Iz Štajerca: Prleška "žejfa" in vrt sta njena domislica

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
02.07.2020 05:00

Anita Bolčevič od otroštva navdušena nad naravo, cveticami, sedaj še nad zdravilnimi zelišči razvija blagovno znamko Prleški vrt in sicer izdeluje številne naravne izdelke iz lokalnih surovin. Velik dosežek, pri katerem je imela pomembno vlogo, je tudi obuditev tržnice v Ormožu, vzpostavljajo jo tudi pri ponudnikih v Jeruzalemu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ormožanka Anita Bolčevič je cvetličarka, agronomka in inženirka hortikulture. Občuduje naravo in vse, kar je povezano z njo: "Osnovno vodilo pri vsej moji dejavnosti, tako službeni kot prostočasni, so narava, njeno ohranjanje, iskanje rešitev za bolezni in škodljivce rastlin v naravi, ob tem še lokalni izdelki in pridelava ter samooskrba." Naravne procese in moč narave zelo ceni, zato se je med drugim izobraževala pri Društvu za biološko dinamično kmetovanje Podravje. "Njihov kmetijski tečaj sem obiskala trikrat, in ko mi bo čas dopuščal, ga bom ponovno. Spoznavanje ljudi, ki so podobnega mišljenja in dejansko živijo po principih biodinamike, je fascinantno. Jih občudujem in spoštujem. Zato toplo priporočam tudi drugim, da kdaj preizkusijo njihove pridelke in izdelke, ki so po kakovosti neprimerljivi z drugo pridelavo. Ponudniki, ki pridelujejo po principu biološko dinamičnega kmetovanja imajo certifikat Demeter. Ta pomeni, da uporabljajo tehnike in preparate samo iz narave, popolnoma brez pesticidov. Prav je, da se vsak dan bolj zavedamo pomena ohranjanja narave ter naravi, ljudem in živalim prijaznih pridelkov in izdelkov," razlaga Anita, ki z vsem srcem in znanjem pozdravlja vsake nove smernice, ki jih oblikujejo kjerkoli po svetu in so naravnane k trajnostni pridelavi, ohranjanju in zaščiti narave.

Naravni izdelki, mila
Anita Bolčevič

Povezuje naravo in turizem

Doma je, kot pravi sama, predvsem mama in prijateljica 18-letni Niki. Na ormoški občini pa je del ekipe, ki upravlja destinacijo Jeruzalem Slovenija: "Sem koordinatorica ocenjevanja izdelkov za pridobitev certifikatov kolektivne blagovne znamke (KBM) Jeruzalem Slovenija, njenih dnevov in vikendov odprtih vrat, pa tudi koordinatorica tržnic in sejmov v tej destinaciji, kot sta tržnica Ormož in tržnica ob Vinsko-turistični cesti Jeruzalem. Skrbim, da sejmi, denimo na cvetni petek, Jakobov in Martinov sejem, kar se da dobro potekajo."
Pripoveduje, da je že v petem razredu želela postati cvetličarka. To priča, da je že od mladosti povezana z naravo. Zato ne čudi, da se je odločila za šolanje na srednji vrtnarski šoli v Celju in nato še za študij agronomije in hortikulture v Ljubljani. Novi izzivi so zanjo zdaj predvsem na področju turizma: "Narava in turizem sta tesno povezana in verjamem, da lahko prav s povezovanjem teh dveh znanj veliko naredimo tako na lokalnem področju kot po celotni Sloveniji." Da bi se s turizmom lahko še bolj poglobljeno ukvarjala, je nedavno uspešno opravila izpit za lokalnega turističnega vodnika po destinaciji Jeruzalem Slovenija. Pravi, da si je s tem pridobila številne nove informacije in razširila znanje o Ormožu z okolico.

Anita Bolčevič
Andrej Petelinšek

Prleška milo in mazilo

Sicer pa so njena strast zelišča in zdravilne rastline ter svojevrstni izdelki iz njih. Leta 2015 je naredila svojo prvo "prleško žejfo" iz domačih zelišč, drugih rastlin in sestavin lokalnih dobaviteljev. "Pred tem sem dve leti zbirala informacije in obiskovala delavnice za izdelavo mil. Žejfa in drugi izdelki so v 80 odstotkih sestavljeni iz lokalnih in bio prleških sestavin, kot so bio maščobe - olja, čebelji vosek in zelišča. Izdelujem jih pod blagovno znamko Prleški vrt. Žejfe so zorjene v prleškem lesu in na tukajšnjem zraku," je povedala. Trenutno ji čas ne dopušča, da bi jih izdelovala za prodajo, uspe pa jih izdelati za darila in svoje bližnje. Izdeluje še avtohtoni balzam za "čube" oziroma prleški balzam za ustnice, prav tako iz bio sestavin, ter različne tinkture, kreme, macerate in podobno. Nadvse ceni rokodelske izdelke in tudi sama si je pridobila certifikat KBZ Jeruzalem Slovenija. Strokovna komisija ji ga je podelila za prleški balzam za "čube" in za ogrlico iz lesa. Ima tudi rokodelski certifikat Rokodelstvo, Art & Craft Slovenija za milo.

Najlepša tržnica je v Jeruzalemu

Zgodba o uspehu, ki jo piše družno z lokalnimi ponudniki, je zagotovo obuditev tržnice v Ormožu: "Naša tržnica je zelo lepo obiskana. To je zgodba, ki smo jo zgradili vsi skupaj, ponudniki in obiskovalci, ki jo vsi zelo radi obiskujejo. Omogočeno nam je bilo, da smo se preselili v nove pokrite prostore v hostlu in tako smo postali najlepša in najprijaznejša tržnica, tako do ponudnikov kot do obiskovalcev, daleč naokoli. Ponosna sem tudi na to, da so domala vsi ponudniki prejeli znak kakovosti KBZ Jeruzalem Slovenija, kar je zagotovilo odlične ponudbe."

Ponosna je na pokrito tržnico v Ormožu.
Anita Bolčevič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta