitvi v bližnji tovarni sem se ljubiteljsko ukvarjal z oblikovanjem gline, mavca in lesa. Nastali so prvi lesorezi, tudi replike kipov in manjkajočih elementov pri obnovah sakralnih objektov. Vse pogosteje sem posegal tudi po kamnu, kar je nato spremenilo mojo poklicno pot, na kateri že skoraj trideset let v lastnem kamnoseškem podjetju oblikujemo kamen," o svojih začetkih ustvarjanja pripoveduje Methans.

Ves čas se je ljubiteljsko ukvarjal tudi z zbiranjem in zapisovanjem kulturne dediščine Slovenskih goric. Nastale so bogate zbirke posodja, orodij, pohištva, starih fotografij in literature, ki pričajo o iznajdljivosti in bogatem kulturnem življenju naših prednikov na tem območju. Vse to rad pokaže obiskovalcem. Leta 2005 je na Zgornjem Dražnem Vrhu začel preurejati skoraj 200 let staro hišo ter jo v celoti namenil kulturi in kulturni dediščini. Tam se že od leta 2008 vrstijo številne likovne delavnice, razstave in literarna srečanja. Nekaj časa se je preskušal tudi v fotografiji in slikanju ter dobil nekaj priznanj. Leta 2008 se je včlanil v Likovno sekcijo KUD Gabrijela Kolbiča na Zgornji Velki in začel bolj aktivno delovati na področju ljubiteljske likovne umetnosti. Istega leta ga je akademska slikarka in kiparka Saša Bezjak povabila na mednarodni kiparski simpozij Kamni prijateljstva v Bruchsal v Nemčijo. Skulptura, ki sta jo ustvarila, danes stoji na trgu prijateljstva tega mesta, pobratenega z Gornjo Radgono, kar mu je dalo potrditev in zagon za nadaljnje ustvarjanje. In sedaj njegove javne skulpture bogatijo tudi Lenart, Voličino, Jurovski Dol in Šentilj.

Preobrat na ustvarjalni poti

Včlanitev in delo v Likovnem društvu Gornja Radgona, v katerem še vedno aktivno deluje, sta pomenila preobrat na njegovi ustvarjalni poti. Kvalitetno in strokovno delo mentorjev mu je prineslo prve večje uspehe. Sodeloval je na večini društvenih razstav in na razpisih, preko katerih so člani likovnega društva organizirano sodelovali v Sloveniji, na Hrvaškem, Avstriji in Nemčiji.

Ob podelitvi priznanja ZKD 2019
Anita Kirbiš

Zadnjih nekaj let sodeluje na izborih za zlato paleto Zveze likovnih društev Slovenije, za kar je dobil šest certifikatov kvalitetno likovno delo, od tega tudi dve srebrni in eno zlato paleto zveze. Od leta 2014 sodeluje tudi na bienalnih natečajih Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS, njegova kiparska dela pa so bila v veliki konkurenci ustvarjalcev petkrat uvrščena za državno tematsko razstavo JSKD, kar šteje za veliko priznanje umetniku. Methans je tudi dobitnik številnih priznanj Zveze kulturnih društev (ZKD) občin Kungota, Pesnica in Šentilj. Aprila bo dobil novo priznanje za dosežek v preteklem letu, saj se je s kiparskim delom Splet ponovno uvrstil na državno tematsko razstavo JSKD.

Samostojno je doslej razstavljal trinajstkrat. "Razstava je dokaz, da umetnost kljubuje času in priča o razsežnosti umetnikovih idej, ki slavi ob svojih uspehih tudi 70 let. Na zvezi in skladu smo izjemno ponosni, da imamo na našem območju kiparja, ki ustvarja umetniška dela, s katerimi piše zgodbe in zgodovino, buri človeško domišljijo in prebuja v nas nostalgijo," pravijo v JSKD in lokalnih ZKD o razstavi v Pesnici. O umetniku je spregovoril tudi akademski likovnik Alen Krajnc: "Postavljena kiparska dela so nekakšna mala retrospektiva tega zanimivega ustvarjalca. V letih intenzivnega dela je razvil zavidanja vreden opus in svojevrstno likovno govorico. Predstavlja se z raznolikimi deli tako po tehnološki plati kot po likovnoizpovedni. Sestavljene plastike oziroma kipe avtor zlaga v kompleksne stvaritve po principu ready-made oziroma jih sestavlja v nove podobe in jim daje nove dimenzije. Pri tem z veliko mero tehnoloških spretnosti in poznavanja materialov predmete združuje v kiparske artefakte, ki so za ljubiteljsko sceno prava osvežitev. Methans je izjemno občutljiva oseba in odličen opazovalec naše stvarnosti ter življenja nasploh. Zanima ga človeška usoda, zanima ga zgodovina, je interpret aktualnih vsebin, je ekološko naravnan ..."

Anita Kirbiš

Kakšno zgodbo Methans pripoveduje s posameznimi deli, ki delujejo tudi kot nekakšne instalacije, mu torej lahko prisluhnete 24. marca ob 17. uri. Razstava bo na ogled še do konca meseca (vsak delavnik med 11. in 16. uro). V aplikaciji YouTube pa si lahko tudi ogledate videopredstavitev razstave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta